Οι συναντησεις του Υφυπουργου Εσωτερικων Γ. Μπαλαφα στη Ροδοπη

Την στήριξη του Υπουργείου για την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή ζήτησε ο Γ. Παυλίδης - Υπόμνημα 26 θέσεων του έδωσε ο Αντιδήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών - Oι ελλείψεις προσωπικού στο επίκεντρο των συναντήσεων με εκπροσώπους εργαζομένων στον δημόσιο τομέα

Με επίσκεψη στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος του ζήτησε να προχωρήσει η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει η Θράκη, ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία του στη Ροδόπη και τον Έβρο ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας την Παρασκευή 3 Ιουλίου, που έχει σαν σκοπό να καταγράψει και να συζητήσει προβλήματα και ανάγκες της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης τόνισε προς τον Υφυπουργό την άμεση ανάγκη για την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή, η οποία έχει αφεθεί πίσω, επισημαίνοντας τις τεράστιες δυνατότητές της.
 
Ο κ. Μπαλάφας επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Χαρίτου καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, ενώ στην σύσκεψη που είχαν με τον κ. Παυλίδη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου κ. Οντέρ Μουμίν, αλλά και η Εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου. 

Γιάννης Μπαλάφας «Θα σκύψουμε ιδιαίτερα και θα εκδηλώσουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για τη Περιφέρεια ΑΜΘ»

«Ήταν φυσικό και πολύ λογικό να ξεκινήσω τις συναντήσεις μου από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» σημείωσε ο κ. Μπαλάφας, τονίζοντας πως ο Περιφερειάρχης του ζήτησε να προχωρήσει η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει η Θράκη κάτι που για πολλά χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα, δεν είναι δεδομένο.
 
Αυτό αποτελεί και προσπάθεια της Κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Μπαλάφας, τονίζοντας πως είναι σημαδιακό ότι την ίδια μέρα που κατατίθεται ο αναπτυξιακός νόμος στη Βουλή, ώστε να γίνουν επιτέλους βήματα στην κατεύθυνση μιας αναπτυξιακής προσπάθειας συζήτησαν για την ανάγκη να γίνουν βήματα προς την ίδια κατεύθυνση στην περιοχή μας.
 
«Αυτό που μπορώ εγώ να υποσχεθώ είναι ότι και άμεσα σαν Υπουργείο Εσωτερικών και έμμεσα σε άλλες πλευρές του κυβερνητικού έργου θα σκύψουμε ιδιαίτερα και θα εκδηλώσουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για την Περιφέρεια ΑΜΘ».
 
Η παρουσία άλλωστε τόσο του ιδίου, όσο και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή στην περιοχή το τελευταίο διάστημα θέλει να καταδείξει το ενδιαφέρον του υπουργείου για την περιοχή, αλλά και τις αλλαγές που θα επέλθουν στο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Όπως επεσήμανε ο κ. Μπαλάφας, οι ίδιοι είναι ανοιχτοί στις προτάσεις για τις αλλαγές του προγράμματος Καλλικράτη, που σε αυτή τη φάση αφορά τις αλλαγές, συμπληρώσεις, ελλείψεις του Προγράμματος.
 
Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί και προχωρήσει η νομοθέτηση, η οποία υπολογίζεται στο τέλος του χρόνου, θα προχωρήσει το Υπουργείο σε σκέψεις για τις αλλαγές στο χωροταξικό που δημιουργήθηκε με το νόμο. Παρόλα αυτά οι όποιες αλλαγές θα είναι μετρημένες, γιατί το Υπουργείο θεωρεί πως δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά η υπάρχουσα χωροταξική διάρθρωση, όμως προέχει αυτή τη στιγμή η θεσμική προσαρμογή. 

Γιώργος Παυλίδης «Δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε να πάρουμε αυτό που μας αντιστοιχεί»

Στις τεράστιες δυνατότητες της ΑΜΘ αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης ο οποίος σημείωσε πως μια περιοχή με αυτές τις τεράστιες δυνατότητες έχει μείνει πίσω, είναι η τελευταία Περιφέρεια της χώρας και σε αυτό πάνω οφείλει να σκύψει η πολιτεία.
 
Η Περιφέρεια έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επάνω τον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος κατατέθηκε στη βουλή, τόνισε ο κ. Παυλίδης, επισημαίνοντας πως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Αθήνα υπήρξε δέσμευση πως θα υπάρξουν διορθώσεις, που δεν είναι χαριστικές αλλά απαραίτητες. «Δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε να πάρουμε αυτό που μας αντιστοιχεί, η Περιφέρεια έχει μείνει πίσω μέσα από τεχνικές παρεμβάσεις ή μέσω από τη μη διόρθωση της άρσης της μειονεκτικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα αυτοδιοικητικά θέματα που συζητήθηκαν, τόνισε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα όπου το τελικό όφελος δεν φτάνει στους πολίτες, λόγω των τύπων μέσα στους οποίους χάνεται η ουσία, ενώ συζητήθηκαν και πολλά μικρότερα ζητήματα της περιοχής. 

Υπόμνημα 26 θέσεων έδωσε ο Αντιδήμαρχος Σαπών στον Υφυπουργό

Ο κ. Μπαλάφας στη συνέχεια της περιοδείας του στη Ροδόπη βρέθηκε στις Σάπες, συνοδευόμενος από τους 2 βουλευτές Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου και άλλα στελέχη της τοπικής ΝΕ.
 
Τον Υφυπουργό υποδέχτηκε ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Γιώργος Αντωνιάδης και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλή Μεχμέτ και Ριτβάν Ιμαμ Χασάν καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΜΑΣ κ. Χαράλαμπος Τσάτσας.
 
Στη συνάντηση που ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος επέδωσε στον Υπουργό σχετικό υπόμνημα με 26 θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του Δήμου, τα οποία ο κ. Μπαλάφας δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα. 

Προσλήψεις… από το 2017 και μετά

Τέλος ο κ. Μπαλάφας βρέθηκε στην Κομοτηνή, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, όπου συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα των εργαζομένων με προεξάρχον αυτό της έλλειψης προσωπικού.
 
Όπως τόνισε, το πρόβλημα αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί ακόμα να το αντιμετωπίσει με μόνιμες προσλήψεις, λόγω της δέσμευσης του 1 προς 5, παρόλα αυτά τόνισε πως από το 2017 θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα για το θέμα.
 
Μέχρι τότε τα κενά, όπως εξήγησε ο κ. Μπαλάφας, θα καλύπτονται με συμβασιούχους και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αξιοποιώντας διάφορα εργαλεία για να καλύψουν ανάγκες του προσωπικού. Σημείωσε δε πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κινηθεί στο τρίπτυχο Δίκαιη Ανάπτυξη, Κοινωνική Προστασία, Ισχυρή Δημοκρατία, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κοινωνική Προστασία.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.