Οι Βουλευτες Θρακης ΣΥΡΙΖΑ για το Τμημα Μειονοτικης Εκπαιδευσης στο ΑΠΘ

«Η σύσταση του Τμήματος στο ΑΠΘ ήρθε να διορθώσει το κενό που δημιούργησε ο νόμος του 2014» - «Κενές νοήματος οποιεσδήποτε δηλώσεις περί “σκοπιμοτήτων”»

Άμεση ήταν η απάντηση των βουλευτών της Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που έθεσε χθες, με σχετικό δελτίο τύπου ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Αν. Μακεδονίας Θράκης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης σχετικά με την σύσταση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση που υπογράφουν οι βουλευτές κ.κ. Χουσεΐν  Ζεϊμπέκ, Στάθης Γιαννακίδης, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Γεώργιος Καϊσας, Αναστασία Γκαρά, Δημήτριος Ρίζος και οι Ροδοπίτες κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ και καταθέτουν τις απόψεις τους σε σχέση με το ζήτημα,  δεν απαντά μονάχα στον κ. Λαμπάκη, ωστόσο έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση του τελευταίου, στην οποία γίνεται λόγος για αποδυνάμωση του ΔΠΘ και της Αλεξανδρούπολης από την «αρπαγή» όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος του τμήματος από το ΑΠΘ, αλλά και για «εν κρυπτώ διαδικασίες» που έγιναν ερήμην τόσο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όσο και της υπόλοιπης τοπικής κοινωνίας.

Στην κοινή ανακοίνωση τους οι βουλευτές Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνονται της σύστασης του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, ως «πάγιο αίτημα της μειονότητας και της ακαδημαϊκής κοινότητας» επισημαίνοντας πως η εξέλιξη αυτή «ήρθε να διορθώσει» το κενό που δημιούργησε ο προγενέστερος νόμος του 4310/2014 που αφορούσε στην σύσταση του Διδασκαλείου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς «πρόκειται για μία επιλογή που αποτελούσε αντικίνητρο, αφού προέβλεπε εξαετή φοίτηση».

Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με την  επιλογή του ΑΠΘ οι ίδιοι αναφέρουν πως «το ΔΠΘ ποτέ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την σύσταση αντίστοιχου τομέα» εν αντιθέσει με το ΑΠΘ, που «διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα εκπαίδευσης μειονοτήτων» και ξεκαθαρίζουν πως «δεν υπάρχει καμία μεθοδευμένη ενέργεια υποτίμησης του Δ.Π.Θ. από την Κυβέρνησή μας», χαρακτηρίζοντας ως «κενές νοήματος» οποιασδήποτε άλλες δηλώσεις περί «σκοπιμοτήτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των βουλευτών Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: 

Η στήριξη και η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης αποτελεί έναν από τους στόχους της παρούσας κυβέρνησης. Με σκοπό την επίτευξή της και για να αποκατασταθούν τα λάθη του παρελθόντος, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» στο άρθρο 14 ορίζει την σύσταση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Η σύσταση του συγκεκριμένου τομέα αποτελούσε πάγιο αίτημα της μειονότητας και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την αναβαθμισμένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. 

Μετά την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) λειτουργούσε άτυπα ο συγκεκριμένος Τομέας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 μάλιστα εισάγονται στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. από δέκα έως είκοσι επιπλέον φοιτητές από την μειονότητα, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να επιλέγουν και να εξετάζονται επιτυχώς σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την διδασκαλία του τουρκόγλωσσου προγράμματος, ώστε να εγγραφούν στον κλάδο ΠΕ73 «Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος». 

Με τον νόμο 4310/2014 επί υπουργίας κ. Λοβέρδου προβλέφθηκε η σύσταση του Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος (Δ.Ε.Μ.Π) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Πρόκειται για μία επιλογή που αποτελούσε αντικίνητρο, αφού προέβλεπε εξαετή φοίτηση, ενώ δεν λειτούργησε ποτέ. Ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης ήρθε να διορθώσει ακριβώς αυτό το κενό. 

Ως απάντηση στις επικρίσεις σχετικά με τον λόγο που δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος Τομέας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οφείλουμε να αναφέρουμε ότι:

1. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ποτέ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την σύσταση αντίστοιχου τομέα. Αντίθετα, το Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου ο τομέας λειτουργεί άτυπα από το 2011, είχε πάρει επανειλημμένα σχετικές αποφάσεις τις οποίες και είχε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση. 

2. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα εκπαίδευσης μειονοτήτων και στο Πρόγραμμα Σπουδών του περιλαμβάνονται ήδη πολλά σχετικά μαθήματα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ικανό να ανταποκριθεί αμέσως στην ανάγκη για εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. 

3. Η πρόβλεψη αυτή διατηρεί τη δυνατότητα των νέων της μειονότητας να βγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια και τους πολιτισμικούς περιορισμούς της Θράκης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει και την απαραίτητη αναβάθμιση των σπουδών τους που θα είναι πλέον πανεπιστημιακού επιπέδου.

4. Δεν υπάρχει καμία μεθοδευμένη ενέργεια υποτίμησης του Δ.Π.Θ. από την Κυβέρνησή μας. Απεναντίας, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας. Άλλωστε, το Δ.Π.Θ. εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της εξομοίωσης των αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. και σύμφωνα με τον νόμο που μόλις ψηφίστηκε, αναλαμβάνει και την ευθύνη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των δύο προγραμμάτων του μειονοτικού σχολείου.

Οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις περί «σκοπιμοτήτων» θεωρούμε ότι είναι κενές νοήματος, αφού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Στόχος μας συνεχίζει να είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους γονείς και τους νέους σπουδαστές.
 

Βαγγέλης Λαμπάκης
«Μην παίζεται με τη Θράκη για να μην υποστούμε εθνικό πλήγμα»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Λαμπάκη έχει ως εξής:

Ερωτήσεις προς όλους τους βουλευτές του Έβρου:

1)Ποιες οι ενέργειές σας από την Τρίτη 14-02-2017 προκειμένου να αποτραπεί η παραβιάζουσα την καλή πίστη, το Σύνταγμα και τους κανόνες της αντικειμενικότητας ως προς την εκτίμηση της δυνατότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έναντι του Αριστοτέλειου να φιλοξενήσει δομή – τμήμα για εκπαιδευτικούς Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης;

2)Γιατί λειτούργησε η επιτροπή του υπουργείου παιδείας εν κρυπτώ χωρίς καμία πληροφόρηση προς ΥΜΑΣ αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συνδιαλεγόμενη μόνο με το Αριστοτέλειο και κάποιους μειονοτικούς βουλευτές;

Ερωτήσεις προς τους βουλευτές της Θράκης:

1) Είναι αλήθεια ότι κάποιοι βουλευτές συνήργησαν για την ίδρυση αυτού του τμήματος στην Θεσσαλονίκη;

– Αν ναι, ερωτώνται αν αυτό είναι κίνηση που βοηθάει τη Θράκη μας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;

– Ή μήπως δε γίνεται αντιληπτό ότι αποδυναμώνεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και η Αλεξανδρούπολη χάνει μια μικρή «οικονομία» από 70 φοιτητές και περίπου 30 γύρω από αυτούς στο πανεπιστήμιο;

2) Καταψηφίσατε ή υπερψηφίσατε αυτήν την κατάπτυστη τροποποίηση για τη Θράκη μας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιό μας;

3) Μπορεί κανείς από σας να ισχυριστεί ότι αυτό που ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη, αρπάζοντάς το κυριολεκτικά από τη Θράκη, δεν μπορούσε το Δημοκρίτειο να το υποστηρίξει, με δεδομένο ότι έχει σχολές με σχετική μεγαλύτερη εμπειρία από το Αριστοτέλειο και βέβαια οι δομές του Δημοκρίτειου ζουν και σφυρηλατήθηκαν μέσα από την πολυπολιτισμική κοινωνία της Θράκης και τη γνωρίζουν καλύτερα;

Και κλείνοντας σας θυμίζω με ευγένεια τον ρόλο σας ως βουλευτών για την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου και του λαού από όπου έχετε εκλεγεί, μην ξεχνώντας επίσης, ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν πρέπει να πληγεί αλλά να το προστατεύσουμε γιατί αυτό για τη Θράκη είναι η προμετωπίδα και η δύναμή της.

Τέλος, σας καλώ κι αυτό είναι απαίτηση όχι μόνο του λαού του Δήμου μου αλλά ολόκληρης της Θράκης (γιατί κανείς δε θέλει υποχώρηση της Θράκης και του Δημοκρίτειου) να λειτουργήσετε άμεσα και συλλογικά ώστε το πιο πάνω ανοσιούργημα να μην υλοποιηθεί, απαιτώντας την τροποποίησή του.
 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.