Οι πρωτες αντιδρασεις για τον «Καλλικρατη»

Στους 333 -ή εναλλακτικά 343- θα μειωθούν οι δήμοι της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έως σήμερα η χώρα χωριζόταν σε 910 δήμους και 104 κοινότητες. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 13 αιρετών Περιφερειών στη θέση των σημερινών 54 νομαρχιών και τη δημιουργία επτά Γενικών Διευθύνσεων (που θα αντικαταστήσουν τις παλιές 13 κρατικές περιφέρειες).

 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο «Καλλικράτης» θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η πρόταση για πενταετή θητεία των αιρετών, ενώ δικαίωμα της συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν πλέον όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι από την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, δηλαδή από τις εκλογές του 2014, αυτές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου) προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους.

Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Αντίθετα στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Τις πρώτες αντιδράσεις και το σφυγμό στο νομό Ροδόπης με την ανακοίνωση του χωροταξικού του Καλλικράτη κατέγραψε στην εκπομπή του «Αιχμή του Δόρατος» ο Δάμων Δαμιανός. Βαγγέλης Λίτσος, Χαλήτ Μεμέτ και Χρήστος Παπανικολάου τοποθετούνται επί του χωροταξικού του “Καλλικράτη” και μεταφέρουν τις πρώτες αντιδράσεις…

Βαγγέλης Λίτσος: «Ο “Καλλικράτης” από μόνος δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται και χρήστες για να τον αξιοποιήσουν»

 

Στο θέμα των πολιτικών που θα διαχειρισθούν την εφαρμογή του Καλλικράτη ώστε να αξιοποιήσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί προς όφελος των κοινωνιών εστιάζει ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Λίτσος, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί εργαλείο για την αναδιάρθρωση της χώρας αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΠτΘ: κ. Λίτσο, υπάρχουν σήμερα δήμαρχοι που ολοφύρονται ή δήμαρχοι που γκρινιάζουν, τοπικές κοινωνίας που είναι σε αναβρασμό, υπάρχουν και δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν το θέμα ως θετική προοπτική, σαν μια πρόκληση για το μέλλον. Πώς το αποτιμάτε εσείς;

Β.Λ.: Νομίζω ότι τα υπαρξιακά προβλήματα των δημοτικών αρχόντων ουδόλως απασχολούν τους πολίτες. Αυτό είναι μια πρώτη διαπίστωση που έχει κάποιος αν κάνει μια βόλτα και έρθει σε επαφή με τον κόσμο. Δεύτερον, αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο έχει τεράστια σημασία, αποτελεί ένα εξαίσιο εργαλείο προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα, ποιοτικά και ποσοτικά, για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι όμως ένα εργαλείο, το οποίο από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Ένα εργαλείο χρειάζεται να έχει και χρήστες, οι οποίοι θα το αξιοποιήσουν. Και νομίζω ότι το θέμα έγκειται εκεί κυρίως και στο θέμα αυτό θα πρέπει να αγχώνονται οι τοπικές κοινωνίες, στο ποιους θα επιλέξουν να λειτουργήσουν αυτό το εργαλείο, να το αξιοποιήσουν προς όφελος αυτών των κοινωνιών. Προσωπικά, αν θα με ενδιέφερε κάτι ως προς τα πρόσωπα του “Καλλικράτη” θα ήταν αυτό. Ποιοι θα κληθούν να διαχειρισθούν αυτό το τόσο σημαντικό εργαλείο, ειδικά για την πρώτη τετραετία, ώστε να αποδώσει καλύτερα και γρηγορότερα, γιατί ας μην αυταπατόμαστε δεν είναι δυνατόν να ξημερώσει η 1η Ιανουαρίου και να αλλάξει άρδην η κατάσταση, ότι θα ζούμε σε ένα άλλο κράτος, όπου οι δομές θα τρέχουν με ρυθμούς ηλεκτρονικούς και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται εκ του αυτομάτου! Άνθρωποι θα το υπηρετήσουν αυτό το εργαλείο, δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να καταρτισθούν, και πολιτικοί, οι οποίοι θα πρέπει να επιλεγούν με μεγάλη προσοχή από τον κόσμο.

Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν αγκυλώσεις

ΠτΘ: Αυτό είναι θέμα του λαού και της δημοκρατίας…
Β.Λ.: Ναι, αλλά στη δημοκρατία και ο λαός πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ανεύθυνους πολίτες μόνο τα δικτατορικά καθεστώτα χρειάζονται και οι πολίτες θα πρέπει να βάζουν το μυαλό τους να δουλεύει. Όσον αφορά στην ουσία του θέματος, αυτό το εργαλείο δίνει το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί κανείς να πατήσει και πραγματικά να δημιουργήσει σε μια περιοχή. Πιστεύω ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξουν αγκυλώσεις που έχουν να κάνουν με το πώς η κεντρική διοίκηση τα γραφόμενα θα τα κάνει πράξη. Δεν πιστεύω ότι αμέσως τα υπουργεία με μεγάλη χαρά θα αρχίσουν να απεκδύονται των αρμοδιοτήτων τους. Κάποια μέρα είτε υπάλληλοι είτε πολιτικοί θα ανακαλύπτουν παραθυράκια, θα δίνουν περίεργες ερμηνείες στα ευλόγως εννοούμενα.

