Οι βασικοι αξονες της προτασης της ΠΑΜΘ για τα κονδυλια κοινωνικης ευθυνης του TAP

Περιλαμβάνουν το Κέντρο εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο, εγγειοβελτιωτικά έργα, χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και προμήθεια μηχανημάτων

Τους άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση της Περιφέρειας για τα κονδύλια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα διαθέσει η κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό TAP ενέκρινε την Τετάρτη 29 Μαρτίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
 
Της συζήτησης στο συμβούλιο είχε προηγηθεί σύσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου τόσο με τους Δημάρχους των περιοχών από όπου διέρχεται ο αγωγός, όσο και με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ώστε να συγκεντρωθούν και να διαμορφωθούν οι διάφορες προτάσεις.
 
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, για τη διεκδίκηση του κομματιού που αναλογεί στην Περιφέρεια από τα 12 εκ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν από την κοινοπραξία.
 
Να υπενθυμίσουμε πως ουσιαστικά έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Περιφέρειας και ΠΕΔ ΑΜΘ, που εκπροσωπεί τους Δήμους, ώστε το «μείγμα» έργων-προμηθειών να είναι 35-40% στην Περιφέρεια και 60-65% στους Δήμους.
 
«Ας εγκρίνουμε τους άξονες σήμερα, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν έτσι, και οι Δήμοι ολοκληρώνουν τις δικές τους προτάσεις, ώστε να κάνουμε μια κατάθεση συνολική των έργων για τα 12 εκ. ευρώ» σημείωσε.
 
Έτσι στους άξονες που παρουσίασε ο κ. Μέτιος, στον άξονα της υγείας υπάρχει πρόταση για την προμήθεια ασθενοφόρων, παρόλο που αυτή μπορεί να γίνει και μέσω ΕΣΠΑ, ενώ έμφαση θα δοθεί στη δυνατότητα να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα, το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο, το οποίο θα έχει πολλαπλό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, μια δαπάνη που υπολογίζεται στο 1 εκ ευρώ.
 
Στον άξονα των εγγειοβελτιωτικών, που περιλαμβάνει ταμιευτήρες, μικρά αρδευτικά και άλλα έργα, υπολογίζεται ότι οι προτάσεις θα φτάσουν το 1,5-2 εκ. ευρώ,
 
Στον άξονα της εκπαίδευσης θα γίνουν προτάσεις, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους, για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, ενώ στον άξονα των προμηθειών θα συμπεριληφθούν προμήθειες μηχανημάτων για τους Δήμους, με τον Περιφερειάρχη να σημειώνει πως θα γίνει προμήθεια σε αλατιέρες και άλλα μηχανήματα για τις υπηρεσίες της ΠΑΜΘ.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε και στον άξονα του τουρισμού, και την συνέχιση της στήριξης του προγράμματος, αλλά και τη στήριξη του προγράμματος για ΤΕΙ και ΙΕΚ για την εξειδίκευση μαθητών στον τομέα των έργων του φυσικού αερίου, με προοπτική της απασχόλησής τους, όταν δημιουργηθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου στην ΑΜΘ.
 
Παράλληλα ο κ. Μέτιος, έθεσε και το θέμα της διέλευσης του αγωγού από τα Τενάγη της Καβάλας, ώστε μαζί με την απόφασή τους να ζητήσουν την έλευση των αρμοδίων, τόσο από το Υπουργείο όσο και από τον TAP, ώστε να προσπαθήσουν να λύσουν αυτό το ζήτημα, με σκοπό να υπάρχει νέα χάραξη, ακόμα και με τη χρήση ποσού από το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το θέμα να υπάρξει περαιτέρω έμφαση στην εκπαίδευση και στον αγροτικό τομέα, που συμπεριλήφθηκαν στην τελική απόφαση, με τα ειδικότερα έργα-προμήθειες να εξειδικεύονται περαιτέρω στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.