Ολομελεια της Βουλης

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν επίσης η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους ενστάσεις για επιμέρους άρθρα, που αφορούν την ποινική συνδιαλλαγή και τις ποινές για την διακίνηση λαθρομεταναστών (ΝΔ), ή τις προβλέψεις για επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης (ΣΥΡΙΖΑ).

Το νομοσχέδιο τροποποιεί αρκετές διατάξεις του ποινικού κώδικα, επανακαθορίζοντας όρους και προϋποθέσεις για μετατροπή μιας ποινής σε χρηματική, και της χρηματικής ποινής σε κοινωφελή εργασία, αναθεωρεί την υπό όρους απόλυση, καταργεί την φυλάκιση για λόγους αδυναμίας πληρωμής των δικαστικών εξόδων, δίνει την δυνατότητα υπό προϋποθέσεις, για έκτιση ποινής φυλάκισης κατ’ οίκον, για όσους φυλακισμένους έχουν υπερβεί την ηλικία των 75 ετών, απαγορεύει την τρίτη αναβολή μιας δίκης, εισάγεται και στο ελληνικό δίκαιο η δυνατότητα «ποινικής συνδιαλλαγής» μεταξύ των διαδίκων, ενώ μετατρέπονται εκ νέου ορισμένα αδικήματα που σχετίζονταν με την παράνομη διακίνηση μεταναστών, από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η εισαγωγή της ποινικής συνδιαλλαγής, συνάντησε την καχυποψία της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ, ενώ οι διατάξεις για την λαθρομετανάστευση, προκάλεσαν την εναντίωση του ΛΑΟΣ (Πλεύρης, Βορίδης, Καρατζαφέρης), το οποίο ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, κατά την αυριανή, επί των άρθρων συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Δρίτσας), συμφώνησε στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, διαφώνησε ωστόσο (μαζί και με το ΚΚΕ ), τόσο σε διατάξεις που απαλύνουν την τιμωρία ορισμένων παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, όσο και στη λογική του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε», την οποία διέκρινε σε διατάξεις που αφορούν την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης (π.χ. ολοκλήρωση της προανάκρισης εντός τριών μηνών, μείωση του χρόνου της προκαταρκτικής εξέτασης κλπ.).

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ (Αντ. Σκυλλάκος) παρατήρησε πως οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στον ποινικό κώδικα, δίνοντας προτεραιότητα για τα ελαφρά αδικήματα στις «εναλλακτικές ποινές» (κοινωνική εργασία κλπ.), έχει ως μόνο στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, και όχι την πρόληψη του εγκλήματος, τον σωφρονισμό ή την κοινωνική επανένταξη. Στα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί και το σχόλιο του Χ. Μαρκογιαννάκη (ανεξάρτητος), πως η έκτιση του καταδικασθέντος, ποινής εργασίας προς όφελος του παθόντα, στο πλαίσιο της ποινικής συνδιαλλαγής, «είναι διάταξη που θυμίζει δουλεία». Ο Νίκος Τσούκαλης (ανεξάρτητος, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς»), δήλωσε πως υπερψηφίζει όλα τα άρθρα, πλην εκείνου που αφορά τις αναβολές, το οποίο έκρινε ανεφάρμοστο, λόγω του φόρτου των πινακίων.

Μετατροπή των αδικημάτων λαθρεμπορίας από κακουργήματα σε πλημμελήματα

Ειδικά για την μετατροπή ορισμένων από τα αδικήματα που σχετίζονταν με την διακίνηση λαθρομεταναστών, από κακουργήματα σε πλημμελήματα, ο κ. Καστανίδης διευκρίνισε πως αυτό αποτελεί αίτημα των εισαγγελέων, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει επισήμως στην κυβέρνηση, πως λόγω φόρτου εκδίκασης των υποθέσεων κακουργημάτων, και με δεδομένη την μη ύπαρξη αυτόφωρης εκδίκασής τους, οι κατηγορούμενοι συχνά αποφυλακίζονται στο 18μηνο, χωρίς να έχουν δικαστεί. Ο κύριος Καστανίδης, ανακοίνωσε επ’ αυτού και αλλαγή των αρχικώς προβλεπομένων στο νομοσχέδιο ποινών, επί το αυστηρότερο – φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 για κατ’ επάγγελμα διακίνηση, ή για διακίνηση από δημοσίους υπαλλήλους ή ταξιδιωτικούς πράκτορες, κάθειρξη και
χρηματική ποινή τουλάχιστον 100.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, σε περίπτωση που από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και 500.000 ευρώ χρηματική ποινή για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, εάν προήλθε θάνατος.

Οι αλλαγές του κ. Καστανίδη, δεν έπεισαν τη Νέα Δημοκρατία, που υποστήριξε πως παρά την βελτίωση των αρχικών προβλέψεων, η μετατροπή των συγκεκριμένων κακουργημάτων σε πλημμελήματα, «εκπέμπει λάθος στίγμα, ενθαρρύνοντας αυτή τη συγκεκριμένου τύπου εγκληματική δραστηριότητα και όχι αποθαρρύνοντάς την».

Ενάντιος στη φιλοσοφία της συγκεκριμένης ρύθμισης, τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ, με τον Θ. Πλεύρη να επιμένει στον «αυστηρά κακουργηματικό χαρακτήρα των ποινών»: «Ας μπούνε σε άμεση προτεραιότητα, για να μην υπάρχουν τα προβλήματα που λένε οι εισαγγελείς ότι δεν προλαβαίνουν να τις διεκπεραιώσουν. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε μήνυμα, ότι κάνουμε έστω και μία μικρή έκπτωση».

Πηγή: www.tovima.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.