Οι τουρκοι δημοσιογραφοι απο τα Βαλκανια συναντηθηκαν στην Αδριανουπολη

Στην πρώτη συνάντηση τούρκων δημοσιογράφων από τα Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη το διάστημα 16-19 Νοέμβρη αφιερούται σήμερα η σελίδα. Από ρεπορτάζ της τουρκόφωνης εφημερίδας «Γκουντέμ» σε μετάφραση Σιμπέλ Χατζή Αλή…

Οι τούρκοι δημοσιογράφοι που ζουν στα Βαλκάνια συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη της Τουρκίας στο διάστημα 16 -19 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση – συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δημοσιογράφων Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αδριανούπολης.

Στη συνάντηση βρέθηκαν 40 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο, τη «Μακεδονία», τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Σερβία. Απ’ τη Δυτική Θράκη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εφημερίδων Gundem, Rodop Ruzgari, Cumhuriyet, Millet, Turuncu, Otuken, Ulku, Bulten και του περιοδικού Ogretmen’in Sesi.

Η εκδήλωση – συνάντηση είχε τον τίτλο «1η Συνάντηση των Τούρκων Δημοσιογράφων από Βαλκάνια στην Αδριανούπολη» και διήρκησε τρεις μέρες. Κατά τη διάρκειά της οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά ταυτόχρονα να κάνουν την αρχή μιας συνεργασίας.

Η συνάντηση ξεκίνησε Παρασκευή στις 17 Νοέμβρη. Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν ο νομάρχης Αδριανούπολης Νουσρέτ Μίρογλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Ενβέρ Ντουράν, ο δήμαρχος Αδριανούπολης Χαμδή Σεντεφτσή, ο βουλευτής Αδριανούπολης Αλή Αγιάγ, ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη, η υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη Αργυρώ Πάρκα.

Τοποθετήσεις των επισήμων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοσιογράφων Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μουράτ Σαβάς στην εισήγησή του είπε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται συνάντηση τούρκων δημοσιογράφων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον ίδιο ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γνωριστούν οι δημοσιογράφοι μεταξύ τους, να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να βάλουν τα θεμέλια μιας συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Δημοσιογράφων Νοτιοανατολικής Ευρώπης κάθε χρόνο επιβραβεύει αυτούς που συμβάλλουν στην ειρήνη στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Τούρκων Δημοσιογράφων του Κοσόβου Ιμπραχήμ Αρσλάν χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους των φιλοξενούμενων δημοσιογράφων. «Ο προηγούμενος αιώνας ήταν αιματηρός για τα Βαλκάνια. Αλλά στον 21ο αιώνα ο βαλκανικός λαός θέλει ειρήνη και ευημερία. Πιστεύω ότι ως δημοσιογράφοι μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά σε όλο τον κόσμο».

O πρύτανης του πανεπιστημίου Αδριανούπολης Ενβέρ Ντουράν αφού τόνισε ότι οι βαλκανικοί λαοί αγωνίζονται για τη φιλία και την ειρήνη συνέχισε: «Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια το πανεπιστήμιό μας εδώ και δυο χρόνια προσπαθεί ν’ ανοίξει τμήμα βαλκανικών γλωσσών. Το πανεπιστήμιό μας έχει και μια ιδιαιτερότητα, είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο που η τελετή έναρξης και λήξης γίνεται στην τουρκική, την αγγλική και τη βουλγαρική γλώσσα. Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα δεχθούμε φοιτητές που θέλουν να κάνουν μαθήματα αλβανικής, ελληνικής, ρωσικής, σερβοκροατικής και βουλγαρικής γλώσσας».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Αδριανούπολης Χαμντί Σεντεφτσή εξέφρασε τη χαρά του από το γεγονός της πραγματοποίησης μιας τέτοιας συγκέντρωσης στην Αδριανούπολη. «Έχουμε καλές σχέσεις με τους λαούς των Βαλκανίων. Εμείς τους αγαπάμε όλους. Είμαστε υπερήφανοι με την καταγωγή μας. Τους αγκαλιάζουμε όλους, χωρίς να κάνουμε θρησκευτικές, εθνικές και άλλες διακρίσεις».

Ο βουλευτής Αδριανούπολης Αλή Αγιάγ
τόνισε ότι η Αδριανούπολη είναι η πόρτα που ανοίγει στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. «Στα Βαλκάνια υφίσταται μια γρήγορη αλλαγή. Εσείς σαν δημοσιογράφοι πρέπει να αξιολογήσετε πολύ καλά αυτή την αλλαγή. Πιστεύω ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει για να μην ξαναζήσει η περιοχή των Βαλκανίων την εμπειρία του πολέμου».

Τέλος, ο νομάρχης Αδριανούπολης Νουσρέτ Μίρογλου
ευχήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση να αποτελέσει την αρχή για τις μελλοντικές. «Σ’ αυτήν την εκδήλωση βρεθήκατε με συναδέλφους που μιλάνε την ίδια γλώσσα, έχουν την ίδια κουλτούρα. Συζητάτε για τα προβλήματά σας, ατενίζετε μαζί το μέλλον. Πρέπει οπωσδήποτε να θεσμοθετηθεί αυτή η εκδήλωση. Πραγματικά η παγκόσμια θέση του τύπου είναι πολύ σημαντική. Ο τύπος μπορεί να παίζει πρωτοποριακό ρόλο σε πολλά θέματα. Εμείς θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Τα πάντα αρχίζουν με τον άνθρωπο και τελειώνουν με τον άνθρωπο. Τη στιγμή που καταφέρνετε να φέρετε κοντά τους ανθρώπους σημαίνει ότι έχετε κάνει την αρχή».

Γκιουνδέμ

24/11/2006

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.