ΠτΘ: Με τον δαιδαλώδη τρόπο που είναι δομημένο το σύστημα θα είναι φρικτό να μην λειτουργήσει…

Β.Λ.: Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Προχθές ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις, καταργήσεις κάποιων οργανισμών του δημοσίου. Μεταξύ αυτών και το Αμπελουργικό Φυτώριο στην Αίγειρο. Αν ανατρέξετε από το 1999, από την εποχή που δήμαρχος ήταν ο αείμνηστος Πέτρος Αλμπανίδης, μέχρι και τώρα, ο δήμος υπέβαλλε κάθε χρόνο ένα αίτημα και με αιτιολογημένη έκθεση και μελέτη για τους λόγους που έπρεπε αυτό το φυτώριο να παραχωρηθεί στο δήμο και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί και πώς μπορεί να αποδώσει. Αυτό το φυτώριο διοικούνταν από την Αθήνα και οικονομικά είναι μέσα. Κατά την άποψή μας, μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο αγροτουριστικό κτήμα που θα λειτουργήσει στη συνέχεια και θα λειτουργεί ως παράδειγμα και να μπορέσουν να αναπτυχθούν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες επάνω σε αυτό. Επί δώδεκα χρόνια όλες οι πολιτικές εξουσίες μας έδιναν δίκιο, όμως μόλις το θέμα έφτανε στο δια ταύτα και να το χειριστούν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα εξέταζαν την νομική πλευρά και το πώς θα εκχωρηθεί, αμέσως το θέμα βάλτωνε. Και έρχονται μετά από δώδεκα χρόνια που αυτό το κτήμα δημιουργεί μια προοπτική που θα μπορούσε να δώσει πάνω από δώδεκα εκατομμύρια ευρώ προστιθέμενη αξία στην περιοχή και παραδέχονται ότι ήταν ζημιά, ήταν όχι μόνο ζημιά τα χρήματα που καταναλώθηκαν αυτά τα δύο χρόνια, αλλά και τα χρήματα που δεν έφερε όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να πω ότι το εργαλείο υπάρχει αυτή τη στιγμή, κρατώ όμως μικρό καλάθι στο πόσο εύκολα όλοι αυτοί που πρέπει να δουλέψουν και να κινηθούν προς την κατεύθυνση που δίνει ο “Καλλικράτης” θα το κάνουν με πάθος με ορμή, με ένταση, με πίστη, με συνέπεια, έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει και αυτό το εργαλείο τα μέγιστα.

Ο Καλλικράτης ήρθε για να μείνει

ΠτΘ: Με κάνει αισιόδοξο το γεγονός ότι δεν έχουν άλλη επιλογή ή θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα ή θα τους περάσει η ίδια, ασχέτως αν οι αυτοδιοικητικοί χρειασθεί να φτύσουν αίμα στη αρχή…
Β.Λ.: Οι αυτοδιοικητικοί της πρώτης τετραετίας και όχι πενταετίας, γιατί οι εκλογές οι επόμενες θα γίνουν το 2014, η πρώτη τετραετία μάλιστα ουσιαστικά θα είναι τρισήμισυ χρόνια γιατί θα γίνουν τον Ιούνιο του 2014, να ξέρετε ότι θα είναι η θυσία των αμνών. Αυτό απέδειξε και ο “Καποδίστριας” το 80% των δημάρχων που εκλέχτηκαν την πρώτη φορά δεν εκλέχτηκαν τη δεύτερη. Οι μεταβατικές κοινωνίες εκεί οδηγούν.

ΠτΘ: Γιατί συσσώρευσαν την μήνη της κοινωνίας στα πρόσωπά τους…
Β.Λ.: Ένα αυτό, και το δεύτερο ότι δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες ότι θα αλλάξει άρδην η ζωή των πολιτών. Η ζωή των πολιτών άλλαξε από τη δεύτερη τετραετία σιγά – σιγά και η τρίτη ίσως απέδωσε ό,τι μπορούσε να αποδώσει και εξάντλησε την απόδοσή του για αυτό και χρειάσθηκε ο “Καλλικράτης” για τη συνέχεια. Ο “Καλλικράτης” όμως δεν ήρθε για να φύγει. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο “Καποδίστριας” ήταν μια μεταβατική περίοδος. Ο “Καλλικράτης” ήρθε για να μείνει. Η επόμενη μεταρρύθμιση θα γίνει σε περίπου πενήντα χρόνια. Επομένως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το εργαλείο όσο γίνεται καλύτερα και ταχύτερα και για αυτό θεωρώ και λίγο τυχερό το Δήμο Αιγείρου που πέρασε η ομόφωνη άποψή του να πάμε στο Δήμο Κομοτηνής.

ΠτΘ: Εσείς και το Νέο Σιδηροχώρι είστε ικανοποιημένοι καθώς εξαρχής θέλατε δήμο Κομοτηνής…

Β.Λ.: Από το Δεκέμβρη ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε να πάμε στο Δήμο Κομοτηνής. Οι κεντρικοί δήμοι είναι εκείνοι που θα σηκώσουν μεν το βάρος -και μπορούν- της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή η μεταβατική περίοδος για το Δήμο Αιγείρου θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι για έναν άλλο Δήμο που θα χρειασθεί μεγαλύτερο χρόνο για να συστήσει πολεοδομίες, τεχνικές υπηρεσίες, διευθύνσεις γεωργίας. Περίπου 222 αρμοδιότητες είναι αυτές που περιγράφει ο “Καλλικράτης” επιπλέον στους δήμους.

ΠτΘ: Η επόμενη περίοδος, από τις αρχές του 2011, λέτε ότι θα είναι περίοδος προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα…

Β.Λ.: Ναι, που οι κεντρικοί δήμοι αυτή την προσαρμογή θα πρέπει να την κλείσουν σε μια περίοδο περίπου οκτώ μηνών, οι υπόλοιποι Καλλικρατικοί μέσα σε 24 μήνες θα έχουν συστήσει της υπηρεσίες τους Αυτά με βάση τις χθεσινές δηλώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο του Γιάννη Ραγκούση.

