Οι Βουλγαροι επιλεγουν την ΠΑΜ-Θ

Αύξηση στην επισκεψιμότητα των γειτόνων τουριστών μεγαλύτερη του 10% για το 2017 δείχνουν οι κρατήσεις των τουριστικών γραφείων - Μιχάλης Αμοιρίδης «Μας ενδιαφέρει και η τόνωση της διάθεσης των Βουλγάρων για αγορά ακινήτων στην περιοχή μας»

Αύξηση της επισκεψιμότητας από τη γειτονική Βουλγαρία κατά 10% σε σχέση με το 2016 δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιβεβαιώνοντας πως η περιοχή μας έχει μπει για τα καλά στην κορυφή της λίστας των τουριστικών προορισμών των γειτόνων μας.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αρμοδίου για θέματα τουρισμού Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, τα στοιχεία από τα τουριστικά γραφεία της γειτονικής χώρας για το 2017 δείχνουν αυξητική τάση στην προτίμηση περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -πάνω από 10%- σε σχέση με το 2016, ποσοστό όπως τόνισε και ο ίδιος «ιδιαίτερα σημαντικό εάν αναλογιστούμε τις ήδη ενισχυμένες ροές των τελευταίων ετών». 
 
Μάλιστα ο κ. Αμοιρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για ακόμα εντονότερη επισκεψιμότητα από την άνοιξη και έπειτα, ενώ τόνισε πως το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται και στις δομημένες πλέον διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων καθώς και στις κοινές επενδύσεις, που λειτουργούν ενισχυτικά.
 
«Την περιοχή τη γνωρίζουν, τους δρόμους τους ξέρουν, υπάρχει συνεχής επικοινωνία της Περιφέρειας ΑΜΘ με ανθρώπους του τουρισμού και στελέχη της γείτονας χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος επισημαίνοντας πως η  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το 2016 έκανε διαφημιστική καμπάνια και δράσεις προβολής και θα τις συνεχίσει και το 2017.
 
«Η επιλογή προορισμού στη “Θρακομακεδονική Ριβιέρα” μας, που αποτελεί κυρίαρχο λόγο επισκεψιμότητας, είναι και ζήτημα παροχής υπηρεσιών από τους τοπικούς επαγγελματίες» υπογράμμισε τονίζοντας πως παράλληλα με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος «μας ενδιαφέρει και η τόνωση της διάθεσης των Βουλγάρων για αγορά ακινήτων στην περιοχή μας, διότι βοηθά και ενισχύει τη συνεχή παρουσία επισκεπτών και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, δημιουργεί δεσμούς φιλίας και ενισχύει τον κλάδο των κατασκευών που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας μας». 

Ιδιωτικές κατοικίες επιλέγουν, σε μεγάλο βαθμό, οι Βούλγαροι τουρίστες 

Ο κ. Αμοιρίδης θέλησε να καταστήσει σαφές πως οι Βούλγαροι επισκέπτες, επιλέγουν για τη διαμονή τους, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ιδιωτικές κατοικίες σε όλη την παραλιακή ζώνη της ΑΜΘ και αυτό έχει να κάνει και με τις αλλαγές που επήλθαν στη σχετική νομοθεσία, η οποία το επιτρέπει υπό προϋποθέσεις. «Είναι μία επιλογή που εφόσον τηρούνται τα νόμιμα είναι θεμιτή» τόνισε υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγχουν τους ιδιοκτήτες αυτών για τη νομιμότητα, φορολογικά και λειτουργικά, ώστε να προστατέψουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τα τουριστικά ενοικιαζόμενα δωμάτια να μην έχουν αθέμιτο ανταγωνισμό». 

«Τα ζητήματα ελέγχων τα μοναδικά που θα μπορούσαν αν διαταράξουν τη ροή τουριστών από τη Βουλγαρία»  

Επιπλέον ο κ. Αμοιρίδης αναφερόμενος στις δράσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τόνισε πως οι  εκθέσεις δεν αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο, κάνοντας γνωστό πως πλέον «διαχειριζόμαστε με έναν άλλο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους μας και επενδύουμε στη διαφήμιση και στην παραγωγική συνεργασία με αξιόλογους διαμορφωτές κοινής γνώμης» ενισχύοντας μάλιστα τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προς την κατεύθυνση να επιτευχθεί διόρθωση θεμάτων που προβληματίζουν και αφορούν στις συνοριακές διαβάσεις και την εξυπηρέτηση των πολιτών και οφείλονται όπως τόνισε «κυρίως στο σύστημα ελέγχων που εφαρμόζεται από τη Βουλγαρία. Τα ζητήματα αυτά είναι και τα μόνα που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη ροή τουριστών από τη Βουλγαρία».
 
Για το ζήτημα αυτό ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει πως από τον Αύγουστο του 2015, το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει επίσημα, έγγραφο προς το αντίστοιχο Βουλγαρικό Υπουργείο, ότι αίρονται οι όποιες απαγορεύσεις είχαν τεθεί και επιτρέπεται η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τις συνοριακές διαβάσεις: έως 22 θέσεων από τον Άγιο Κωνσταντίνο/Ζλατογκράντ (ΠΕ Ξάνθης) και έως 55 θέσεων από τη Νυμφαία/Μακάζα (ΠΕ Ροδόπης), ενώ  αναμένεται η ανάλογη ενέργεια και από τη βουλγαρική πλευρά ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα. «Κίνηση η οποία θα ωφελήσει άμεσα και αμφίδρομα τις συνοριακές Περιφέρειες των δύο χωρών, τουριστικά και εμπορικά και θα βοηθήσει να υλοποιηθούν συνεργασίες για δημιουργία και προώθηση κοινών τουριστικών προγραμμάτων προς τρίτες χώρες που είναι ήδη σε επεξεργασία και ως Περιφέρεια τις στηρίζουμε» δήλωσε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.