Οι «Πολιτες για την Ξανθη» παρουσιασαν το ψηφοδελτιο τους

Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους για τον δήμο και τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες της Ξάνθης, παρουσίασε προχθές το βράδυ η δημοτική κίνηση «Πολίτες για την Ξάνθη».

Ήταν μια παρουσίαση χαμηλών τόνων, με το βάρος της να δίνεται στην ομιλία του επικεφαλής της παράταξης Νίκου Ανταμπούφη και στην παρουσίαση των προσώπων που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια. Μιλώντας ενώπιον υποψηφίων, φίλων της παράταξης και εκπροσώπων των ΜΜΕ, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ανταμπούφης ξεκίνησε αφήνοντας αιχμές για τη στάση των άλλων υποψηφίων παρατάξεων απέναντι στην πρότασή του για κοινές τηλεοπτικές συζητήσεις. Σημείωσε δε ότι οι «Πολίτες για την Ξάνθη» είναι η παλαιότερη εν ενεργεία παράταξη στον δήμο Ξάνθης, με δεκατρία χρόνια συνεχούς παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο: «Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις μέσα και έξω από αυτό» είπε, «αποτελώντας μια τρίτη φωνή και δίνοντας μάχες που πολλές φορές ήταν πετυχημένες. Συμμετέχουμε στις εκλογές του Νοεμβρίου με την πεποίθηση ότι πραγματοποιήσαμε εκείνα για τα οποία οι συμπολίτες μας μάς εμπιστεύθηκαν».

Ο κ. Ανταμπούφης είπε ότι «οι εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε ένα νέο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από την πραγματικότητα του σχεδίου “Καλλικράτης” και εκείνη του γενικότερου πολιτικού κλίματος που συνοψίζεται στην έννοια του μνημονίου» και δήλωσε: «Η επόμενη δημοτική αρχή θα κληθεί να εφαρμόσει τη συνένωση των δήμων και θα διαχειριστεί την καθημερινότητά μας με τις επιταγές του μνημονίου. Εγείρονται ζητήματα όπως η ιδιωτικοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις τοποθετήσεις και τα σχέδια των υποψηφίων διεκδικητών του δήμου Ξάνθης σχετικά με τα δύο θέματα, αυτό που εισπράττουμε μέχρι σήμερα από τους υποψηφίους που επιλέχθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι η πλήρης σιωπή, ενώ ταυτόχρονα βομβαρδιζόμαστε από στρογγυλεμένες προτάσεις, περίπλοκες διατυπώσεις και δήθεν οραματικού τύπου εκθέσεις ιδεών». Τόνισε δε ότι «απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα υποστηρίζουμε το μοντέλο του δήμου της κοινωνικής αλληλεγγύης, των κοινωνικών επιχειρήσεων και του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Επιδιώκουμε μια δημοτική αρχή που διεκδικεί την ανάπτυξη του δήμου μας και μάχεται τα τεράστια προβλήματα μαζί με τους πολίτες, χωρίς να βολεύεται σε μια διαχειριστική λογική υπακούοντας σε κεντρικές επιλογές».

«Γερασμένη και κουρασμένη ομάδα η τωρινή δημοτική αρχή»

Ο ομιλητής υπογράμμισε το γεγονός ότι «στις εκλογές για τον δήμο Ξάνθης, οι διεκδικητές είναι οι ίδιοι (ως παρατάξεις και πρόσωπα) με τις προηγούμενες εκλογές. Χωρίς νέες παρουσίες, ο δημότης μπορεί να κρίνει τους υποψήφιους με βάση την προηγούμενη στάση, τις απόψεις και την παρέμβασή τους στα ζητήματα του δήμου». Όσο για την απερχόμενη διοίκηση του δήμου, τη χαρακτήρισε «γερασμένη και κουρασμένη ομάδα ανθρώπων που βαδίζει χωρίς σχέδιο, όραμα και προοπτική, με μόνο σκοπό την επιβίωση και αναπαραγωγή του συστήματος που έχει εγκλωβίσει τον δήμο τα τελευταία τριάντα χρόνια» και σημείωσε με νόημα: «Οι αναγκαστικές ή όχι παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων και η νομική καταδίκη κάποιων άλλων, φανερώνουν την με κάθε κόστος προσπάθεια να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση. Η υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου και οι παρελκυστικές τακτικές αποτελούν χαρακτηριστικά της. Ταυτόχρονα, η ταλαιπωρία έχει γίνει συνώνυμο του Ξανθιώτη. Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης, οι ελεύθεροι χώροι δεν υφίστανται για τους πεζούς ενώ οι οικισμοί και τα χωριά αποτελούν ζητήματα δευτερεύουσας προτεραιότητας για τον σημερινό δήμαρχο. Η παρέμβασή του περιορίζεται σε επαναλαμβανόμενες κατασκευές πεζοδρομίων δρόμων ή παρτεριών. Ακόμη και όταν πραγματοποιούνται μεγάλα έργα όπως η κεντρική πλατεία της Ξάνθης, ξεχωρίζουν η έλλειψη σχεδιασμού και συνολικής αντίληψης».