Υπάρχει οικονομική δυνατότητα

ΠτΘ: Το ερώτημα που ετέθη από την αντιπολίτευση είναι ότι όλο αυτό κοστίζει περίπου πέντε δις ευρώ για να γίνει η μεταρρύθμιση. Είστε βέβαιος ότι η κεντρική εξουσία, είτε είναι η σημερινή είτε μια άλλη στο μέλλον, θα εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα με τίμιο τρόπο, γιατί μέχρι τώρα η κεντρική διοίκηση δεν φέρεται τίμια στην τοπική αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα έτσι ώστε να μην υπονομευτεί εκ των έσω το εγχείρημα;
Β.Λ.: Δεν πιστεύω στην τιμιότητα των ανθρώπων ειδικά στην πολιτική πιστεύω στην τιμιότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων. Όσο θωρακίζεις ένα σύστημα τόσο περιορίζεις ένα άτομο να λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά πάνω σε αυτό. Αν δεχθούμε ότι ο ΦΠΑ ή το ένα ή το άλλο μέτρο θα πέσουν στο καλάθι της αυτοδιοίκησης, όπως το περιγράφει ο Καλλικράτης, νομίζω ότι διασφαλίζονται τουλάχιστον ονομαστικά οι πόροι. Η κεντρική διοίκηση πάντοτε κάνει διάφορα τρικ, προκειμένου αυτό το καλάθι της αυτοδιοίκησης να μην γεμίζει.

ΠτΘ: Για παράδειγμα, υπάρχει ένα εύλογο επιχείρημα που όλοι το αντιλαμβάνονται, η οικονομική κρίση, η οποία έχει επιφέρει περικοπή των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ. Πόσο αυτό δημιουργεί το εχέγγυο ότι τα χρήματα που θα μεταφερθούν ή αυτά που ονομαστικά υπόσχονται ότι θα μεταφερθούν θα γίνει;
Β.Λ.: Η κρίση είναι η μίτρα που γεννά τις αλλαγές, αρκεί να είσαι ικανός να τις διαχειρισθείς, Νομίζω ότι η κρίση αναδεικνύει ότι το μεγαλύτερο, το πιο σπάταλο, το πιο αδιαφανές, το πιο διεφθαρμένο κομμάτι του δημοσίου είναι η κεντρική διοίκηση. Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι το χρέος, οι δήμοι συμμετέχουν σε αυτό μόνο κατά 3%.

ΠτΘ: Από τα κεντρικά μέσα περνά η εικόνα στο λαό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ό,τι πιο διεφθαρμένο περνά στην Ελλάδα…
Β.Λ.: Ναι αλλά οι μικροαπατεώνες φθάνουν στη φυλακή, ενώ οι μεγάλοι ποτέ. Αν ένας δήμαρχος κάνει κατάχρηση δέκα χιλιάδες ευρώ μπορεί να φθάσει στην φυλακή, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί αν κάνουν εκατομμύρια ευρώ κατάχρηση δεν θα φθάσουν ποτέ…

ΠτΘ; Γιατί αυτοί έχουν ειδικό δικαστήριο…

Β.Λ.: Για αυτό το τι βγαίνει μπροστά είναι άλλο πράγμα. Υπάρχουν οι κλέφτες με τις κουκούλες, υπάρχουν και οι κλέφτες με τους χαρτογιακάδες. Βλέπω ότι υπάρχει δυνατότητα οικονομική. Η οικονομία παράγεται με δύο τρόπους. Από τη μια τα έσοδα που θα έλθουν και από την άλλη ο περιορισμός των δαπανών ή ο εξορθολογισμός τους. Θεωρώ ότι το σύστημα από μόνο του παράγει έσοδα με τον περιορισμό των δαπανών των διοικητικών συμβουλίων, μισθών δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων, επιτροπών. Μειώνοντας δε τις αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης της αφαιρείς τα όπλα να διατηρεί το μεγάλο κομμάτι των εσόδων του κράτους. Νομικά, τουλάχιστον, αφοπλίζεται η κεντρική διοίκηση, περνώντας λειτουργικά κομμάτια στους δήμους και έτσι θα φτάσουμε και στη μείωση των υπαλλήλων σε κεντρικό επίπεδο.

Ο δήμος Κομοτηνής θα είναι μέσα στους τριάντα καλύτερους της χώρας


ΠτΘ: Πιστεύετε ότι ο δήμος Κομοτηνής θα είναι εφάμιλλος με άλλους δήμους της χώρας, έτσι όπως δημιουργήθηκε, προκειμένου να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να μπορέσει να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια;

Β.Λ.: Πιστεύω ότι θα είναι μέσα στους τριάντα καλύτερους της χώρας και αυτό το λέω λαμβάνοντας υπόψη τα δομικά του υλικά. Τώρα το πώς θα τα αξιοποιήσουμε αυτά, αν θα κτίσουμε παλάτι ή παράγκα, αυτό θα πρέπει να το δει και ο κόσμος, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί που θα εκτεθούν. Έχει τα πάντα, έχει ορεινό όγκο, έχει βιομηχανική ζώνη, οδικά δίκτυα, έχει πανεπιστήμιο, κάμπο παραλιακή ζώνη, αυτάρκεια σε όλους τους τομείς παραγωγής, έχει ιστορία, έχει πολιτισμό. Έχει πολλά που μπορούν να συνθέσουν αυτό που θα λέγαμε συνολική ανάπτυξη που θα έχει μάλιστα αντανάκλαση πάνω στον πολίτη.

