«Ολοκληρωμενο προγραμμα για την απασχοληση ανεργων παλιννοστουντων»

Να κατακτήσουν τη δική τους θέση εργασίας, να δημιουργήσουν τη δική τους επαγγελματική ευκαιρία γιατί η δουλειά τους αφορά και είναι δικαίωμά τους, μπορούν οι άνεργοι παλιννοστούντες μέσα από το Πρόγραμμα προώθησης, το οποίο αποτελεί μια τοπική πρωτοβουλία για την πολυμορφία στην απασχόληση και υλοποιείται από τον Δήμο Κομοτηνής και την Αναπτυξιακή Ροδόπης Α.Ε. και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

«Στο πλαίσιο του εγκριμένου από το Γ΄ ΚΠΣ ολοκληρωμένου προγράμματος, το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ένταξης Παλιννοστούντων καθώς και άλλων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων στη αγορά εργασίας, κρίθηκε σκόπιμη η σημερινή συνέντευξη προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματος, να συγκριθούν με τους στόχους, να επισημανθούν οι όποιες αντιξοότητες και να αναφερθούν οι προοπτικές τους», μετέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Τάσος Βαβατσικλής.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης υλοποιεί κυρίως Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Προώθησης στην εργασία ανέργων Παλιννοστούντων, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Με το πρόγραμμα αυτό εξυπηρετήθηκαν μέχρι τώρα 225 άτομα, Παλιννοστούντες, άνδρες και γυναίκες. Και απ’ αυτούς οι πρώτοι τριάντα (30) έχουν ήδη μέσω του εν λόγω προγράμματος τοποθετηθεί σε εργασίες.

«Φιλοδοξία μας είναι να αναδείξουμε τις κοινωνικές δεξιότητες και να προσανατολίσουμε επαγγελματικά πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαιτερότητες μετατρέποντας σε πλεονέκτημα ό,τι μέχρι σήμερα θεωρείται μειονεκτικό για τις ίδιες αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία».

Σημαντικό στοιχείο για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής μας είναι η στήριξη από τον Δήμο Κομοτηνής και από πλευράς ισοτιμίας όλων των συμπολιτών προκειμένου να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Βαβατσικλή.

Στη συνέχεια μίλησε ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Α.Ε. κ. Στάθης Κεφαλίδης, ο οποίος ανέπτυξε τα επί μέρους στοιχεία του προγράμματος. Περίπου ένα χρόνο λειτουργεί το Πρόγραμμα Προώθησης στην εργασία ανέργων Παλιννοστούντων, ενώ το Γραφείο του Προγράμματος λειτουργεί εδώ και έξι μήνες. «Η Αναπτυξιακή Ροδόπης λειτουργεί με βασικό σύνθημα «Δημιουργώντας με καινοτομία με βάση τον άνθρωπο», ανέφερε ο κ. Κεφαλίδης, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής για την ευκαιρία που δόθηκε στην Εταιρεία του να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της προώθησης μέσα στην αγορά εργασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Σημαντικό ρόλο για επιτυχημένη υλοποίηση τέτοιου προγράμματος παίζουν: η ένταξή του στην κοινωνική πολιτική του φορέα υλοποίησης, η επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. «Πρέπει να είναι ένας φορέας, ο οποίος ανακαλύπτει μια ανάγκη μέσα από ένα πρόγραμμα, ενώ χρηματοδοτεί παρόμοιες ενέργειες πάνω στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής. Το δεύτερο σημαντικό είναι η επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα αποτελέσει την ομάδα που θα λειτουργήσει. Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι έμμεσα ή άμεσα έχουν σχέση με το αντικείμενο και στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για την προώθηση στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Κεφαλίδης, ενώ τόνισε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία εάν ο κύριος παράγοντας και φορέας στη χώρα μας, που είναι υπεύθυνος για το θέμα ΟΑΕΔ δεν είχε τη συνεργασία με το συγκεκριμένο γραφείο.

Τα προγράμματα γίνονται για τον τελικό αποδέκτη, τον άνθρωπο. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα, όσον αφορά στους ωφελούμενους και σ’ αυτούς που βρήκαν δουλειά. «30 άτομα αυτή την ώρα στο νομό Ροδόπης δουλεύουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτά τα άτομα υπάρχουν, λειτουργούν και παρακολουθούνται». Αυτό το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και επίσης σε ένα μέρος του θα είναι συνέχεια της τοπικής πρωτοβουλίας απασχόλησης, στην οποία συμμετέχουν κι άλλοι τοπικοί φορείς.