Περνώντας στους στόχους των «Πολιτών για την Ξάνθη», ο Νίκος Ανταμπούφης είπε: «Επιδιώκουμε, σε αντίθεση με την τωρινή, μια δημοτική αρχή συμπαραστάτη στον αγώνα του κόσμου της εργασίας ενάντια στην ανεργία και αρωγό στις προσπάθειες των επαγγελματιών για ανάπτυξη. Επιδιώκουμε μια δημοτική αρχή που κατανοεί τον πλούτο της νεολαίας και δεν περιορίζεται σε επικοινωνιακού τύπου γιορτές. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα καθαρό δήμο κι επιδιώκουμε την εφαρμογή της ανακύκλωσης σ’ αυτόν. Υποστηρίζουμε ένα σχέδιο για την ενεργειακή συμπεριφορά του δήμου με στόχο τη χρησιμοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας. Προτείνουμε την ίδρυση τμήματος περιβάλλοντος στον δήμο και τη στενή συνεργασία του με το ΔΠΘ, το οποίο έχει ξεχαστεί εντελώς από τη σημερινή δημοτική αρχή».

«Η μετέωρη πορεία του “Χατζιδάκειου” φεστιβάλ αποδεικνύει ανεπάρκειες και διαθέσεις

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον πολιτισμό, με τον κ. Ανταμπούφη να τον χαρακτηρίζει «σημαντικό κεφάλαιο», λέγοντας: «Η σημερινή δημοτική αρχή δεν κατανοεί τη σημασία του και περιορίζεται σε γιορτές κάθε είδους, χωρίς να υπάρχει πολιτιστική παραγωγή. Η μετέωρη πορεία του “Χατζιδάκειου” φεστιβάλ αποδεικνύει τις ανεπάρκειες και τις διαθέσεις της».

 

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο ομιλητής είπε ότι «οι “Πολίτες για την Ξάνθη” συμμετέχουμε στις εκλογές με το θάρρος της στάσης μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο λόγος μας υπήρξε ξεκάθαρος και η πράξη μας δεν υπέκρυπτε δεύτερες σκέψεις. Με θετικό τρόπο συμμετείχαμε στο δημοτικό συμβούλιο και αγωνιστήκαμε για τις απόψεις μας. Συμμετείχαμε σε όλες τις πρωτοβουλίες συμπολιτών μας για ζητήματα του δήμου (παλιά Ξάνθη, Λεύκη, περιφερειακός δακτύλιος, ποδηλατοδρόμοι, κινητοποιήσεις εργαζομένων), ενώ απέναντι στις γερασμένες αντιλήψεις αλλά και στην άκρατη τεχνοκρατία, προβάλουμε τον δήμο των πολιτών και της συμμετοχής».

Τέλος, σημείωσε ότι «συγκροτήθηκε και όχι συμπληρώθηκε ψηφοδέλτιο, με επιλογή ανθρώπων με δράση στα κοινά και διακριτή παρουσία στους αγώνες των πολιτών» και κατέληξε απευθύνοντας κάλεσμα: «Προς τους ενεργούς πολίτες και τις ομάδες πολιτών που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και ελπίδες με μας, σε κείνους που έννοιες όπως κινήματα, πολιτισμός, οικολογία, αλληλεγγύη είναι όροι επιβίωσης και όχι λέξεις προς κατανάλωση. Στους συμπολίτες μας νεοπρόσφυγες και σε κείνους της μειονότητας. Στους νέους συνδημότες μας και τη νεολαία και τους καλούμε να ενεργήσουμε με φαντασία και τόλμη και να ορίσουμε με την ενεργό συμμετοχή μας ένα διαφορετικό προσανατολισμό του δήμου μας. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση στον δήμο Ξάνθης κι αυτή είναι οι “Πολίτες για την Ξάνθη”».