ΠτΘ: Η δική σας παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής ήταν πρόγευση για να πάρετε κλίμα και πώς θα ενταχθείτε μέσα σε αυτό;

Β.Λ.: Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στο δήμο τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, διακριτικά. Η παρουσία μου ήταν συμβολική, γιατί ανακοινωνόταν ο “Καλλικράτης” και θεωρώ ότι από εδώ και στο εξής είναι αναγκαίο η Κομοτηνή να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Δήμο Αίγείρου και στο Δήμο Νέου Σιδηροχωρίου και το αντίστροφο. Θα πάρω και κάποιες πρωτοβουλίες στο να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το έδαφος.


Χαλητ Μεμέτ: «Υπήρξε τοπικό παρασκήνιο»

 

Για τοπικά μαγειρέματα και έντονο πολιτικό παρασκήνιο που είχε σαν αποτέλεσμα η έδρα του Δήμου Αρριανών να είναι η Φιλλύρα κάνει λόγο ο δήμαρχος Αρριανών κ. Μεχμέτ Χαλήτ, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη είναι διαφορετική στις δύο περιοχές και ότι οι ίδιοι σε περίπτωση που τα Αρριανά δεν ήταν έδρα θα ήθελαν να πάνε στο Δήμο Σαπών.

ΠτΘ: Ποιες είναι οι πρώτες σας αντιδράσεις και ποιοι οι πρώτοι προβληματισμοί μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Καλλικράτη στο υπουργικό συμβούλιο;
Χ.Μ.: Σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι δήμοι που θα δημιουργούνταν ήταν τρεις. Μαγείρεψαν τα δεδομένα και εδώ και καιρό ακούγαμε ότι οι δήμοι θα είναι τέσσερις. Καθένας, βέβαια, θέλει την έδρα του και έχει τους λόγους του και έχει δίκιο, αλλά την τελευταία στιγμή για να πάει η έδρα στην Φιλλύρα υπάρχουν λόγοι.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι υπήρξε παρασκήνιο;

Χ.Μ.: Βεβαίως και έχει υπάρξει, γιατί παρόλα όσα λέγονταν, την τελευταία στιγμή μάθαμε ότι έμεινε το όνομα δήμος Αρριανών, αλλά με έδρα την Φιλλύρα.

 

Η Φιλλύρα είναι απομονωμένη

ΠτΘ: Προσωπικά εσάς τι σας ενοχλεί το γεγονός αυτό;

Χ.Μ.: Δεν υπάρχει λόγος να πάμε στην Φιλλύρα. Είναι διαφορετική η ανάπτυξη των Αρριανών και οι κάτοικοι των οικισμών εξυπηρετούνται. Είμαστε κόμβος και είμαστε κοντά στις Σάπες.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι η Φιλλύρα είναι απομονωμένη;

Χ.Μ.: Ναι και πιστεύω ότι και οι Σάπες θα χάσουν και θα ερημώσουν γιατί κανείς δεν θα πηγαίνει εκεί. Όταν κάποιος πάει στη Φιλλύρα, γιατί να γυρίσει στις Σάπες; Αυτό είναι πρόβλημα. Είχαμε συμφωνήσει, αλλά τα γεγονότα άλλαξαν. Δεν ξέρω τους λόγους.

ΠτΘ: Θα το παλέψετε;

Χ.Μ.: Θα το παλέψω, αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Δεν φταίει ούτε ο κ. Ραγκούσης ούτε ο κ. Παπανδρέου. Δεν μπορούν να τα γνωρίζουν. Για μένα αυτά όλα είναι θέματα τοπικά.

ΠτΘ: Έχετε πολλές γνωριμίες και άρα τη δυνατότητα να επηρεάζετε τις εξελίξεις;
Χ.Μ.: Δεν ξέρω, μας είχαν δώσει υποσχέσεις και επειδή είμαι χαμηλών τόνων και επειδή θεωρώ ότι ο λόγος ισχύει, διαπίστωσα ότι στην πολιτική υπάρχουν και άνθρωποι που εύκολα αλλάζουν τα λόγια τους και δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους. Τέτοια φαινόμενα περισσότερα γίνονται εδώ στη Ροδόπη. Σκεφτείτε ότι ο κ. Ντόλιος δεν μπόρεσε να κρατήσει τις Φέρες. Εδώ μπήκαν κάποιοι στη μέση και έκαναν αυτό που έκαναν. Δεν έχω πρόβλημα στο αν θα κατεβώ θα χάσω ή θα κερδίσω, έχω πρόβλημα με την έδρα. Εγώ θα διεκδικήσω και θα βγω. Μιλώ για την έδρα και όχι για το πρόσωπό μου.

Αν η έδρα δεν ήταν τα Αρριανά, θέλαμε να πάμε στις Σάπες

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι αυτός ο δήμος που έγινε έχει τα αναπτυξιακά δεδομένα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής;
Χ.Μ.: Ναι, το πιστεύω, αλλά το αρνητικό είναι ότι με την πρόταση του ΙΤΑ είχαμε έξοδο προς τη θάλασσα, τώρα απομακρυνόμαστε. Ήταν δίκαιη η πρόταση του ΙΤΑ και καλύτερη. Τότε δεν θα διεκδικούσα, δεν θα είχαμε πρόβλημα η έδρα να ήταν στις Σάπες και αυτό το δηλώσαμε όλοι σαν δημοτικό συμβούλιο, αν η έδρα δεν είναι στα Αρριανά θέλαμε να πάμε στις Σάπες. Είναι δυνατόν ο Ίμερος και η Ξυλαγανή να έρθουν στις Σάπες; Επιμένω ότι όλα αυτά μαγειρεύτηκαν εδώ, αλλά όπως και με τον “Καποδίστρια” θυμάστε αυτοί που τα μαγείρεψαν έπαθαν ζημιά, το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα.

