Ολοκληρωθηκε η καταβολη οικονομικης ενισχυσης 70 εκ. δρχ.

Ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα η καταβολή οικονομική ενίσχυσης από τη Δ/νση Κτηνιατρικής Ροδόπης στους πληγέντες κτηνοτρόφους από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω του αφθώδους πυρετού.

Το κλιμάκιο της προαναφερόμενης υπηρεσίας επισκέφτηκε τους Δήμους Φιλύρας, Ιάσμου, Κομοτηνής και της Κοινότητας Οργάνης και Κέχρου καταβάλλοντας 70 εκ. δρχ. σε 340 κτηνοτρόφους του νομού.

«Για κάθε αμνοερίφιο, από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό, μέχρι την ημέρα που αρθήκανε, για όσες ημέρες δηλαδή μείνανε απούλητα από τις 10 Αυγούστου – 16 Οκτωβρίου 2000 που ήταν τα μέτρα, κατεβλήθη το ποσό των 51,5 δρχ. ανά κομμάτι την ημέρα» δήλωσε σήμερα στον ΠτΘ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ροδόπης κ. Μιχάλης Διαμαντάκης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κριτήριο για την καταβολή αποτέλεσε το χρονικό διάστημα, στο οποίο το κάθε αμνοερίφιο δεν μπόρεσε να διατεθεί στην αγορά. «Διότι υπήρξαν κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πουλήσουν όλο αυτό το διάστημα, καθώς υπήρξαν κάποιοι που τα πούλησαν πιο μπροστά. Βρήκαν τον τρόπο να τα διαθέσουν στον νομό. Κάποιοι πούλησαν 30 με 100 περίπου αμνοερίφια. Ο καθένας ανάλογα με τον αριθμό που διέθετε» σημείωσε ο κ. Διαμαντάκης.

Ο αριθμός των αμνοεριφίων που αποζημιώθηκε είναι αρκετά αυξημένος και εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 30 χιλιάδες. «Αν ήταν λιγότερα τα αμνοερίφία τα οποία παρέμειναν αδιάθετα στην αγορά, θα παίρνανε πολλά περισσότερα χρήματα ο καθένας. Αυτή την στιγμή το κάθε αμνοερίφιο πληρώθηκε 51,5 δρχ. την ημέρα» σχολιάζεται από τον Διαμαντάκη.

Μέχρι τώρα δεν έχουν διατυπωθεί παράπονα από κανέναν» για το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης. «Από τους 340 κτηνοτρόφους, ενδεχομένως κάποιοι να έχουν παράπονα, γιατί δεν κατάλαβαν πως έκαναν τις υπεύθυνες δηλώσεις. Εμείς τους ρωτήσαμε τον αριθμό των αδιάθετων αμνοεριφίων. Εάν για παράδειγμα μας λέγανε ότι είναι 50 τους εξηγούσαμε ότι από τον αριθμό αυτό θα αφαιρέσουμε το 15%, το οποίο το κρατούν για αναπαραγωγή. Κάθε χρόνο γνωρίζουμε ότι οι κτηνοτρόφοι κρατούν και ένα 15% καινούρια ζώα για αναπαραγωγή και ανανέωση του κοπαδιού. Εκ των υστέρων ορισμένοι λένε ότι άλλα αμνοερίφια κράτησαν για αναπαραγωγή. Αυτό δεν το γνωρίζαμε» επεξήγησε ο κ. Διαμαντάκης σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. «Θέλω να πιστεύω ότι πήγαμε πολύ καλά. Νομίζω ότι όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Ο καθένας πήρε από 80 χιλ. δρχ. μέχρι και ένα εκατομμύριο δραχμές» κατέληξε ο κ. Διαμαντάκης.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.