«Την πρώτη Κυριακή εκλέγουμε δημοτικό συμβούλιο και εκεί επικεντρώνουμε»

Ο Νίκος Ανταμπούφης απάντησε σε δύο ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ, με πρώτη αυτή του πολιτικού χαρακτήρα που δίνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Είναι φυσιολογικό και δεν είναι δυνατό να είναι αμέτοχη η τοπική αυτοδιοίκηση, αφού η όλη συζήτηση συνδέεται άρρηκτα με το μνημόνιο» δήλωσε και πρόσθεσε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί να υλοποιήσει νέες πρακτικές και με νέες αρμοδιότητες, χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Τι θα εφαρμοστεί από την πρώτη Ιανουαρίου; Οφείλουν όλοι να δώσουν απαντήσεις, όχι γενικά αλλά επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Η ισχυροποίηση των δήμων ήταν πάντα αίτημα της αριστεράς, τα βήματα ήταν αναγκαία, όμως εκείνο που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι αυτή η προσπάθεια υποσκάπτεται».

 

Όσον αφορά τη συμπεριφορά της δημοτικής κίνησης σε πιθανότητα δεύτερου γύρου, ο κ. Ανταμπούφης ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε αδιάφοροι στη δεύτερη Κυριακή ούτε θα ανακοινώσουμε μια οποιαδήποτε στάση γι’ αυτή. Θεωρούμε σημαντική την πρώτη, γιατί εκεί εκλέγουμε αυτούς που θα αποτελέσουν το δημοτικό συμβούλιο και σ’ αυτήν επικεντρώνουμε για την ενίσχυση της δύναμής μας. Μια ενίσχυση που σπρώχνει στην απαλλαγή από μια δημοτική που δεν θέλουμε και είναι σημαντική, γιατί μπορεί ν’ αποτελέσει παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση». Τέλος, έκλεισε το ζήτημα και τον κύκλο των ερωτήσεων, λέγοντας ότι «όλα αυτά και πολλά άλλα θα μας απασχολήσουν από την επόμενη των εκλογών. Άλλωστε δημοσιοποιούμε τις απόψεις μας και δεν αποφεύγουμε τις απαντήσεις».

Οι υποψήφιοι των «Πολιτών για την Ξάνθη»

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ανταμπούφης παρουσίασε τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια της δημοτικής κίνησης, που ισορροπούν ανάμεσα σε δημοσίους υπαλλήλους και επαγγελματίες και έχουν ως εξής:
Εκλογική περιφέρεια Ξάνθης: Αχμέτογλου Ιλχάν, Βαρελάς Κωνσταντίνος, Γιαννακίδης Ιορδάνης, Γκαλιδούδης Τριαντάφυλλος, Γκαρμπούνης Χρήστος, Γούναρης Κώστας, Δουκέλης Ιωάννης, Ελευθεριάδης Γρηγοριάδης, Ελευθερίου Γεωργία, Εμμανουηλίδης Γεώργιος, Εξίογλου Δημήτρης, Ευαγγελίδης Σίμος, Ζουμπουλίδου Παρθένα, Καραγκιουρλής Κώστας, Κολώνιας Άγγελος, Κοντόπουλος Ευάγγελος, Λουκοπούλου Μαρία, Μαϊτόγλου Ευτέρπη, Μπατζακίδου-Καρανάσου Μαρία, Μπέτμαν Αντρέας, Παλάσσαρος Ευάγγελος, Παπανικολάου Γεώργιος, Πολίτου Ευφροσύνη, Πολυχρόνης Δημήτρης, Σαρακενίδης Σόλων, Σελβιέρογλου Αλεξάνδρα, Σπύρου Παρασκευή, Σταθοπούλου Γερακίνα, Σταμουλάς Κώστας, Φυσεκίδης Δημήτρης και Χαλκίδου Τατιανή.
Δημοτική κοινότητα Ευμοίρου: Αγοραστού Βασιλική, Κατσομύτης Ιωάννης και Ψαθά-Αδαμίδου Αικατερίνη.
Τοπική κοινότητα Κομνηνών: Αμοιρίδης Αναστάσιος
Τοπική κοινότητα Νεοχωρίου: Χατζημπάρμπας Παναγιώτης.

Σημειώνεται ότι το εκλογικό κέντρο των «Πολιτών για την Ξάνθη» βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.