Οι συνεπειες της εξορυξης χρυσου

Η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών διοργάνωσε, «στα πλαίσια του ενδιαφέροντός της για την ανάπτυξη και προκοπή του τόπου», ομιλία του λέκτορα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Τριανταφυλλίδη με θέμα: «Η εξόρυξη του χρυσού και οι συνέπειές της», το απόγευμα του Σαββάτου 7 Ιουνίου στην αίθουσα τελετών του Μητροπολιτικού Μεγάρου. Με τη ευκαιρία της εκδήλωσης η Εταιρεία τίμησε και τον οικειοθελώς αποχωρούντα πρόεδρό της Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Δαμασκηνό.

Την εκδήλωση προλόγισε ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών κ. Ζαφείρης Μέκος ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες που διεξάγει η τοπική κοινωνία κατά της εγκατάστασης των εταιρειών εξόρυξης χρυσού και τη συμμετοχή της Εταιρείας σε αυτόν με την κατάθεση της πρώτης υπογραφής διαμαρτυρίας από τον ίδιο τον επίσκοπο και πρόεδρό της Μητροπολίτη Δαμασκηνό.

Στην τελετή τιμής προς τον αποχωρούντα πρόεδρο της Εταιρείας, αναφέρθηκε στον 50χρονο, αθόρυβο, άοκνο, ποιμαντικό και συγγραφικό έργο του Μητροπολίτη, από τη θέση του ιεροκήρυκα στην αρχή και αργότερα του Ποιμενάρχη και αφού ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου απένειμε στον Μητροπολίτη το «Χρυσό Σταυρό» της Εταιρείας.

Καυστικός, και κατηγορηματικός στην άρνησή του για οποιαδήποτε μορφή εξόρυξης χρυσού ήταν στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης, που επισημαίνοντας τις βλάβες που θα προκληθούν στο περιβάλλον από την εξόρυξη δημιουργώντας κατ΄ αρχάς ένα τοπίο σκόνης και ακολούθως μια περιοχή τελμάτων διαρκούς μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με οξείδια του κυανίου, τόνισε και τις πολιτικές ευθύνες ταγών του τόπου που είχαν σαν συνέπεια την επί μακρού επίμονη θέση των εταιρειών για εγκατάστασή τους στην περιοχή της Θράκης.

Επίσης επισήμανε ότι ανοίγεται ένας νέος κύκλος «ενημερωτικών» ημερίδων στην Αθήνα για τον χρυσό, ενώ το όλο θέμα παραπέμπεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πράγμα που σημαίνει την ανάγκη επικράτησης ομοθυμίας και ενότητας στην κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Ανέφερε τα ονόματα του διευθυντού του ΙΓΜΕ κ. Αρβανιτίδη και του προέδρου του τμήματος των μεταλειολόγων κ. Ζευγόλη ως θιασωτών των εξορύξεων, σε αντιπαραβολή με τους καθηγητές του Μονάχου κ. Κόρτε και της Θεσσαλονίκης κ. Αικατερινάρη που θέτουν προ των ευθυνών τις εταιρείες για τη διαχείριση των τελμάτων και των υδάτινων αποθεμάτων. Επίσης αποκάλυψε ότι στην ημερίδα του ΤΕΕ εμφανίστηκαν γεωλογικοί χάρτες που παρουσιάζουν νομούς της Β. Ελλάδος ως μελλοντικούς στόχους των εταιρειών εξόρυξης χρυσού, όπως το Κιλκίς και το Παγγαίο όρος. «Μετά την άρνηση των τοπικών κοινωνιών να δεχθούν τις εξορύξεις, οι εταιρείες «ανέκρουσαν πρύμναν» και μεταφέρουν το θέμα στην Αθήνα με ημερίδες που θα διοργανωθούν. Το πώς εξελίχθηκε αυτό το θέμα αποτελεί το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης».

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Νομάρχη κ. Γιαννακίδη που ήταν παρων στην εκδήλωση και στη σύγκλιση της επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής από τον βουλευτή κ. Γκαλήπ, του απένειμε εύσημα για την ασκούμενη από μέρους του πολιτική, ενώ εξήρε και την κάθετα αρνητική στάση και θέση του δημάρχου Σαπών κ. Πιλιλίτση. Με έμφαση τόνισε ότι θα εκθέσει επώνυμα στο Θρακικό λαό τον υπεύθυνο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που υπογράφει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων: «δεν είναι αυτός ο κύριος πιο ξύπνιος απ’ όλη τη Θράκη. Κι αυτό που αναφέρεται ότι θα πετάξουν τα στείρα υλικά στη θέση «αλογότοπος» των Σαπών διότι είναι ήδη μολυσμένη από μόλυβδο, ο κ. Αρίκας του ΤΕΕ Θράκης την έχει ήδη πολεμήσει, με το σκεπτικό ότι αν ήταν μολυσμένη δεν θα υπήρχαν ζωντανοί οργανισμοί. Τώρα το μόνο όπλο που μας έμεινε είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή τη φορά δεν θα είμαστε μόνοι. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε μαζί μας πολλούς καθηγητές της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο νομάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Μανανάς, ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής ΤΕΕ Ροδόπης κ. Πίτατζης, ο γραμματέας; Κ. Τσάγκος ο κ. Αρίκας μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας και ιερωμένοι και λαϊκοί.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.