Οι πρωτες βοηθειες σωζουν ζωες

Μεγάλο ποσοστό θανάτων κι αναπηριών θα είχαν προληφθεί, με την έγκαιρη παροχή των πρώτων βοηθειών, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικούς δείκτες. Όσοι βρέθηκαν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσε την Τετάρτη το βράδυ, το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, με ομιλήτρια την υπεύθυνη ιατρό του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Γ.Ν.Ν Κομοτηνής κ. Σοφία Παπαναστασίου, αποκόμισαν σίγουρα χρήσιμες γνώσεις, για τις πρώτες βοήθειες και πως μπορούν να τις προσφέρουν σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κρίσιμη για τη ζωή τους κατάσταση.

Στην παρουσίαση διάσωσης που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, συμμετείχαν τα μέλη του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης.

«Δεν μπορεί κάποιος να γίνει νοσηλευτής ή γιατρός σε δύο ώρες μιας παρουσίασης ωστόσο μπορεί να πάρει κάποια σημαντικά στοιχεία» παραδέχτηκε η κ. Παπαναστασίου σημειώνοντας ότι στόχος των πρώτων βοηθειών είναι «να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις για να κρατήσουμε σε ζωή τον πάσχοντα μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια.
Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας από μας αν μάθει βασικούς χειρισμούς και φυσικά τι δεν πρέπει να κάνει».

Η κ. Παπαναστασίου επισήμανε σε δηλώσεις της αλλά και κατά την ομιλία της ότι με την γνώση των πρώτων βοηθειών θα είχε αποφευχθεί το 45% των θανάτων και ποσοστό 25% των αναπηριών. Η ίδια παρουσιάζοντας τη διαδικασία διάσωσης μίλησε για τα τρία βήματα που πρέπει να ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κρίσιμων για την ζωή καταστάσεων. Προσέγγιση της περιοχής όπου συμβαίνει το γεγονός με ασφάλεια, κλήση για βοήθεια, εκτίμηση της εικόνας του θύματος (αν έχει συνείδηση, αναπνοή και κυκλοφορία).

«Το Σωματείο μας εδώ και 25 χρόνια, δεν ασχολείται μόνο με τα θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και με άλλα ιατρικά θέματα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος . Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς την κ. Σοφία Παπαναστασίου για την «συγκινητική της προθυμία» να συμμετέχει στην εκδήλωση όσο και στο σύνολο των γιατρών που συνδράμουν στους σκοπούς του Σωματείου.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.