Ολοκληρωθηκε ομαλα η δικη των «βατοπεδινων»

Στο ίδιο ήπιο κλίμα με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, συνεχίστηκε και εχθές η διακοπείσα δίκη των «βατοπεδινών», του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, και της πρώην προέδρου του πρωτοδικείου Ροδόπης κ. Ψάλτου. Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και για την δικαστικό και της ηθικής αυτουργίας για τους δυο μοναχούς. Κατά τη χθεσινή συζήτηση εξετάστηκαν οι 4 τελευταίοι μάρτυρες, ακολούθησαν οι απολογίες των κατηγορούμενων και στο τέλος οι αγορεύσεις των δικηγόρων. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία στις 3 περίπου το μεσημέρι, διεκόπη εκ νέου η δίκη, μεταφέροντας την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί. Ένα καινούργιο στοιχείο, που προέκυψε κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο από την πλευρά της υπεράσπισης, ήταν η αποστολή ενός εγγράφου από την UNESCO στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Με το έγγραφο αυτό εκφράζεται η ανησυχία της οργάνωσης για την τύχη των κειμηλίων, που φιλοξενούνται στη μονή Βατοπεδίου, όσον αφορά τη συντήρησή τους, που καθίσταται ελλιπής μετά τη δικαστική εμπλοκή της μονής.

Στέργιος Γιαλάογλου, Συνήγορος υπεράσπισης «Είμαστε στην αρχή μιας μακράς δικαστικής διαδικασίας, που θα διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια»

Ο κ. Στέργιος Γιαλάογλου, συνήγορος υπεράσπισης των δυο μοναχών, μετά την ολοκλήρωση της δίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε, και εξέφρασε την άποψη ότι διαφωτίστηκαν όλες οι πλευρές της υπόθεσης. Περαιτέρω, δήλωσε αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι δεν τελέστηκαν αυτά, για τα οποία κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι. Ως υπερασπιστής, πεποίθησή μου είναι ότι θα αθωωθούν. Όποια κι αν είναι η απόφαση, ακόμη κι αν είναι θετική για την πλευρά μας, είμαστε στην αρχή μιας μακράς δικαστικής διαδικασίας, η οποία για να τελειώσει θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια».

Αναφερόμενος στο θέμα της Unesco, που θίχτηκε κατά τη διαδικασία της δίκης, ο κ. Γιαλάογλου δήλωσε ότι «ζητούνται εξηγήσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται και για τις θέσεις της ελληνικής πολιτείας. Με τη διαδικασία αυτή, που η μονή Βατοπεδίου έχει τεθεί στη γωνία, τίθενται σε κίνδυνο η περιουσία και τα κειμήλια της μονής, που είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος». Δεν θέλησε να παραμείνει περισσότερο στο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μια διαδικασία, που θα γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες».

Τέλος, εστίασε και σε ένα από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, κατά τη διάρκεια της δίκης, κατά το οποίο, με επίκληση σε πρόσφατο βιβλίο, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας, «οι μεγαλύτεροι και εγκυρότεροι καθηγητές της νομικής σχολής από το 1922 μέχρι και σήμερα, έχουν αποφανθεί ότι η περιοχή ανήκει στη μονή Βατοπεδίου». «Το ελληνικό δημόσιο είναι αυτό», υπογράμμισε ο κ. Γιαλάογλου, «που μέχρι τώρα με την ασυνεπή στάση του, έχει φέρει την υπόθεση σε αυτήν την τεραστία δικαστική εμπλοκή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.