ΠτΘ: Υπάρχουν κάποιοι «μάγειρες» τοπικοί, κομματικοί;
Χ.Μ.: Βεβαίως και αυτοί που έσκαψαν το λάκκο θα πέσουν μέσα. Δεν είδαν τα προσόντα των δύο δήμων; Δεν λέω ότι φταίνε οι κάτοικοι της Φιλλύρας…

ΠτΘ: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Κιασήφ;

Χ.Μ.: Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ο καθένας θέλει την έδρα στο τόπο του και είναι φυσιολογικό.

Πτθ: Ένας όμως θα είναι ο δήμαρχος

Χ.Μ.: Αυτός είναι απόφαση λαού και σε αυτόν βασίζομαι.

Χρήστος Παπανικολάου: «Πρότασή μας να συνενωθεί και ο δήμος Νέου Σιδηροχωρίου στο δήμο Μαρώνειας»

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Μαρώνειας για την συνένωσή τους με το δήμο Σαπών. Ο δήμαρχος Χρήστος Παπανικολάου εκθέτει τον προβληματισμό του για την συνένωση και προτείνει τη συνένωση και του δήμου Σιδηροχωρίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας δήμος με δυνατότητες ανάπτυξης.

ΠτΘ: Γιατί παραπονείσθε και εσείς και οι κάτοικοι της Μαρώνειας για την εξέλιξη αυτή;
Χ.Π.: Πιστεύω ότι χωροταξικά ο “Καλλικράτης” θα πρέπει να είχε στόχο την πρόοδο, την οντότητα και το μέλλον και ειδικά για την περιοχή μας που πιστεύω ότι είναι αξιόλογη, έχει πάνω από 22 χιλιόμετρα παραλίας, μνημεία, πολιτισμό. Πιστεύαμε ότι ο Καλλικράτης θα δημιουργούσε δήμο Μαρώνειας περισσότερο δυναμικό. Σήμερα βλέπουμε με την συνένωση που έγινε ότι πρώτον δεν υπάρχει επαφή όσον αφορά στον οδικό άξονα, δεν είναι εύκολη η επικοινωνία με τις Σάπες και δεύτερον δεν έχουμε δυναμική τέτοια που να μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Πρότασή μας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, είναι ότι πρέπει να συνενωθεί και ο δήμος Σιδηροχωρίου μαζί μας, γιατί δεν βλέπω να έχει κέρδος η Κομοτηνή με την συνένωσή της με το Σιδηροχώρι, απλά αυξάνει τον πληθυσμό της κατά τρεις χιλιάδες περίπου.

ΠτΘ: Είναι μια καινούργια πρόταση αυτή;
Χ.Π.: Την πρόταση αυτή την κατέθεσα εδώ και δύο μήνες. Ήταν η πρόταση του δήμου Μαρώνειας από την πρώτη στιγμή. Όπως ανακοινώθηκε ο “Καλλικράτης” απλά με την μόνη διαφορά στο δήμο Μαρώνειας να έχει προστεθεί και ο δήμος Σιδηροχωρίου. Οι λόγοι είναι πολλοί και εξ αυτών θα σας πω έναν. Αν έρθει ο δήμος Σιδηροχωρίου δημιουργείται ένας δήμος με δυναμική, παραλιακός, καθαρά αγροτικός δήμος που μπορεί να έχει δύο στόχους. Πρώτον ανάπτυξη μέσω του αγροτικού τομέα και δεύτερον ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού και των παραλιών μας. Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά και η πολιτεία θα πρέπει να προσθέσει το Σιδηροχώρι στο δήμο Μαρώνειας. Από την άλλη, 20.000 κατοίκους έχει ο δήμος Αρριανών, περίπου 17.000 ο δήμος Ιάσμου, αν λοιπόν έχουμε και εμείς 20.000 θεωρώ ότι θα είναι το καλύτερο για την περιοχή μας. Τρεις ισόρροποι πληθυσμιακά δήμοι με περισσότερη οικονομική δύναμη και οντότητα και περισσότερο μέλλον.

ΠτΘ: Δεν θα καταργηθεί το δημαρχείο και οι κάτοικοι θα εξυπηρετούνται από εκεί…
Χ.Π.: Δεν είναι μόνο το οικονομικό κομμάτι και τα δημοτολόγια που αυτή τη στιγμή μας αφορούν. Οι δήμοι θα πάρουν άλλη μορφή, θα είναι μικρά κρατίδια, που σημαίνει ότι θα έχουν πολλαπλές υπηρεσίες, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην μετακίνηση των κατοίκων λόγω της έλλειψης οδικού δικτύου. Μιλάνε για on line επικοινωνία, αλλά αυτά αφορούν στο μέλλον. Με ποιο προσωπικό και με ποια εξειδίκευση των υπαλλήλων θα γίνουν όλα αυτά;

ΠτΘ: Θα επικοινωνήσετε με τον κ. Πιλιλίτση;
Χ.Π.: Θα τον πάρω τηλέφωνο άμεσα και θα του κάνω την πρόταση ώστε να το παλέψουμε μαζί και να την καταθέσουμε αύριο και χωρίς να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το πολιτικό μας μέλλον. Είναι πολύ μικρότερος ο στόχος αυτός. Πάνω απ’ όλα το μέλλον της περιοχής μας, γιατί αυτή η μεταρρύθμιση θα κρατήσει πολλά χρόνια ίσως και πάνω από πενήντα. Δεν είναι μεταβατική. Εμείς θέλουμε και τη συνένωση του Σιδηροχωρίου. Δεν έχω τίποτα με κανένα πολίτη των δήμων Σιδηροχωρίου και Σαπών. Λέω, όμως, στους κατοίκους του Σιδηροχωρίου ότι θα είναι πολλαπλά καλύτερα, εάν γίνει αυτή η συνένωση.