Το στελεχιακό δυναμικό του προγράμματος αποτελείται από τους κ.κ.: Θεόδωρο Δερμετζόγλου, σύμβουλο-ψυχολόγο και διευθυντή του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρείας, Αλεξάνδρα Σαμαρά, ψυχολόγο, Δημήτριο Αναστασόπουλο, σύμβουλο απασχόλησης και Νικολίτσα Καρτσώνη, σύμβουλο ανάπτυξης.

Το Γραφείο λειτουργεί δίπλα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) του Δήμου Κομοτηνής, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με κύριο σκοπό τη διευκόλυνση των παλιννοστούντων ομογενών Ποντίων του Δήμου Κομοτηνής για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. «Το πρόγραμμα αυτό προσπαθεί να προσεγγίσει και προσέγγισε την Ομάδα στόχου που ήταν οι Πόντιοι πρόσφυγες. Για αυτό τον σκοπό κάναμε μια ποιοτική έρευνα πάνω στην Ομάδα στόχου που ήταν οι Πόντιοι πρόσφυγες. Ήρθαμε σε επαφή μαζί τους και καταγράψαμε τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και ύστερα με κινήσεις δημοσιοποίησης προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη τους που είναι βασικό στοιχείο στην επιτυχία τέτοιων προγραμμάτων για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες».

Στα 225 άτομα έχει φτάσει μέχρι σήμερα ο αριθμός των Παλιννοστούντων και συγκεκριμένα οι καρτέλες των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι πέρασαν από προσωπικές συνεντεύξεις που κάνουν τα στελέχη του Γραφείου, αποτυπώνοντας το προφίλ του ατόμου στο βιογραφικό του. Παράλληλα, το συγκεκριμένο Γραφείο και το Πρόγραμμα έχει επαφές με σχεδόν όλες τις εμπορικές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, όπου κάνουν περιοδικές επισκέψεις τα στελέχη του Γραφείου. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες απ’ αυτές τις επιχειρήσεις στέλνουν στο Γραφείο τις ανάγκες τους που υπάρχουν σε θέσεις εργασίας. Το επόμενο βήμα είναι να πειστούν και να προωθηθούν αυτά τα στελέχη στις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Όλη αυτή η διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα 30 άτομα, τα οποία απασχολούνται και 8 άτομα για αυτοαπασχόληση, τα οποία θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Καθημερινά το Γραφείο δέχεται γύρω στα 10-12 άτομα. Η δραστηριότητα του Γραφείου δεν περιορίζεται στις ανάγκες του Προγράμματος, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως είναι η αναγνώριση των πτυχίων και η γενικότερη εκπαιδευτική αναγνώριση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς επίσης και πληροφορίες για προγράμματα που παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κομμάτι που έχει κάνει η Ομάδα του Γραφείου, οι γυναίκες που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα είναι υπερδιπλάσιες των ανδρών. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτεροι /ες των 30 ετών με ποσοστά διπλάσια στους άνδρες και σχεδόν τριπλάσιο στις γυναίκες. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (32,3%) των παλιννοστούντων που ζουν στην Κομοτηνή είναι απόφοιτοι Δημοτικού-Γυμνασίου, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ένα 18% αποτελείται από πτυχιούχους Πανεπιστημίου ή Ανώτερης Σχολής επιπέδου ΤΕΙ.

Ο κ. Δημήτριος Αναστασόπουλος, σύμβουλος απασχόλησης του Γραφείου, με τη σειρά του, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα δεν επιδοτεί την εργασία, όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. «Εμείς στην ουσία είμαστε διαμεσολαβητές ανάμεσα στους εργοδότες και στους ανέργους και βασιζόμαστε στη λογική ότι όση ανάγκη έχει ο άνεργος να βρει δουλειά, τόση ανάγκη έχει και ο εργοδότης να βρει έναν καλό εργαζόμενο, ο οποίος θα του μείνει και μετά από έξι μήνες θα είναι συνεργάσιμος και θα προσφέρει στην επιχείρηση. Στην ουσία κάνουμε την πρώτη ατομική συνέντευξη που παίρνουμε τα χαρακτηριστικά των ωφελουμένων και αρχίζουμε εξατομικευμένα πια να δουλεύουμε ως ομάδα για να δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ένα ωφελουμένου».

Ικανοποιημένος από όσα προσφέρει ο Δήμος Κομοτηνής και στην Ομάδα το Γραφείου και στην Αναπτυξιακή Ροδόπης δήλωσε ο κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις δύο συνεργάτιδές του για την συλλογική δουλεία.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.