Οι τοπικοι φορεις ανανεωσαν το «οχι» στο χρυσο

Ομόφωνα απορριπτική για την επένδυση του χρυσού στις Σάπες υπήρξε η θέση των τοπικών φορέων που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Νομαρχία Ροδόπης μετά από πρόσκληση του νομάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη.

Η πρόσκληση του κ. νομάρχη είχε ως στόχο να δημοσιοποιήσει στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και των επιστημονικών συλλόγων, την επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη με την οποία καλούσε σε σύσκεψη για σήμερα Πέμπτη στο υπουργείο του ώστε να παρουσιαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας «Μεταλλευτική Θράκης» που σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η εταιρία δεν θα βλάπτει το περιβάλλον καθώς έχει αποκλειστεί η χρήση του κυανίου.


Τόσο ο κ. Γιαννακίδης όσο και οι υπόλοιποι φορείς εκτός του αγροτικού και του κτηνοτροφικού συλλόγου Σαπών αντέδρασαν στην προοπτική αυτής της συνάντησης εκφράζοντας την άποψη ότι η τοπική κοινωνία απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα για το ζήτημα του χρυσού και συνυπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα.

Να σημειωθεί τέλος ότι στη σύσκεψη παρέστησαν πλην του κ. Γιαννακίδη, ο δήμαρχος Κομοτηναίων κ. Τάσος Βαβατσικλής, οι δήμαρχοι Αιγείρου, Μαρώνειας και Ιάσμου, οι βουλευτές κ.κ. Ιλχάν και Μανωλιά οι πρόεδροι του επαγγελματοβιοτεχνικού και του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου κ.κ. Λιούρτας και Αγγελίδης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Κατσιμίγας, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής καθώς και πολλά μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και της επεξεργασίας χρυσού.

Οι δηλώσεις του κ. Άρη Γιαννακίδη

«Μετά την πρόσκληση του κ. Σαλαγκούδη Υφυπουργού Ανάπτυξης ώστε κάποιοι θεσμικοί φορείς να παραστούν στα γραφεία του συγκεκριμένου υφυπουργείου για να γίνει η παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας χρυσού, της Μεταλλευτικής Θράκης Α.Ε., πήρα την πρωτοβουλία και προσκάλεσα όλους τους κοινωνικοοικονομικούς φορείς γνωστοποιώντας τους την πρόταση.

Όλοι μας για μια ακόμη φορά συνυπογράψαμε ένα κείμενο συναποφασίζοντας ότι το θέμα χρυσού έχει κλείσει για τη Ροδόπη. Ότι η συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα δεν συνάδει και δεν εναρμονίζεται με τον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Χθες με πήρε στο τηλέφωνο ο κ. Σαλαγκούδης και μου είπε ότι αν τη συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα δεν τη θέλει η τοπική κοινωνία, χωρίς τη συναίνεση δηλαδή της τοπικής κοινωνίας, δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Αυτό αποφασίσαμε όλοι οι φορείς, σε λίγη ώρα θα του γνωστοποιήσω για μια άλλη φορά το όχι της τοπικής κοινωνίας στο χρυσό και δεσμεύτηκε ότι θα ανακαλέσει και τη σύσκεψη.

Οι δηλώσεις του, δημάρχου Σαπών κ. Γ. Πιλιλίτση

«Ήθελα να πω ότι αυτές οι διαμαρτυρίες που ακούστηκαν από άτομα τα οποία φυσικά εξυπηρετούν συμφέροντα είναι όντως πραγματικές. Υπάρχει μια τεράστια ανεργία, έφτασε ο κόσμος σε απόγνωση, που ακόμα και εργοστάσιο με εκρηκτικά αν τους λέγαμε ότι φτιάξουμε, θα σας έλεγαν φτιάξτε το. Εμείς είμαστε μιας διαφορετικής άποψης και γι’ αυτό το σκοπό γίνανε επενδύσεις. Υπάρχει ένα Βιοτεχνικό Πάρκο το οποίο φτάνει στη λύση του θα πρέπει αυτό να γίνει φορέας θέσεων εργασίας ούτως ώστε οι διαμαρτυρίες να σταματήσουν και αυτοί οι νεοσύστατοι σύλλογοι να μην υπάρχουν.

Φυσικά μιλάμε ένα Βιοτεχνικό Πάρκο το οποίο να σέβεται και τον άνθρωπο. Δεν μπορείς να φτιάξεις οποιαδήποτε άλλη επένδυση που δεν θα σέβεται το περιβάλλον».

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.