ΠτΘ: Με τον κ. Βαρβάτο κουβεντιάσατε καθόλου;

Χ.Π.: Ο κ. Βαρβάτος και οι εκεί κάτοικοι κατά μεγάλη πλειοψηφία θέλουν να πάνε στην Κομοτηνή για τους δικούς τους λόγους. Και εμάς όμως κανείς δεν μας ρώτησε πού θέλουμε να πάμε. Τι θα πει πού θέλουμε; Το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει και η λογική για όλα είναι μία πάντα.

Γιώργος Πεταλωτής Ο «Καλλικράτης άλμα για αναπτυξιακή επανεκκίνηση»

 

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ξένων Ανταποκριτών έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αυτή η κρίση ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στο δημόσιο τομέα, στρεβλώσεις που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τη χώρα μας, που εξέθρεψαν και διόγκωσαν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, που παρέλυσαν την ανταγωνιστικότητα και αποδυνάμωσαν το λεγόμενο «ελληνικό δαιμόνιο».

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τις μεγάλες ριζικές αλλαγές, ώστε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια νέα διαφορετική χώρα, με βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη για όλους μας.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Ο νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η νέα διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μέσα από τη Βουλή, το νέο πλαίσιο για την εξέλιξη των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου, η υποχρέωση ανάρτησης όλων των διοικητικών πράξεων στο διαδίκτυο, το νέο δικαιότερο φορολογικό πλαίσιο, είναι μερικά από αυτά.

Στα πλαίσια του προεκλογικού μας προγράμματος και με συνέπεια, παρουσιάσαμε χθες το νέο σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι ένα μόνο βήμα της ελληνικής πολιτείας, αλλά ένα πολύ μεγάλο άλμα για την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια που επιτέλους πραγματώνει την αποκέντρωση, δίνει πραγματική δύναμη στην περιφέρεια, ενισχύει και δίνει ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, απελευθερώνει πόρους που μπορούν να επιστρέψουν στους πολίτες με μορφές επενδύσεων και περιφερειακών έργων.

 

Η εξοικονόμηση πόρων με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι πραγματικά μεγάλη. Ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση. Δίνει τέλος στην πραγματικότητα των μικρών, διάσπαρτων, αντιοικονομικών δήμων, που ούτε αποτελεσματικοί ήταν, ούτε και μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τους δημότες τους.

 

Έτσι, οι δήμοι μειώνονται στο 1/3 περίπου. Οι δαπανηρές θέσεις μειώνονται στο μισό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων που ορίζονται.

 

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εγκαθιστά επιπλέον, μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, διαφάνεια στο καθεστώς των προμηθειών και των αναλήψεων έργων, ενώ παράλληλα κάθε πρόσληψη στο εξής, σε δήμους και περιφέρειες και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, θα γίνεται μόνο μέσω του ΑΣΕΠ. Σε αντίθεση με το γνωστό σε όλους σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα.

 

Αποδεικνύουμε, λοιπόν, καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν δραστικά την εικόνα της Διοίκησης στην Ελλάδα.

 

Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Τις τελευταίες, όμως, ημέρες γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων καταστροφολογικών σεναρίων που το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να προκαλέσουν σύγχυση και αναταραχή στους πολίτες.

 

Ο μηχανισμός στήριξης, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε και επέτυχε η κυβέρνηση, εγγυάται τη βιωσιμότητα και την επάρκεια ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συνεπώς, και των καταθέσεων των πολιτών. Κάθε άλλη φήμη ή σενάριο για τις καταθέσεις είναι εκ του πονηρού. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα –και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή- για να προστατεύσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα χειρότερα, με το πιο δίκαιο, στο μέτρο του δυνατού, τρόπο.

 

Το ζήτημα, όπως είχε πει πρώτος ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δεν αφορά μόνο εμάς. Τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι το θέμα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αποφάσεις μας, όσο δύσκολες και να είναι, οδηγούν την Ελλάδα στην ασφάλεια. Και αυτό γιατί φροντίσαμε να δημιουργήσουμε έγκαιρα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από το μηδέν.

 

Προχωράμε αποφασιστικά, σταθερά, σίγουρα, με σχέδιο. Δημιουργούμε το πλαίσιο σταθερότητας, για να κάνουμε όλες τις δομικές ιστορικές αλλαγές, που οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες.»

 

Δημήτρης Κοτσάκης: «Δουλεύουμε συλλογικά ώστε η μετάβαση στο νέο δήμο να είναι ασφαλής και ομαλή»

 

Έτοιμος κατά την άποψη του δημάρχου Κομοτηναίων κ. Δημήτρη Κοτσάκη είναι ο δήμος Κομοτηνής για να επεκτείνει «με ομαλότητα και ασφάλεια τις υπηρεσίες και τις πολιτικές του για τους νέους του δημότες», ενώ χαρακτήρισε τον “Καλλικράτη” «βήμα δημοκρατίας, θεμέλιο λίθο αρχιτεκτονικής της χώρας».

Ο κ. Κοτσάκης εστίασε στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, στην αποκέντρωση του ελέγχου, στην αναβάθμιση των δικαιωμάτων μέσω του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μέσω της περιφερειακής διοίκησης και της ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχής γενομένης με την ψήφιση του νόμο. «Η ορθή και άμεση εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και κυρίως η οικονομική αυτοτέλεια της περιφερειακής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης απαιτούν γενναίες αποφάσεις από την κεντρική κυβέρνηση και διοίκηση. Όμως η ευθύνη επιμερίζεται και σε μας πολίτες και αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Ο νέος δήμος Κομοτηνής είναι μια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε όχι μόνο να διαχειρισθούμε αλλά να της δώσουμε ένα περιεχόμενο που θα εγγυάται την ευημερία όλων των πολιτών. Πέρα και έξω από μικροπολιτικά συμφέροντα και κομματικές ταυτότητες μας ενώνει ο νέος δήμος Κομοτηνής, μας ενώνει το καθήκον και η υποχρέωση που θα αγκαλιάζει όλους τους δημότες μας».

