Ολα ετοιμα για να παρει μπρος το νεο υδραγωγειο Κομοτηνης

Η ρευματοδότηση της νέας εγκατάστασης απομένει για να ξεκινήσει η πιλοτική του λειτουργία

Οι τελευταίες εργασίες για τη σύνδεση με το σύστημα ύδρευσης της νέας σύγχρονης μονάδας του υδραγωγείου Κομοτηνής γίνονται αυτές τις μέρες, με την δομή να είναι σχεδόν έτοιμη να λειτουργήσει μόλις γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις και για την πλήρη ρευματοδότηση της.

Να υπενθυμίσουμε πως για την νέα εγκατάσταση επεξεργασίας πόσιμου νερού της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής αναγέρθηκαν δύο κτίρια, ένα διυλιστήριο και ένα αντλιοστάσιο εντός των εγκαταστάσεων του κεντρικού υδραγωγείου Κομοτηνής.

Η νέα μονάδα έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει την ποιότητα του νερού για την πόλη και τους οικισμούς που τροφοδοτούνται από αυτή, με την επεξεργασία του νερού να γίνεται με τη μέθοδο υπεριώδους ακτινοβολίας, με ένα εφεδρικό σύστημα χλωρίωσης στην περίπτωση που το κύριο σύστημα παρουσιάσει βλάβη.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νότης Χαραλαμπίδης, «σε δύο με τρείς μέρες τελειώνουν όλες οι εργασίες, και περιμένουμε τη σύνδεση με τη  μέση τάση για να ξεκινήσουμε» ανέφερε.

Την Τετάρτη συγκεκριμένα έγινε η σύνδεση για την τροφοδότηση του νέου διυλιστηρίου, και έχουν στείλει τα σχέδια στην ΔΕΗ, έχοντας πληρώσει και για τα απαραίτητα υλικά, ώστε να γίνουν οι εργασίες για να συνδεθεί η όλη εγκατάσταση στη μέση τάση.

Αυτό αναμένεται να πάρει 10 με 20 μέρες, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν την πιλοτική λειτουργία του Υδραγωγείου, για να εξασφαλίσουν τόσο την ομαλή λειτουργία του στη συνέχεια, αλλά και να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν χωρίς να επηρεάσουν την ροή της πόλης.

Αν όλα πάνε καλά, σε μερικούς μήνες θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην πλήρη λειτουργία, διακόπτοντας στη συνέχεια την παροχή νερού από τις παλιές εγκαταστάσεις.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις

Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε με μέγιστη δυναμικότητα 600 κυβικών μέτρων ανά ώρα (Α' Φάση), ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας της σε 800 κυβικά μέτρα ανά ώρα (Β' Φάση), όταν αυτό απαιτηθεί από τις ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Κομοτηνής.

Τα έργα εισόδου περιλαμβάνουν το αντλιοστάσιο τροφοδοσίας νερού, στο οποίο εγκαθίστανται τέσσερις φυγοκεντρικές αντλίες, δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστη και τον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας νερού προς την εγκατάσταση διύλισης.

Τα έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού περιλαμβάνουν την κροκίδωση και συσσωμάτωση του προς επεξεργασία νερού με τη τροφοδοσία διαλύματος χλωριούχου πολυαργιλίου μέσω δύο δοσομετρικών αντλιών, που θα πραγματοποιούνται στις υφιστάμενες δεξαμενές των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α Κομοτηνής.

Κι ακόμη την εγκατάσταση διύλισης πόσιμου νερού, η οποία θα περιλαμβάνει, δύο παράλληλα δοχεία συλλογής χονδρόκοκκων στερεών / αμμοσυλλογής και έξι πολυστρωματικά, αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα διύλισης (ταχυδιυλιστήρια), κλειστού τύπου, δυναμικότητας 100,00 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστο, διατεταγμένα σε δύο παράλληλες συστοιχίες.

Επίσης προβλέπεται σύστημα αντίστροφης πλύσης των φίλτρων διύλισης με καθαρό νερό, μονάδα απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, εφεδρικό σύστημα απολύμανσης με χλωρίωση (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου), το οποίο εγκαθίσταται για λόγους ασφαλείας και θα ενεργοποιείται όταν προκύπτει ανάγκη να παρακαμφθεί το στάδιο της κύριας απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, ενώ θα κατασκευαστούν και 3 παράλληλοι αγωγοί μεταφοράς επεξεργασμένου νερού προς την υφιστάμενη δεξαμενή αποθήκευσης, και διάφορες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.