Ολη η πολη μια παρεα…

Με εμμονή στην άποψη ότι τα καλύτερα Χριστούγεννα τα περνάς στην πόλη σου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του στερεότυπου «Χριστούγεννα στην πόλη…» – στη συγκεκριμένη περίπτωση σε μια κάποια πρωτεύουσα – «…και Πάσχα στο χωριό» και έχοντας πλήρη ενημέρωση για τα συμβησόμενα ενταύθα, επειδή τα Χριστούγεννα σαφώς καλούν και σε ανανεώσεις και έσω εμπλουτισμούς, αποφασίσαμε να ανιχνεύσουμε τα πράγματα και στις γειτόνισσες πόλεις, προκειμένου ν’ αποφασίσουμε για το αν θα μείνουμε στη Θράκη…

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αφού και το ένα καλό θέαμα που αποζητούμε για την έξοδό μας, μας το διασφαλίζει το Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας, με άψογο θέαμα κλασικού μπαλέτου ήτοι «Λίμνη των Κύκνων», «Καρυοθραύστη» και «Κάρμεν», ενώ για το ξημέρωμα της πρωτοχρονιάς, χάρις στον Κουστουρίτσα και τις «εικονογραφημένες» άψογα βαλκάνιες μουσικές του, έχει «κλείσει» ότι θα το βγάλουμε στην Αλεξανδρούπολη με μαγκάλια, κρασί και, κυρίως, με τα μοναδικά και ανεπανάληπτα «Χάλκινα» του Ζώρα, όλοι μαζί – οι «τρελοί», που λέει ο λόγος- Θρακιώτες παρέα…

Αψογα, όνειρο…

Ενημερωθείτε όμως περί των εορταστικών εκδηλώσεων της του Αλεξάνδρου – του διαδόχου εννοούμε – πόλεως αμέσως… και καταρτίστε το δικό σας εορταστικό «εξιτήριο» πρόγραμμα…

Η κ. Ζωίδου είχε και πάλι καλές ιδέες…

Κυρία Ζωίδου, και πάλι από τις 6 Δεκεμβρίου, η Αλεξανδρούπολη είναι έτοιμη να ζήσει την ατμόσφαιρα των γιορτών, ως πόλις… με τη φροντίδα της πόλης… Θα εξακολουθήσετε έτσι, σήμερα που αρχίζει να εγκαταλείπεται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις η έγνοια του να βιώσουμε όλο το σώμα των πολιτών τις γιορτές, με την έγνοια και τη φροντίδα των πρώτων, και βλέπουμε βαθμιαία το φαινόμενο τμήμα τους να εναποτίθεται στους ιδιώτες, πράγμα που σημαίνει συμμετοχή ανάλογα με το αν δύνασαι, τις οικονομικές σου απλώς δυνατότητες;

Στην πόλη μας και στην περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων πνέει, άλλος αέρας και, συγκεκριμένα, χωρίς να χρεώνουμε όπως πολύ πιθανόν θα έλεγε κανείς με δυσβάστακτο χρέος τους συμπολίτες μας τους προσφέρουμε θέαμα, ατμόσφαιρα χριστουγεννιάτικη, ζεστασιά, τους προκαλούμε να αφήσουν τον καναπέ τους και τους προσκαλούμε να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ποιότητας, έχοντας σαν μέλημά μας και να προβάλλουμε την δουλειά των ντόπιων σχημάτων, που γίνεται στους συλλόγους αλλά και σε διάφορες ομάδες είτε αυτό λέγεται θέατρο, παραδοσιακή μουσική, κλασική, jazz. Βεβαίως, πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη μας ότι οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να παρακολουθήσουν κάποια θεάματα, τα οποία είναι πέρα των δυνατοτήτων των δημιουργών της πόλης και για το λόγο αυτό επιλέγουμε διάφορα σχήματα έξω των ορίων αυτής. Για παράδειγμα για τα φετινά Χριστούγεννα εξασφαλίσαμε σαν τέτοια παράσταση το κρατικό μπαλέτο της Μόσχας, για να μας παρουσιάσει αριστουργήματα του ρωσικού μπαλέτου με Έλληνες και Ρώσους μουσικούς που διακρίθηκαν με το 1ο βραβείο Ορχηστρικής Τέχνης στη Μόσχα, τον Σεπτέμβριο του 2007. Έτσι λοιπόν οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από την «Λίμνη των Κύκνων», τον «Καρυοθραύστη», την «Κάρμεν» καθώς και έργα του Vivaldi,Tchaikovsky αλλά και του Μ. Θεοδωράκη. Πιστεύουμε ότι είναι ένα ξεχωριστό θέαμα και θα το χαρούν πολύ. Είναι η μοναδική παράσταση, η οποία θα έχει εισιτήριο, διότι όπως αντιλαμβάνεστε ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιου είδους διοργανώσεις, που έχουν υψηλό κόστος. Όλες οι άλλες εκδηλώσεις μας είναι με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Εσείς ως δήμος, παραδοσιακά κάθε Χριστούγεννα έχετε καθιερώσει μέσα από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο εκδηλώσεις φιλαλληλίας και αγάπης με την προσφορά δώρων σε μη δυνάμενους συμπολίτες σας, ακόμη και διαφορετικού θρησκεύματος. Σκοπίμως, νοηματοδοτώντας το πρόσταγμα αγάπης που κουβαλάμε όλοι παραδοσιακά εντός μας;

Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο που παρέχει υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες δεν θα μπορούσε να είναι ξεκομμένο από εκδηλώσεις αγάπης που οργανώνει ο Δήμος για τα παιδιά όλης της πόλης. Επειδή όμως δραστηριοποιείται, κυρίως, σε γειτονιές ευπαθών ομάδων επιλέξαμε να διοργανώσουμε μαζί με τον Σύλλογο των μουσουλμάνων, παιδική γιορτή κατά την οποία θα μοιραστούν κάποια μικρά δώρα αγάπης στους μικρούς μαθητές, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα τους χαρίσουμε ένα γλυκό χαμόγελο αυτές τις άγιες μέρες.

Ποιες είναι οι εκδηλώσεις στις οποίες θα καλούσατε και τους γειτονικούς νομούς να προστρέξουν;

Στις φετινές εκδηλώσεις προσπαθούμε να κάνουμε γνωστό έξω από τα σύνορα της πόλης την αυθόρμητη γιορτή που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τους καταστηματάρχες της πόλης μας. Γι’ αυτό λοιπόν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανάβουμε μαγκάλια σ’ όλη την πόλη και καλούμε τους πολίτες να έρθουν και να διασκεδάσουν μαζί μας, με ντόπια συγκροτήματα αλλά και τα «Χάλκινα» του Ζώρα και να γίνει όλη η πόλη μια παρέα.

Έχετε καλέσει – και έχει, ήδη, υλοποιηθεί – τους φορείς της πόλεώς σας να συζητήσετε και να καταθέσουν προτάσεις για το περιεχόμενο των κύκλων των εκδηλώσεων που υλοποιείτε κάθε φορά σε κύκλους στην πόλη σας; Προέκυψαν γόνιμα και εποικοδομητικά συμπεράσματα εκ του διαλόγου;

Πραγματικά είχαμε την ευκαιρία πριν από λίγες μέρες να επικοινωνήσουμε με τους συμπολίτες μας, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους συλλόγους και να αφουγκρασθούμε τις επιθυμίες τους μέσα από ένα γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας αυτής. Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται κατακερματισμός των χρημάτων σε μικρές αλληλεπικαλυπτόμενες εκδηλώσεις, ότι πρέπει να αναδεικνύονται γεγονότα και να ενταθεί η προσπάθεια για την δημιουργία θεσμών. Στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία εθελοντικής ομάδας για θέματα πολιτισμού και, βεβαίως, επισημάνθηκε ότι η εκδήλωση ήταν το ξεκίνημα μόνον, το άνοιγμα του διαλόγου με τους πολίτες για το τι είδους πολιτισμό θέλουμε να παράξουμε σ’ αυτήν την πόλη που ζούμε και αγαπούμε.

Για τα Χριστούγεννα προσωπικά τι επιδιώκετε, τι έχετε σχεδιάσει;

Να χαρίσουμε ένα πλατύ χαμόγελο στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Ποια είναι τα Χριστούγεννα που κουβαλάτε στη μνήμη σας; Θα μας τα περιγράψετε και θα μας αιτιολογήσετε το γιατί;

Όλα εκείνα τα Χριστούγεννα που ένοιωθα την αγάπη και το χάδι των δικών μου ανθρώπων, όλα εκείνα τα Χριστούγεννα που γέμιζε το σπίτι μας από τις μυρωδιές καθώς βρισκόμασταν όλοι γύρω από το γιορτινό Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι και χαιρόμασταν, γιατί έσμιγε όλη η οικογένεια μαζί. Εύχομαι για τα φετινά Χριστούγεννα η μεταξύ μας Αγάπη να καλύψει την απουσία προσφιλούς μας προσώπου.

