Ολοκληρωθηκε το Φεστιβαλ Ταινιων Μικρου Μηκους Δραμας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 31ο Ελληνικό, digi 2008 – Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών και το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα. Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ προβλήθηκαν 33 ελληνικές ταινίες στο εθνικό διαγωνιστικό, 25 στο διαγωνιστικό digi 2008 και 20 στο πληροφοριακό τμήμα. Πλούσιο ήταν και το Διεθνές, αφού προβλήθηκαν 65 ταινίες μεταξύ των οποίων τρεις ήταν ελληνικές και μία κυπριακή από 46 χώρες.

Την εκδήλωση της τελετής λήξης άνοιξε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, ο οποίος στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε το φεστιβάλ πετυχημένο, ενώ ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και κυρίως τους νέους κινηματογραφιστές «Το φεστιβάλ είναι ένα πολύ φιλόξενο μέρος για πολλούς σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους και για τους νέους κινηματογραφιστές. Θέλω να επισημάνω δύο καινούρια στοιχεία φέτος που θεωρώ ότι είναι στοιχεία ανανέωσης του θεσμού μας: Το πρώτο είναι ότι έχουμε μία συμμετοχή νέων απ’ όλη την Ελλάδα που ήρθαν να δουλέψουν αφιλοκερδώς -αυτό το κίνημα που απολαμβάνουμε φέτος, φιλοδοξούμε να το αναπτύξουμε. Έχουμε συμμετοχές από Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, και Βερολίνο. Δούλεψαν για μας πολλοί άνθρωποι εθελοντικά. Επιπλέον σε συνεργασία με την εταιρία FNAC, την οποία και ευχαριστώ ιδιαίτερα, δίνουμε ένα νέο βραβείο που αφορά όλες τις υποψήφιες ταινίες του διαγωνισμού- σε όλες τις κατηγορίες- και η αξιολόγηση γίνεται από την Κριτική Επιτροπή. Συγκεκριμένα επιβραβεύουν το σκηνοθέτη που παρουσιάζει την πιο πρωτότυπη, φρέσκια και διαφορετική ματιά στην ταινία του. Από φέτος, και για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Δράμας και η Fnac εκδίδουν dvd με τις βραβευμένες ταινίες του 31ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας. H Fnac αναλαμβάνει την προβολή και προώθηση του dvd μέσω των καταστημάτων της. Όλα τα έσοδα από την πώληση των dvd, θα διανέμονται στους δημιουργούς των ταινιών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ και Δήμαρχος Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης ανέφερε ότι φέτος η διοργάνωση είχε τα λιγότερα προβλήματα, ενώ ανέφερε την «ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης αίθουσας που θα παρέχει άνεση στους θεατές. Πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του Υπουργού μας κ. Τζίμα το πρόβλημα θα λυθεί.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «αρχές Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί η κατασκευή του μεγάλου Θεάτρου –Κινηματογράφου -Πολυχώρου επί της οδού 1ης Ιουλίου και δίπλα στην ποδηλατούπολη, συνολικής δαπάνης περίπου €30.000.000 από το ΥΜΑΘ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας.


Αυτό το Φεστιβάλ για την πορεία που ακολουθεί τα τελευταία 31 χρόνια υπερβαίνει των φιλοδοξιών αλλά και πολλές φορές των ελλείψεων που οφείλονται στην Τοπική Κοινωνία της Δράμας.

Πριν 14 χρόνια αυτό το Φεστιβάλ ήταν Εθνικό. Τότε έγινε η μεγάλη καμπή και η μεγάλη απόφαση να μετατραπεί και σε Διεθνές και να εντάξει στο Διαγωνιστικό του Τμήμα και Ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία 2 χρόνια συμπεριέλαβε και το Digi.

Πριν 14 χρόνια το Φεστιβάλ γίνονταν στον κινηματογράφο Αστέρια. Πληρώναμε ενοίκιο εκατομμύρια δραχμές κάθε χρόνο. Εδώ και έξι με εφτά χρόνια γίνεται στον Ιστορικό Κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ και στο Δημοτικό Ωδείο. Είναι γεγονός πως καθυστερήσαμε στην έναρξη και στη κατασκευή των δύο αιθουσών κινηματογράφου που προβλέπονται στην Καπναποθήκη που αγόρασε ο Δήμος Δράμας.

Όπως ξέρετε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης που έχω την τιμή να υπηρετώ εδώ και έναν χρόνο, έχει βασική και κύρια αρμοδιότητα να ασχολείται με πολιτιστικά γεγονότα και κυρίως με κατασκευές Πολιτιστικών Κέντρων.