 

Ο κ. Κοτσάκης έστειλε ένα μήνυμα συμπόρευσης και ενότητας και καλωσόρισε τους συμπολίτες των δήμων Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου με τη διαβεβαίωση ότι «από σήμερα όλοι δουλεύουμε από σήμερα συλλογικά και αποτελεσματικά ώστε η μετάβαση να είναι ασφαλής και ομαλή».

 

Ο κ. Κοτσάκης υποστήριξε ότι η έξοδος του δήμου προς τη θάλασσα θα του δώσει νέες δυνατότητες ανάπτυξης ενώ έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο δήμος θα έχει έτοιμο το οργανόγραμμά του ώστε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να γίνει καταγραφή των προβλημάτων ώστε να αρχίσει η επίλυση αυτών πριν την 1η Ιανουαρίου.

Ο «Καλλικράτης» μέρος του πολέμου λαού και κυβέρνησης

• Ανακοίνωση της Ν.Ε Ροδόπης του ΚΚΕ

Για επιδείνωση εργασιακών σχέσεων κάνει λόγο η Ν.Ε Ροδόπης του ΚΚΕ με δήλωση αναφορικά με τον «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η διοικητική αλλαγή «Καλλικράτης», που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο «Καποδίστριας 2», δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 

Με τον «Καλλικράτη» η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας που έπρεπε να έχουν, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

 

Η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή πού θα είναι η έδρα του δήμου. Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον «Καλλικράτη» ως μέρος του πολέμου που δέχεται από την κυβέρνηση.»

 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Αγνόησαν την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας»

Με δήλωσή του ο βουλευτής Ν.Δ και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλά για προχειρότητα αναφορικά με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και μη σύνδεσή της με μια αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και για αγνόηση της ετυμηγορίας της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά στο σχεδιασμό για τη Ροδόπη.

Αναλυτικά ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει:

«Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται τόσο πρόχειρα και θα έπρεπε να συνδέεται απόλυτα με την αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Περιφέρειας.
Απαιτεί νέους πόρους, που δεν υπάρχουν, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 δις, όπως ισχυρίζεται η ΚΕΔΚΕ και δεν μειώνει το κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ στο 1,5 δις όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

 

Είναι απαράδεκτο η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων να μην είναι προϊόν συναίνεσης αλλά μονομερής κομματική απόφαση με κριτήριο όχι την αναπτυξιακή φυσιογνωμία των καινούργιων ΟΤΑ, αλλά το άθροισμα ψήφων, την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και την προώθηση σκοπιμοτήτων, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Αυτή η νοοτροπία δυστυχώς επικράτησε στη Θράκη και στη Ροδόπη.

 

Συγκεκριμένα:

 

1ον. Δεν ρωτήθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ούτε η τοπική κοινωνία.
2ον. Υποβαθμίζεται σοβαρότατα η περιοχή του Ιάσμου η οποία είναι νευραλγική, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Ροδόπης λόγω του φράγματος, των βιοτόπων και του επικείμενου εμπορικού κέντρου.
3ον. Απονευρώνεται ο ιστορικός Δήμος Μαρώνειας διότι παύει να είναι έδρα Δήμου αλλά και διότι συνδέεται με έναν Δήμο ο οποίος έχει τελείως διαφορετική αναπτυξιακή φυσιογνωμία.
4ον. Υποβαθμίζεται ο ρόλος των Σαπών, που θα έπρεπε δικαιωματικά να συνδέονται με την πρωτεύουσα του Νομού.

 

Το σχέδιο Καλλικράτης όπως εφαρμόζεται στο Νομό Ροδόπης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ούτε υιοθετεί μια σύγχρονη αναπτυξιακή λογική για τους καινούργιους ΟΤΑ που προκύπτουν.

 

Όπως δημόσια δήλωσα, η νέα Δομή θα έπρεπε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε:

 

α) Να ενιαιοποιείται η παράκτια ζώνη, που βασίζει τη δυναμική της στον παραθεριστικό τουρισμό, την αλιεία, την αξιοποίηση των βιοτόπων και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
β) Να ενιαιοποιείται ο άξονας της Εγνατίας όπου θα εδράζεται ο Μητροπολιτικός Δήμος της Διοικητικής Πρωτεύουσας συμπεριλαμβάνοντας τον Ίασμο και τις Σάπες. Ο Δήμος αυτός θα βασίζει την ανάπτυξη του ως διοικητικό κέντρο στην αξιοποίηση του Δ.Π.Θ. και της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, στην ανάπτυξη της ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, του ΒΙΟΠΑ στις Σάπες και του εμπορικού και εμπορευματικού κέντρου στον Ίασμο καθώς και στην ολοκλήρωση των έργων υδροοικονομίας, που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα όπως τα φράγματα Ιάσμου, Συμβόλων στην Κομοτηνή και Ιασίου στις Σάπες. Ο Δήμος της Πρωτεύουσας θα είχε και δυνατότητα ανάπτυξης διασυνοριακών συνεργασιών κρατώντας στην Επικράτεια του το νέο κάθετο άξονα.
γ) Τέλος η δημιουργία ενός ημιορεινού και ορεινού μειονοτικού Δήμου, που θα συμπεριελάμβανε τους Αμαξάδες, τον Σώστη, τη Φιλλύρα, τα Αρριανά, τον Κέχρο και την Οργάνη θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση του ορεινού όγκου π.χ. αγροτουρισμός, προώθηση καπνών, εναλλακτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, αιολικά πάρκα, ανάπτυξη ορεινού οριζόντιου οδικού άξονα, διασυνοριακές συνεργασίες, κ.α.
Με την πρόταση μας θα υπήρχε αναλογική εκπροσώπηση Χριστιανών (Παράκτιος και Μητροπολιτικός Δήμος) και Μουσουλμάνων (ημιορεινός-ορεινός Δήμος) και κάθε ΟΤΑ θα είχε ξεκάθαρη αναπτυξιακή φυσιογνωμία και προοπτική.

