Οι συνταξιουχοι στην αντεπιθεση: «Τοσα χρονια μας τα αρπαζαν, τωρα μιλανε για “κοστος γηρατος”»

Περιφερειακό συλλαλητήριο την προσεχή Δευτέρα στην Κομοτηνή

Ότι δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά στα νέα επώδυνα μέτρα που προωθούνται στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντίθετα θα αγωνιστούν κι εκείνοι για να αποτρέψουν την εφαρμογή τους, διαμηνύουν οι διοικήσεις των σωματείων συνταξιούχων της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για το λόγο αυτό καλούν τα μέλη τους να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που θα  πραγματοποιηθεί την προσεχή  Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Το σχετικό κάλεσμα προς τους συνταξιούχους της περιοχής μας απηύθυναν εκ μέρους των σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ οι κ.κ. Γιώργος Κεραμιτζής και Αναστάσιος Γκλαβάνης.
 
«Όταν τόσα χρόνια μας τα άρπαζαν, μας αποκαλούσαν «ραχοκοκαλιά» του έθνους και τα χρήματά μας πήγαιναν στις ελληνικές τράπεζες για να πάει το κράτος μπροστά», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Κεραμιτζής, για να αντιτείνει με νόημα ότι «σήμερα μιλάνε για “κόστος γήρατος” και μας κόβουν τις συντάξεις». Ο κ. Κεραμιτζής περιέγραψε μια συμπεριφορά εμπαιγμού και απαξίωσης εκ μέρους των τελευταίων κυβερνήσεων απέναντι στους συνταξιούχους, πράγμα που αντανακλάται στο ότι «πετσόκοψαν» 13 φορές την τελευταία 5ετία τις συντάξεις, ενώ οι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι είχαν πληρώσει εισφορές μέχρι και για 45 χρόνια. Επιπλέον εστίασε στην κατάρρευση, που έχει υποστεί το σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη στιγμή που οι κρατήσεις για το σκοπό αυτό μεγαλώνουν, ενώ έκανε και μνεία στην παρακράτηση του ενός ευρώ μηνιαίως από κάθε συνταξιούχο του ΟΑΕΕ, η οποία προορίζεται για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού. «Εδώ και 5 χρόνια ο κοινωνικός τουρισμός “έσβησε”», παρατήρησε ο κ. Κεραμιτζής, «όμως τα χρήματα που μαζεύονται είναι γύρω στα 5-6 εκατ. ευρώ το χρόνο». «Αυτά τα χρήματα πήγαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, τα έφαγαν οι επιτήδειοι», σχολίασε με νόημα.  

Αναστάσιος Γκλαβάνης
 
«Ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε μαζί πληρώσαμε»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, κ. Αναστάσιος Γκλαβάνης, περιέγραψε αρχικά την ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων την τελευταία 5ετία, για να παρατηρήσει ότι στο επίμαχο διάστημα «τα 2/3 των Ελλήνων έγιναν φτωχότερα κατά 50%  και το 1/3 έγινε πλουσιότερο κατά 50%». «Εκείνο το τμήμα, που είχε αποκομίσει τεράστια κέρδη την περίοδο της ανάπτυξης, κερδίζει και στην περίοδο της κρίσης», επισήμανε, «και αυτό δείχνει ότι ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε μαζί πληρώσαμε». «Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν», συνέχισε, «χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση που βιώνει ο λαός μας. Βιώνουμε μια πολιτική που τα αποτελέσματά της έφεραν στα λαϊκά νοικοκυριά τον οικονομικό στραγγαλισμό και τα οδήγησαν σε κοινωνικούς περιορισμούς».

«Χρειάζεται να έχει κανείς δύο ζωές και να τις δουλεύει»

Αποκορύφωμα των πολιτικών, που ασκήθηκαν αυτά τα 5 χρόνια, κατά τον κ. Γκλαβάνη, είναι η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό σύστημα. «Ο πυρήνας του πορίσματος της επιτροπής «σοφών» για το νέο ασφαλιστικό», παρατήρησε, «είναι να υπάρχουν καθορισμένες εισφορές, αλλά να μην υπάρχουν καθορισμένες παροχές, πέραν της εθνικής σύνταξης των 360 και 380 ευρώ». «Ζητάνε δηλαδή ξανά να καταβάλει ο εργαζόμενος τις εισφορές του για 40 χρόνια», συμπλήρωσε, «αλλά να μην έχει καθορισμένες παροχές, ώστε να μπορούν τα αποθεματικά των ταμείων να τα διοχετεύσουν ξανά στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα επιλέξουν αυτοί». «Δικαίως οι εργαζόμενοι και όλοι οι ασφαλισμένοι χαρακτήρισαν την πρόταση “νόμο-λαιμητόμο”», συνέχισε, «γιατί αυτή η πρόταση δεν επιδέχεται καμιά βελτίωση. Γιατί κατά πρώτον, όπως και οι προηγούμενοι νόμοι ξεκινάει με το σκεπτικό ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων καλώς δόθηκαν στους τραπεζίτες και στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να «ρεφάρουν» τις «τοξικές» επενδύσεις και να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους και στην περίοδο της κρίσης. Κατά δεύτερον, η πρόταση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κανείς εργαζόμενος, τουλάχιστον του ιδιωτικού τομέα, δεν πρέπει να πάρει πλήρη σύνταξη. Όχι μόνο σε συνθήκες κρίσης, αλλά και σε περιόδους ανάκαμψης, ποιος θα συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας για να πάρει πλήρη σύνταξη; Πόσοι θα μπορέσουν να συμπληρώσουν 20 χρόνια εργάσιμου βίου, για να κατοχυρώσουν την κατώτερη σύνταξη; Ποιος οικοδόμος, ηλεκτρολόγος, νοσοκόμος, αγρότης, επαγγελματίας μπορεί να δουλεύει μέχρι τα 67 χρόνια; Με αυτήν την ανεργία, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, με 3ωρα ή 4ωρα, με 2-3 ημέρες εργασία την εβδομάδα, ποιος μπορεί να κατοχυρώσει 40 χρόνια ασφάλισης ή 20 χρόνια για την κατώτερη σύνταξη; Εδώ χρειάζεται να έχει κανείς δύο ζωές και να τις δουλεύει».

«Στη συνείδησή μας κανένα από τα επώδυνα μέτρα που έχουν παρθεί δεν έχει νομιμοποιηθεί και δεν πρέπει να γίνει αυτό»

Καταλήγοντας ο κ. Γκλαβάνης διαμήνυσε ότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τα παιδιά τους, για το δικαίωμά τους στη δουλειά και στη ζωή. «Αυτή η επίθεση απαγορεύει στα παιδιά μας να ονειρευτούν, να κάνουν οικογένεια, να εργαστούν σε αυτό που με αγάπη σπούδασαν», σχολίασε. «Στη συνείδησή μας κανένα από τα επώδυνα μέτρα που έχουν παρθεί δεν έχει νομιμοποιηθεί και δεν πρέπει να γίνει αυτό», υπογράμμισε, ενώ κάλεσε όλους τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου, το πρωί της Δευτέρας να πλημμυρίσουν με τη δυναμική τους παρουσία την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.