Έτσι λοιπόν σε αυτήν την επίσημη ώρα και μετά από συνεννόηση και συνεργασία που είχαμε εδώ και δέκα μήνες με τον Δήμαρχο της Δράμας, οφείλω να σας ανακοινώσω το εξής:


Αυτή η πόλη και αυτός ο Νομός που φιλοξενεί εσάς γιατί θεωρείται τη Δράμα βήμα, καθαρό βήμα, προβολής της δουλειάς σας έχει έναν μεγάλο σύμμαχο στην απόκτηση μιας μεγάλης κινηματογραφικής αίθουσας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν ξέρω πότε θα γίνει ανασχηματισμός και αν θα βρίσκομαι στη θέση αυτή, αλλά σας πληροφορώ επίσημα πως το ΥΜΑΘ με τις Τεχνικές Υπηρεσίες που διαθέτει ολοκλήρωσε την Προμελέτη Κατασκευής επί της οδού 1ης Ιουλίου (δίπλα στην ποδηλατούπολη) ενός μεγάλου πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου χωρητικότητας 750 θέσεων. Δεν είναι εξαγγελία. Είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνω ενώπιον του Δραμινού λαού και θεώρησα πως σε αυτήν την επίσημη στιγμή που βρίσκομαι απέναντι σε ανθρώπους της 7ης Τέχνης, ήταν η κατάλληλη στιγμή να σας πω ότι ολοκληρώσαμε την Προμελέτη.

Είναι αποκλειστική και κύρια αρμοδιότητα η κατασκευή του από το ΥΜΑΘ και με το άνοιγμα του ΕΣΠΑ που το τοποθετούμε αρχές Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί η κατασκευή αυτού του μεγάλου Θεάτρου-Κινηματογράφου-Πολυχώρου συνολικής δαπάνης περίπου €30.000.000 που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του κορυφαίου θεσμού Τέχνης που υπηρετούμε όλοι μας».

Λίτσα Καβάκα, υπεύθυνη Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους:

«Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για το επόμενο Φεστιβάλ»

Νέες τάσεις στην ελληνική, αλλά και η διεθνή κινηματογραφία φιλοξενήθηκαν στη φετινή διοργάνωση, ενώ παράλληλα έγινε παρουσίαση των κοινωνικοπολιτικών και αισθητικών πυλώνων της σύγχρονης κινηματογραφίας.

Στον απολογισμό της φετινής διοργάνωσης προέβη σε επικοινωνία της με τον ΠτΘ η υπεύθυνη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Λίτσα Καβάκα, η οποία παράλληλα μίλησε και για τις προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει ήδη για το επόμενο Φεστιβάλ.

Κάνοντας τον απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, η υπεύθυνη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Λίτσα Καβάκα, έκανε λόγο για πολύ μεγάλη επιτυχία, κάτι το οποίο εισέπραξαν οι διοργανωτές από τους ανθρώπους που παρακολούθησαν το Φεστιβάλ, τόσο οι διαγωνιζόμενοι και οι συμμετέχοντες, όσο και οι φιλοξενούμενοι. «Πιστεύω ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά για άλλη μια χρονιά», είπε η κ. Καβάκα τονίζοντας το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα με πολλά αφιερώματα και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. «Το ευχάριστο σε όλα αυτά η πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που υπήρχε σ’ όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ».

Επιπλέον, η απονομή των βραβείων κύλησε καλά όσον αφορά τις πιθανές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να υπάρχουν ως προς τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την κ. Καβάκα. «Αυτό σημαίνει ότι έγινε πολύ καλή δουλειά από τις κριτικές επιτροπές, δεν υπήρχαν αντιδράσεις και τα αποτελέσματα ήταν «κοινής αποδοχής. Ευτυχώς, ποτέ δεν είχαμε προβλήματα με τα αποτελέσματα».

Αυτή την στιγμή οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ετοιμάζονται για την μεγάλη εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Ταινιών που ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα με τις βραβευμένες ταινίες. «Εκεί παίζουν όλες οι ελληνικές ταινίες από τα διαγωνιστικά τμήματα και από το digi, καθώς επίσης όποια αφιερώματα θα μπορούσαμε να κρατήσουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα αφιερώματα είναι από άλλες χώρες, παίζουν σε διάφορα φεστιβάλ. Μετά από εκεί ξεκινάει το γνωστό ταξίδι του Φεστιβάλ σ’ όλη την Ελλάδα με τις βραβευμένες ταινίες».

Παράλληλα δε ξεκινάει η προετοιμασία του επόμενου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, όπως μετέφερε η κ. Καβάκα, όσον αφορά στα αφιερώματα, γιατί αυτά αποτελούν ένα δύσκολο κομμάτι του Φεστιβάλ. «Ευελπιστούμε ότι φέτος πολύ νωρίς θα έχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία των αφιερωμάτων για να έχουμε υπόλοιπο χρόνο να ασχοληθούμε με το διαγωνιστικό τμήμα».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.