 

Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ακόμη μία φορά μας αγνόησε αδιαφορώντας για την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας.

 

Εύχομαι ο τόπος μας να μην πληρώσει ακριβά αυτές τις ανεύθυνες επιλογές.»

Πώς διαμορφώνονται οι δήμοι στους νομούς της Περιφέρειας

• 5 δήμοι σε Δράμα, Καβάλα και Έβρο και 4 σε Ροδόπης και Ξάνθη

 

Νομός Ροδόπης

Στο Νομό Ροδόπης συνιστώνται τέσσερις δήμοι:

 

1. Δήμος Κομοτηνής με έδρα την Κομοτηνή αποτελούμενος από τους δήμους Αιγείρου, Κομοτηνής και Νέου Σιδηροχωρίου, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Ιάσμου με έδρα τον Ίασμο αποτελούμενος από τους δήμους Ιάσμου Σώστου και την κοινότητα Αμαξάδων, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Σαπών με έδρα τις Σάπες αποτελούμενος από τους δήμους Μαρωνείας και Σαπών, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Αρριανών με έδρα τη Φιλλύρα αποτελούμενος από τους δήμους Αρριανών, Φιλλύρας και τις κοινότητες Κέχρου και Οργάνης, οι οποίοι καταργούνται.

Νομός Δράμας

Στο Νομό Δράμας συνιστώνται πέντε δήμοι και συγκεκριμένα:

 

1. Δήμος Δράμας με έδρα τη Δράμα αποτελούμενος από το δήμο Δράμας και τη κοινότητα Σιδηρονέρου, που καταργούνται.
2. Δήμος Προσοτσάνης με έδρα τη Προσοτσάνη αποτελούμενος από τους δήμους Προσοτσάνης και Σιταγρών, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Παρανεστίου με έδρα το Παρανέστι αποτελούμενος από τους δήμους
Παρανεστίου και Νικηφόρου, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Δοξάτου με έδρα το Δοξάτο αποτελούμενος από τους δήμους Δοξάτου και Καλαμπακίου, οι οποίοι καταργούνται.
Στο δήμο Κάτω Νευροκοπίου δεν επέρχεται καμία μεταβολή, ενώ οι δήμοι Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου χαρακτηρίζοντας ως ορεινοί

Νομός Έβρου

Στο νομό Έβρου συνιστώνται πέντε δήμοι:

 

1. Δήμος Αλεξανδρούπολης με έδρα την Αλεξανδρούπολη αποτελούμενος από τους δήμους Αλεξανδρούπολης Τραϊανούπολης και Φερών, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Σουφλίου με έδρα το Σουφλί αποτελούμενος από τους δήμους Σουφλίου, Τυχερού και Ορφέα, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Διδυμοτείχου με έδρα το Διδυμότειχο αποτελούμενος από τους δήμους Διδυμοτείχου και Μεταξάδων, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Ορεστιάδας με έδρα την Ορεστιάδα αποτελούμενος από τους δήμους Ορεστιάδος, Βύσσας, Κυπρίνου και Τριγώνου, οι οποίοι καταργούνται
5. Στον δήμο Σαμοθράκης δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

Νομός Καβάλας

Στο νομό Καβάλας συνιστώνται πέντε δήμοι:

 

1. Δήμος Καβάλας με έδρα τη Καβάλα αποτελούμενος από τους δήμους Καβάλας και Φιλίππων, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Νέστου με έδρα τη Χρυσούπολη αποτελούμενος από τους δήμους Χρυσούπολης, Κεραμωτής και Ορεινού, οι οποίοι καταργούνται.
Πρόταση 1
3. Δήμος Παγγαίου με έδρα την Ελευθερούπολη αποτελούμενος από τους δήμους Ελευθερούπολης, Πιερέων, Παγγαίου, Ελευθερών και Ορφανού, οι οποίοι καταργούνται.
Πρόταση 2
3. Δήμος Ελευθερούπολης με έδρα την Ελευθερούπολη αποτελούμενος από τους δήμους Ελευθερούπολης και Παγγαίου, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Ορφανού με έδρα τη Νέα Πέραμο αποτελούμενος από τους δήμους Ελευθερών, Ορφανού και Πιερέων, οι οποίοι καταργούνται.
5. Στον δήμο Θάσου δεν επέρχεται καμία μεταβολή,

Νομός Ξάνθης

Στο Νομό Ξάνθης συνιστώνται τέσσερις δήμοι:
1. Δήμος Ξάνθης με έδρα τη Ξάνθη αποτελούμενος από τους δήμους Ξάνθης και Σταυρούπολης, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Μύκης με έδρα τη Σμίνθη αποτελούμενος από το δήμο Μύκης και τις κοινότητες Θέρμων, Κοτύλης και Σατρών, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Δημόκριτου με έδρα τα Άβδηρα αποτελούμενος από τους δήμους Αβδήρων, Βιστωνίδος και Σελέρου, οι οποίοι καταργούνται.
4. Στον δήμο Τοπείρου δεν επέρχεται καμία μεταβολή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.