Οι Βουλγαροι τουριστες αυξανουν τις πωλησεις ασπιρινης κατα 84% στην Αδριανουπολη

Μετά την άρση της καραντίνας

Μετά την άρση στη Βουλγαρία της διαδικασίας καραντίνας από την 1η Σεπτεμβρίου και καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί στη Βουλγαρία τις τελευταίες ημέρες, οι Βούλγαροι πηγαίνουν στην Αδριανούπολη για καθημερινές αγορές και συρρέουν στα φαρμακεία για να παίρνουν ασπιρίνη.

Ορισμένοι επιστήμονες πρότειναν ασπιρίνη γιατί θα ήταν καλό για τον ιό με την ικανότητα του να αποτρέπει την πήξη και έτσι διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών Αδριανούπολης Σιουκρού Τζιράβογλου, οι πωλήσεις ασπιρίνης αυξήθηκαν κατά 84%. «Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι αγοράζουν περισσότερα από 5 ή 10 κουτιά. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν 100 mg ασπιρίνης στις αποθήκες». Επίσης βουλγαρικές ενημερωτικές αφίσες κρεμάστηκαν στα φαρμακεία της πόλης.

Ο Τζιράβογλου, δήλωσε ότι οι Βούλγαροι αγόρασαν ασπιρίνη σε μεγάλες ποσότητες. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ποιότητα των φαρμάκων που παράγονται στην Τουρκία σήμερα είναι αναμφισβήτητα υψηλή. Παράγουμε φάρμακα παγκόσμιας κλάσης και πρέπει να το δηλώσουμε αυτό. Είμαστε μια αξιόπιστη χώρα στον τομέα της φαρμακευτικής κατασκευής. Αυτή είναι η εντύπωση στο εξωτερικό. Αυτοί που έρχονται στην Τουρκία να παίρνουν φάρμακα με εμπιστοσύνη»

«Δεν υπάρχουν 100 mg ασπιρίνης στις αποθήκες»

Σε σύγκριση με πέρυσι υπάρχει μια αύξηση ζήτησης στο 84% στην Αδριανούπολη, ειδικά για ασπιρίνη και στα ομόλογα φάρμακα δήλωσε ο Τζιράβογλου υπογραμμίζοντας «Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις της ασπιρίνης σε σύγκριση με πέρυσι, ειδικά με το που άνοιξαν τα σύνορα και άρχισαν να έρχονται οι τουρίστες. Σε σύγκριση με την τελευταία περίοδο των 3 μηνών του περασμένου έτους και την τελευταία περίοδο των 3 μηνών του τρέχοντος έτους, παρατηρείται αύξηση κατά 84% στο κέντρο της Αδριανούπολης. Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στους τουρίστες. Έτσι, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν 100 mg ασπιρίνης στις αποθήκες. Αλλά από την άλλη πλευρά όταν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο από τους ανθρώπους, αυτή η κατάσταση φέρνει ξένο νόμισμα στην χώρα μας».

«Διότι αραιώνει το αίμα, νομίζουν ότι θα προστατεύσει»

Ο Τζιράβογλου, σημείωσε ότι η ασπιρίνη, ειδικότερα, προτιμάται επειδή αραιώνει το αίμα και έχει ιδιότητα πρόληψης θρόμβων. «Ως αιτία θανάτου από κορωνοϊό, είναι γνωστό ότι προκαλεί πρώτον, προβλήματα στους πνεύμονες και έτσι οδηγεί στο θάνατο. Δεύτερον, είναι γνωστό ότι δημιουργεί θρόμβους αίματος και αυτό προκαλεί αγγειακή απόφραξη του εγκεφάλου ή άλλων οργάνων, προκαλώντας θάνατο. Έτσι πιστεύουν ότι με την αραίωση του αίματος, θα τους προστατεύσει από αυτά. Αλλά όπως έχουμε δηλώσει, θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από γιατρό, να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί».

«Πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό τον έλεγχο ενός γιατρού»

«Η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως τυπικό αραιωτικό αίματος, διαλύοντας στο έντερο σε χαμηλές δόσεις» δήλωσε ο Τζιράβογλου, ο οποίος τόνισε πως «Η ασπιρίνη δεν θα παρέχει προστασία έναντι του κορωνοϊού λόγω της ιδιότητάς του αραιωτικού αίματος. Αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη ενός γιατρού, πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό. Μετά τις εξετάσεις, δίνεται στο άτομο εάν είναι απαραίτητο η χρήση. Ο πολίτης έχει μια προσέγγιση να το πάρει μόνος του, και να προστατευτεί από το ιό ή να το χρησιμοποιήσει ως αραιωτικό αίματος. Σε απόλυτους όρους, θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από έλεγχο ενός γιατρού».

«Παίρνω ασπιρίνη και φάρμακα για τη γρίπη»

Η Χατητζέ Γιορουλμάζ, η οποία ήρθε στην Αδριανούπολη από τη Βουλγαρία για ψώνια, δήλωσε ότι ειδικά με την έναρξη της εποχής της γρίπης πήρε ασπιρίνη για προστασία από τον κορωνοϊό, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια: «Έρχομαι στην Αδριανούπολη κάθε Σαββατοκύριακο. Και όταν έρχομαι, παίρνω ασπιρίνη και χάπια γρίπης από το φαρμακείο. Θέλουμε να λάβουμε προφυλάξεις κατά την περίοδο του κορωνοϊού»

Πηγή: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bulgar-turistler-edirnede-aspirin-satislarini-yuzde-84-artirdi-1789235
Πηγή φωτογραφίας: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bulgar-turistler-edirnede-aspirin-satislarini-yuzde-84-artirdi-1789235

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.