Ολοκληρωμενη αντιπλημμυρικη παρεμβαση στο δημο Αιγειρου
Το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, και συγκεκριμένα από την Άνοιξη μέχρι σήμερα, με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου παρουσίασε ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Βαγγέλης Λίτσος στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την Δευτέρα το μεσημέρι.
Για μεγάλο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων μίλησε ο δήμαρχος της Αιγείρου, «για το οποίο μπορώ να πω ότι ενώ ήταν προγραμματισμένο να εξελιχθεί σε ένα μεγαλύτερο χρόνο οι περσινές πλημμύρες του Νοεμβρίου επιτάχυναν τις εξελίξεις και έτσι ο δήμος έδωσε μια ιδιαίτερη έμφαση στο να μπορέσει να ολοκληρώσει τα έργα πριν εξελιχθεί η χειμερινή περίοδος». Τα έργα αφορούν σε όλους τους οικισμούς του δήμου με ιδιαίτερη έμφαση εκεί που εμφανίστηκαν πέρσι σοβαρότερα προβλήματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται άλλοι οικισμοί.
Το συνολικό ύψος των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και εκ των οποίων το 80% έχει κλείσει και έχει παραδοθεί και μένει ένα 20% περίπου για να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες είναι 1 εκατομμύριο 307 χιλιάδες ευρώ. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει διατεθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιπλημμυρική προστασία κατοικημένων περιοχών στα διοικητικά όρια του δήμου Αιγείρου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά προγράμματα που έχουν γίνει στην περιοχή και σίγουρα το μεγαλύτερο που έγινε εντός οικισμών, γιατί όλα τα έργα έγιναν εντός οικισμών και προστατεύουν κατοικημένες περιοχές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναφερόμαστε στα έργα προστασίας αγροκτημάτων και αγροτικών περιοχών όπου μετέχει κυρίως η νομαρχία αλλά και ο δήμος κάνει κάποια έργα. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν να κάνει με την πολιτική προστασία και την προστασία δομημένου χώρου».
Χρηματοδότηση έργων
Οι χρηματοδοτήσεις αυτών των έργων είναι ποικίλες. Το σημαντικότερο κομμάτι έχει χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ και αφορά σε έργα όπως του Φαναρίου, «ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που θα συνεχισθεί και του χρόνου και αφορά τη νέα αντιπλημμυρική θωράκιση της επέκτασης του οικισμού του Φαναρίου και είναι ύψους 650000 ευρώ». Το δεύτερο μεγάλο έργο που αφορά στον πλακοσκεπή αγωγό που θωρακίζει την Αίγειρο από πλημμυρικά φαινόμενα ύψους 350000 ευρώ, επίσης χρηματοδοτείται μέσω του ΠΕΠ.
Υπάρχουν έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ΘΗΣΕΑΣ όπως η αντιπλημμυρική προστασία Μεσσούνης, Πόρπης Νέας Καλλίστης ύψους 122000 ευρώ, το έργο αποκατάστασης ζημιών από πλημμύρες του οικισμού Μελέτης ύψους 85000 ευρώ. Στη Μελέτη όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ήδη έγινε η διευθέτηση του Τραύου σε μεγάλο βαθμό γεγονός που οδηγεί τον δήμαρχο Αιγείρου να ελπίζει ότι «φέτος δεν θα υπάρξουν πλημμύρες στην περιοχή». Επίσης όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος έγιναν και αρκετά παράλια έργα αναδασμού που θωρακίζουν τον οικισμό από τη Νότια πλευρά, «χωρίς βέβαια όλα να έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο δεν θα έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε την προηγούμενη φορά να μην υπάρχουν αποστραγγιστικές τάφροι για να τραβήξουν τα νερά.
Καλές οι προοπτικές για το χειμώνα
«Δεν μπορώ να πω ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ένταση των φαινομένων. Οι μελέτες όμως που έγιναν έλαβαν υπόψιν τους, και αυτό είναι το σημαντικό, το μέγεθος του φαινομένου του Νοεμβρίου του 2007. Για παράδειγμα στο έργο που αφορά στην πλακοσκεπή του αγωγού της Αιγείρου λήφθηκε υπόψη ο όγκος νερού που κατέβηκαν τον Νοέμβριο του 2007, που ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετερεωλογικής Υπηρεσίας είχε να εμφανιστεί πενήντα χρόνια. Πιστεύω ότι αν δεν μπορούμε να πούμε ότι εξασφαλιζόμαστε 100% από τα καιρικά φαινόμενα τουλάχιστον φθάνουμε στο ανώτατο εμπειρικό επίπεδο».
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αιγείρου αυτά τα έργα μπορεί να φαίνονται αποσπασματικά άλλα έχουν ένα δέσιμο μεταξύ τους. «Ο δήμος Αιγείρου έχει ως κύριο αποδέκτη των ομβρίων υδάτων τον ποταμό Τραύο. Δηλαδή το αγρόκτημα και ο οικισμός Μεσούνης και Αιγείρου, το αγρόκτημα και ο οικισμός Μελέτης, το αγρόκτημα και ο οικισμός Νέας Καλλίστης έχουν ως αποδέκτη τον ποταμό Τραύο. Κάναμε όλα αυτά τα έργα διευκολύνοντας τα νερά που καταλήγουν στον ποταμό, ώστε να μην πλημμυρίζουν οι οικισμοί μας, τη στιγμή που και η νομαρχία εκτελεί ένα μεγάλο έργο σε αυτόν τον ποταμό, έτσι ώστε να μπορεί να αποδεχθεί όλον τον όγκο νερού και να μην έχουμε υπερχειλίσεις, Αυτό δείχνει μια συνέργια που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας Νομαρχίας και Δήμου τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στο Δήμο Αιγείρου για να υπάρχει ολοκληρωμένη παρέμβαση. Θέλω να πιστεύω ότι οι προοπτικές τουλάχιστον για αυτό το χειμώνα είναι πολύ καλές. Ξεκινάμε σίγουρα από πολύ καλύτερη βάση από τον προηγούμενο χειμώνα».
Ο.Μ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
