Οι πραγματικοι ηρωες δεν φορουν καπα

Η Παναγιώτα Πετροπούλου και ο Φώτης Κασμερίδης, υποψήφιοι εθελοντές Σαμαρείτες προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους παρά τους δύσκολους καιρούς

Στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προσφέρουν απλόχερα την αγάπη και την βοήθειά τους σε όποιον την χρειάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δεκάδες υποψήφιοι εθελοντές που παρακολουθώντας μαθήματα της Σχολής Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Κομοτηνή αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού χρόνου τους προκειμένου να αποκτήσουν όλες εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιστρέψουν να σώσουν μία ανθρώπινη σε περίπτωση ατυχήματος ή κινδύνου.
 
Η εκπαίδευση είναι δύσκολη και απαιτητική, αφού όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής του σώματος, κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης από τα 25 περίπου άτομα που ξεκινούν κάθε χρόνο μόνο τα 15 καταφέρνουν να την ολοκληρώσουν. Όμως με «όπλα» την αλληλεγγύη και την θέλησή για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο η κ. Παναγιώτα Πετροπούλου, π. καθηγήτρια αγγλικών και ο κ. Φώτης Κασμερίδης, στρατιωτικός δηλώνουν αποφασισμένοι να τα καταφέρουν και εξηγούν μιλώντας στον «ΠτΘ» τους λόγους που πήραν την απόφαση. 

Παναγιώτα Πετροπούλου «Αν καταφέρω να μπω στο σώμα σίγουρα θα σταματήσω να στενοχωριέμαι για απλά καθημερινά πράγματα» 

«Έτυχε να γνωρίσω τους εθελοντές Σαμαρείτες σε μία επίδειξη που έκαναν στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής κατά την διάρκεια ενός προγράμματος για την εκπαίδευση πολιτών. Ενθουσιάστηκα με την ιδεολογία και τους ανθρώπους που συγκροτούν το σώμα, αφού διαθέτουν ήθος, αρχές και προσφέρουν σημαντική δράση και έτσι αποφάσισα να συμμετέχω πιο ενεργά, παρ’ ότι δεν είμαι τόσο μικρή σε ηλικία», εκμυστηρεύθηκε η κ. Πετροπούλου.
 
Η ευθύνη στους ώμους τους είναι βαριά, όμως η ίδια μοιράστηκε πως καθημερινά νοιώθει να βρίσκεται δίπλα σε ανθρώπους που δίνουν τον εαυτό τους προκειμένου να βρίσκονται πάντοτε παρόντες στις κρίσιμες στιγμές. «Οι Σαμαρείτες κάνουν καθημερινά την διαφορά στην ζωή των συνανθρώπων μας και αισθάνομαι πως από πλευράς μου πρέπει να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους. Αν καταφέρω να μπω στο σώμα πιστεύω πως η ζωή μου θα αλλάξει» υπογράμμισε μιλώντας με θέρμη για τα όσα ελπίζει να πετύχει.
 
«Σίγουρα θα σταματήσω να στενοχωριέμαι για απλά καθημερινά πράγματα, θα εκτιμήσω περισσότερο τις οικογενειακές στιγμές και θα γίνω πιο υπεύθυνη σαν άτομο, μιας και θα νοιώθω χρησιμότερη στην κοινωνία. Θα έχω ξεφύγει, δηλαδή, από το επίπεδο στο οποίο κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου και τους δικούς μου ανθρώπους και θα περάσω σε ένα άλλο, προσφέροντας στους συμπολίτες μου», συνέχισε εξηγώντας πως ακόμα δεν έχει μία σαφή εικόνα της ζωής ενός Σαμαρείτη, μιας και βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματα της εκπαίδευσής της. Παρ’ όλα αυτά η ίδια παραμένει αισιόδοξη, κρίνοντας πως οι συμβουλές και η στήριξη της υπόλοιπης ομάδας θα την βοηθήσουν να είναι αποτελεσματική υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. 

Φώτης Κασμερίδης «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον πανικό που δημιουργούταν στο σπίτι όταν τα παιδιά πάθαιναν κάποιο ατύχημα» 

«Μπορεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσω στην δουλειά μου τα όσα μαθαίνω στην σχολή Σαμαρειτών. Εργάζομαι σε συνεργείο οχημάτων και συχνά συμβαίνουν ατυχήματα λόγω πτώσης αντικειμένων ή υγρών. Ως στρατιωτικός σαφώς έχω λάβει κάποια μαθήματα πρώτων βοηθειών, αλλά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αποκομίζω ακόμα πιο εμπεριστατωμένες γνώσεις.
 
Πλέον ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίζω τις καταστάσεις, θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που γνώριζα ως τώρα. Θα μπορέσω να βοηθώ τους συνεργάτες μου να αποφύγουν κάποιον βαρύ τραυματισμός», συμπλήρωσε ο κ. Κασμερίδης τονίζοντας πως μέσα από την εκπαίδευση κατάφερε να νοιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε κρίσιμες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στον χώρο της δουλειάς ή στο σπίτι.
 
Ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες τις γνώσεις πρώτων βοηθειών, για αυτό φροντίζει να πληροφορείται μέσα από βιβλία και σχετικά σεμινάρια προκειμένου να είναι σε θέση να τις μεταφέρει στα νεαρά παιδιά του. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον πανικό που δημιουργούταν στο σπίτι όταν τα παιδιά πάθαιναν κάποιο ατύχημα. Τώρα πια είμαι πιο ήρεμος και πιο σίγουρος, ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω. Μάλιστα, όταν διαβάζω δίνω στον μικρό μου γιο να κρατά το βιβλίο και με τον καιρό μπαίνει και αυτός στο νόημα», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.