…….για το 2008 ας ταξιδέψουμε στην Άπειρη Αγάπη και την Ενότητα. ΛΕΥΚΕΣ ΕΥΧΕΣ……..

Τζένη Βαφειάδη

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης

•Τρίτη 18 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 19:30, Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

Δημοτικό θέατρο, ώρα 20:30, Συναυλία Χριστουγεννιάτικων αγγλικών τραγουδιών. Christmas Carol’s & Latin jazz standards με τους Grooving Minds.

•Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 18:00, Χριστουγεννιάτικο bazzar από την «Ομάδα Γυναικών Δημιουργικής Απασχόλησης & Κοινωνικής προσφοράς» του Κ.Ε.Π.Α.Κ.Υ.

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 19:30, Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 21:00, Κρατικό μπαλέτο της Μόσχας. Αριστουργήματα Ρωσικού Μπαλέτου με διακεκριμένους σολίστες του Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας (Russian National Ballet και Kremlin Ballet) και Καμεράτας «ΒΙΟΣ», με Έλληνες και Ρώσους μουσικούς, που διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στο «Διεθνή Διαγωνισμό Ορχηστρικής Τέχνης» στη Μόσχα, τον Σεπτέμβριο του 2007. Αποσπάσματα από τα έργα: «Λίμνη των κύκνων», «Καρυοθραύστης», «Ραϊμόντα», «Κάρμεν» & άλλα γνωστά μπαλέτα του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και έργα του A. Vivaldi, F. Mendelssohn, P. Mascagni, P. Tchaikovsky, D. Shostakovich, A. Khatchaturian, G. Sviridov, S. Joplin και Μ. Θεοδωράκη.

•Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 18:00, Χριστουγεννιάτικο bazaar από τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας «Αντουανέττα».

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 19:30, Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από τους μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου. Δημοτικό Θέατρο, ώρα 20:30h Η Φιλαρμονική του Δήμου Αλεξανδρούπολης μας συντροφεύει με χριστουγεννιάτικα εορταστικά κάλαντα.

• Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 11:00, Κατασκευές από μαθητές της Β΄/Βάθμιας Εκπαίδευ-σης.

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 21:00 Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από το Ωδείο ΦΑΕΘΩΝ.

• Σάββατο 22 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 11:30, Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση. «Χριστουγεννιάτικες Νύχτες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «…Ολόκληρον φιλολογίαν αποτελούσι τα λεγόμενα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, καθώς και τα έκτακτα φυλλάδια των εικονογραφημένων περιοδικών τα δημοσιευόμενα επί τη εορτή των Χριστουγέννων μετά καλών εικόνων και ποικοιλωτάτης τερπνής ύλης…» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Εορταστικές ημέρες του έτους 1850… Στοιχεία της εποχής: Θρύλοι έθιμα, παραδόσεις. Απλοί άνθρωποι, καθαρή ματιά. Ο συγγραφέας έχει καταγράψει τα ήθη. Μένει η παράσταση. Ο γραπτός λόγος γίνεται θεατρικός. Γίνεται εικόνα: Φως και σκιά. Συναντάει μια παρόμοια «ηθογραφική» τέχνη, αυτήν του θεάτρου σκιών. Ενός λαϊκού θεάμα-τος που καθιερώθηκε στον ελλαδικό χώρο την ίδια περίπου εποχή… Άλλη μια συνάντηση…Δημοτικό Θέατρο, ώρα 21:00h Ύμνοι & Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη χορω-δία της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

• Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 11:00, Παράσταση Κουκλοθέατρου από το Σύλλογο «ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΕΣ».

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 20:30, Κλασική βραδιά με τη Μερόπη Κολλάρου, τη Μάγια και τον Κώστα Βενετικίδη.

•Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 11:00 – 14:00, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Τα παιδιά της πόλης φωτογραφίζονται με τον Αη Βασίλη, παίρνοντας μαζί τους τη φωτογραφία.h Κάλαντα στους δρόμους της πόλης, από τη Φιλαρμονική και από χορωδίες Συλλόγων.

•Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο, ώρα 17:00h Bazaar από το σώμα Ελληνίδων Οδηγών και φωτογράφηση με τον Αη Βασίλη.

•Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου

Όλη η πόλη μια παρέα. Περιμένοντας τον καινούργιο χρόνο στήνουμε μαγκά-λια σ’ όλη την πόλη, σε μία πρωτόγνωρη συνεργασία του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Κρεοπωλών και όλων των φορέων της πόλης. Δρώμενα από Πολιτιστικούς Συλλόγους, κάλαντα από τη Φιλαρμονική του Δήμου και από χορωδίες, μαζί με τα χάλκινα του Ζώρα σε μια γιορτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.