Οι βουλευτες αξιολογουν το ΠΑΣΟΚ

Από την εφημερίδα «Γκιουνδέμ» αντλεί το υλικό του σήμερα κι εστιάζει ο Φακός στο Μειονοτικό Τύπο, σε μετάφραση της δημοσιογράφου του ΠτΘ Σιμπέλ Χατζή Αλή. Οι εκλεγμένοι στο ελληνικό κοινοβούλιο μουσουλμάνοι βουλευτές αξιολογούν τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και καταθέτουν τις απόψεις του για το μέλλον του Κινήματος. Μια νέα πρωτοβουλία για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ελήφθη στην Ξάνθη με την ίδρυση μη κερδοσκοπικής εταιρείας μειονοτικής εκπαίδευσης και πολιτισμού. Αναφορά και στην επίσκεψη των κ.κ. Σερήφ και Μετέ στον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Γκιούλ κάνει η εφημερίδα «Γκιουνδέμ».

Οι βουλευτές αξιολογούν το ΠΑΣΟΚ

Τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αξιολόγησαν οι δύο βουλευτές των “Τούρκων” της Δυτικής Θράκης. Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και κ. Τσετίν Μάντατζη μίλησαν για την περαιτέρω πορεία του Κινήματος.

Αχμέτ Χατζηοσμάν:

«Δεν τίθεται θέμα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ»

Ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν έκανε λόγο για τις ταραχές και εντάσεις που ξέσπασαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι «δεν είχαμε την αναμενόμενη επιτυχία στις εκλογές. Στην πραγματικότητα αυτό είναι μια λαμπαδηδρομία. Πιστεύω ότι δεν τίθεται θέμα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα και κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής μου στη Αθήνα».

Ο κ. Χατζηοσμάν
, αφού ισχυρίστηκε ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Θυμάμαι αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα παραμείνει στο Κίνημα και θα αγωνιστεί για την επιτυχία του. Προσωπικά πιστεύω ότι ούτε ο κ. Παπανδρέου, αλλά ούτε και ο κ. Βενιζέλος δεν θα φύγουν από το κόμμα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να μιλήσω, έχουν την ίδια άποψη».

Ο κ. Χατζηοσμάν
μετέφερε ότι ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Παπανδρέου ακολουθεί μια έντιμη πολιτική και παράλληλα τόνισε ότι τον εκτιμά για την ειλικρινή του στάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Χατζηοσμάν σε ερώτηση σχετικά με το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει απάντησε: «Βέβαια έχω κάποια άποψη για τους υποψήφιους προέδρους. Αλλά θα προσδιορίσουμε τη θέση μας, αφού πρώτα θα αξιολογήσουμε το θέμα με τους φίλους».

Τσετίν Μάντατζη: «Δεν είμαστε αχάριστοι»

Ο βουλευτής Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη, αφού υπενθύμισε ότι συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Οκτωβρίου, μετέφερε ότι το μήνυμα που προέκυψε ήταν να διατηρηθεί η ενότητα του Κινήματος. «Δεν παρατήρησα καμία πόλωση στο Εθνικό Συμβούλιο. Επικράτησε μια ήπια ατμόσφαιρα».

Ο κ. Μάντατζη υπογράμμισε ότι στις 11 Νοεμβρίου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου λέγοντας ότι «τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να ψηφίσουν. Πιστεύω ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν κινδυνεύει η ενότητα του Κινήματος». Ο κ. Μάντατζη
τόνισε ότι θεωρεί πως δεν πρόκειται να φύγει από το κόμμα ο υποψήφιος που θα χάσει τις εκλογές.

Στην ερώτηση για το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει, ο κ. Μάντατζη απάντησε: «Εδώ και δύο χρόνια ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Κατέβηκα υποψήφιος και εκλέχτηκα βουλευτής στην περίοδο του κ. Παπανδρέου. Το να μην είναι κανείς αχάριστος είναι πολύ σημαντική αρετή στη δική μας νοοτροπία. Φυσικά θα κινηθούμε με βάση το συμφέρον της κοινωνίας».

Γκιουνδέμ

12/10/2007

Οι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής συναντήθηκαν με τον Γκιούλ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και Μουφτής Κομοτηνής κ. Ιμπραχήμ Σερήφ και ο μουφτής Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο Τσανκαγιά στις 8 Οκτωβρίου. Τόσο ο κ. Σερήφ, όσο και ο κ. Μετέ ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον κ. Γκιούλ στα νέα του καθήκοντα. Επίσης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον κ. Γκιούλ για το ενδιαφέρον που έδειξε και την υποστήριξη που παρείχε στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης κατά την προηγούμενη περίοδο.

Από την άλλη, ο κ. Γκιούλ τόνισε ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποτελεί πάντα γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την Τουρκία. Επίσης, ο κ. Γκιούλ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να ασκούν οι ομογενείς δυτικοθρακιώτες, οι οποίοι είναι και Έλληνες υπήκοοι, τα μειονοτικά τους δικαιώματα. Τέλος, ο κ. Γκιούλ δεν παρέλειψε να ευχηθεί Καλό Μπαϊράμι στους δυτικοθρακιώτες ομογενείς.

Γκιουνδέμ

12/10/2007

Νέα πρωτοβουλία για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό

• Ιδρύθηκε μη κερδοσκοπική εταιρεία μειονοτικής εκπαίδευσης και πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ολομέλεια της εταιρείας μειονοτικής εκπαίδευσης και πολιτισμού. Πρόεδρος της εταιρείας εξελέγη ο πρώην βουλευτής κ. Γκαλήπ Γκαλήπ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ολομέλειας πραγματοποιήθηκε η εκλογή του διοικητικού και ελεγκτικού συμβουλίου. Στην ολομέλεια, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, ψήφισαν 27 ιδρυτικά μέλη.

Ο κ. Γκαλήπ Γκαλήπ στην ομιλία του τόνισε ότι μετά την παραίτηση του προέδρου κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ ως αντιπρόεδρος ανέλαβε ο ίδιος τα καθήκοντα του προέδρου και ότι αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η πρώτη ολομέλεια. Επίσης, ο κ. Γκαλήπ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τους σκοπούς της εταιρείας, όπως και για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην βουλευτής κ. Ιλχαν Αχμέτ και εξήγησε κάποια δυσκολονόητα σημεία του καταστατικού της εταιρείας. Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ υποστήριξε ότι η εν λόγω εταιρεία μετά από ένα χρόνο λειτουργίας μπορεί να μετατραπεί σε ΜΚΟ ώστε να αξιοποιεί και διάφορα κονδύλια.

Γκιουνδέμ

12/10/2007

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.