Ολη την αλυσιδα της παραγωγης «πικραινει» ο καφες

Μεγαλύτερη επιβάρυνση στον φτηνότερο καφέ βλέπουν οι καφεκόπτες από την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, με ανάλογη μείωση της κατανάλωσης

Δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδήματα πλήττει ο νέος φόρος στο καφέ, μιας και ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε από 1η Ιανουαρίου ο νέος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επιβαρύνει περισσότερο τον φτηνότερο καφέ, όπου η αύξηση είναι μεγαλύτερη από το 25% που υπολογιζόταν.
 
Να υπενθυμίσουμε πως από 1η Ιανουαρίου, στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ ο φόρος είναι δύο ευρώ ανά κιλό, στον καβουρδισμένο αυξάνεται σε τρία ευρώ και για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ ο φόρος είναι τέσσερα ευρώ ανά κιλό.

Μείωση της κατανάλωσης 

Αυτό όπως σημειώνει ο κ. Θεοφάνης Κέκκερης, καφεκόπτης, σημαίνει πως η αύξηση είναι μεγαλύτερη στους φτηνότερους καφέδες και μικρότερη στους ακριβότερους, και μοιραία θα οδηγήσει, όπως κάθε αύξηση μέχρι τώρα, σε μείωση της κατανάλωσης. Και αυτό γιατί ο φόρος δεν επιβάλλεται ποσοστιαία, όπως για παράδειγμα το ΦΠΑ, αλλά ως τέλος, κάτι που σημαίνει για παράδειγμα πως ο φτηνός καβουρδισμένος καφές θα δει την τιμή του να αυξάνεται κατά 3 ευρώ, ενώ ο ακριβός καβουρδισμένος καφές θα δει την τιμή του να αυξάνεται πάλι κατά 3 ευρώ.
 

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση της τιμής στον φτηνό καφέ μπορεί να προσεγγίσει και το 30%, ενώ στους ακριβότερους η αύξηση μπορεί να είναι λιγότερο του 25%, φτάνοντας και τα 20%.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Κέκκερης, η αλλαγή στις τιμές θα επηρεάσει και τους καφεκόπτες αλλά και όλη την αγορά του καφέ και στα καταστήματα. «Σε έναν ακριβό καφέ φαίνεται μικρότερη η αύξηση, ενώ στο φτηνότερο μεγαλύτερη» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο καβγάς για 62 εκ. ευρώ 

Η επιβολή φόρου από 2 έως 4 ευρώ στην τιμή του κιλού του προϊόντος και αναλόγως του είδους του, θα οδηγούσε με βάση την ετήσια κατανάλωση σε έσοδα 100 εκατ. ευρώ.
 
Εξ αυτών θεωρείται πως μόλις τα 62 εκατ. μπορούν να αποτελέσουν έσοδο στα ταμεία του Κράτους, και αν συνυπολογιστεί πως η μείωση της κατανάλωσης του καφέ στο ράφι αναμένεται να είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, υπάρχει φόβος ότι θα οδηγήσει είτε στην φοροδιαφυγή (στο ΦΠΑ μιας και ο ΕΦΚ θα εισπραχθεί υποχρεωτικά) είτε στην χαμηλότερη κατανάλωση και μοιραία σε πολύ μικρά αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.