Οι περιοχες μας εχουν κοινα σημεια που ενωνονται

Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη ημέρα των εργασιών της 5ης Επιχειρηματικής Συνάντησης στην οποία μετέχουν επιχειρηματίες από την Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την Κύπρο.

Η έναρξη των εργασιών έγινε στις 10.00’ σε αίθουσα του ξενοδοχείου Ζ – PALACE.


Κατά την προσέλευση των συνέδρων, δημιουργήθηκαν πολλά «πηγαδάκια» με επιχειρηματίες από διαφορετικές περιοχές οι οποίοι συζητούσαν για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες τους.

Πριν την επίσημη έναρξη, προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Γκεντσίδη, τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη ο οποίος τόνισε τη σημασία του Γ’ Κ.Π.Σ. και ότι πιστεύει στην αυτοδύναμη πορεία και ανάπτυξη, του βουλευτή κ. Στολίδη (εκφώνησε ο διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης), την αντιδήμαρχο κ. Ανδρέου η οποία μίλησε εκ μέρους του Δήμου Ξάνθης καθώς ο Δήμαρχος κ. Στυλιανίδης απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στη Θεσ/νίκη. Ο κ. Γκεντσίδης διαβίβασε και χαιρετισμό – καλωσόρισμα του Προέδρου του επιμελητηρίου κ. Μπαλαφούτη, ο οποίος απουσίαζε λόγω των γνωστών προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν.

Σγουρίδης Παναγιώτης

Την επίσημη έναρξη έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Σγουρίδης Παναγιώτης ο οποίος σημείωσε: «Τα αγνά είδη βιολογικής περιβαλλοντικής παραγωγής όπως το λάδι είναι ικανά να πάρουν την πράσινη σφραγίδα. Θα πρέπει να στραφούμε στον τομέα τυποποίησης, όχι να τα παράγουμε εμείς και να τα τυποποιούν ξένες χώρες».

Επίσης ο κ. Σγουρίδης αναφέρθηκε στην τρομοκρατική ενέργεια στις ΗΠΑ: «Από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια που χτύπησε το οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο των ΗΠΑ μας απέδειξε πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται η χώρα μας σε συμμαχίες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μας δίνει σιγουριά».

Πολλές παρουσίες

Στην έναρξη των εργασιών ήταν παρόντες και οι Δήμαρχοι Βιστονίδας και Αβδήρων, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας κ. Τζάλλας, ο Πρόεδρος της ΔΕΑΞ κ. Τσέπελης, διάφοροι άλλοι φορείς της πόλης και πολλά από τα μέλη του ΕΒΕ.

Εισηγήσεις

Στη συνέχεια υπήρξε ανασκόπηση του θεσμού των Επιχειρηματικών Συναντήσεων Θράκη – Αιγαίο – Κρήτη – Κύπρος από τον πρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Ρολόγη Βασίλη ο οποίος σημείωσε: «Το Κ.Ε.Β.Ε. είναι από τους ιδρυτές του θεσμού και επιδιώκει την άρτια συνεργασία όλων των μελών για να υπάρξει σημαντική παρουσία στο χώρο των Βαλκανίων και όχι μόνο».

Στη συνέχεια υπήρξε ολιγόλεπτο διάλειμμα ενώ έπειτα ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Γενικό Διευθυντή της Πανελλήνιας Τράπεζας κ. Παπαθανασίου Γεώργιο και τον Διευθυντή των εργασιών της ίδιας τράπεζας κ. Ρούζιο Θεμιστοκλή. Οι ομιλητές μίλησαν για τα διάφορα είδη τραπεζικών συστημάτων και την σχέση τους με την επιχειρηματικότητα. Και οι δύο ομιλητές παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας πανελληνίως αλλά και ειδικότερα στην πόλη μας.

Ο κ. Μπαφραλίδης Χαράλαμπος στη συνέχεια, ως οικονομολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης έκανε κάποιες προτάσεις για αλλαγές στο νόμο 2601 τον οποίο χαρακτήρισε ακατανόητο, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιες κακοτοπιές και διαχειριστικά επώδυνα βήματα του ΕΒΕ κατά το παρελθόν.

Η πρώτη ημέρα εργασιών έκλεισε με συζήτηση, ερωτήσεις στους εισηγητές σχετικά με τα θέματα που παρουσίασαν, και τοποθετήσεις συνέδρων επάνω σε αυτές.

Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού ΕΒΕ κ. Ρολόγης Βασίλης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Το ΚΕΒΕ είναι από τους ιδρυτές του θεσμού που ξεκίνησε προ 5 ετών, με σκοπό την οικονομική δραστηριότητα στην ακριτική περιοχή του Ελλαδικού χώρου από τη Θράκη, όλα τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι και την Κύπρο. Εμείς οι Κύπριοι επιχειρηματίες είμαστε αισιόδοξοι στο ότι βοηθήσαμε να δραστηριοποιηθούμε στις ακριτικές περιοχές του Ελλαδικού χώρου.

Είναι ανάγκη στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι συσχετισμοί, η αλληλοϋποστήριξη και η στενή συνεργασία διαφόρων περιοχών του Ελληνισμού να επιβάλλονται.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες με την βοήθεια των Ελλήνων έχουμε όχι μόνο, επεκταθεί στον Ελλαδικό χώρο με πάρα πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες όπως η «Τράπεζα Κύπρου» που θα ανοίξει σύντομα και στην Ξάνθη, αλλά έχουμε δραστηριοποιηθεί μαζί με Ελλαδίτες επιχειρηματίες και επεκτεινόμαστε στα Βαλκάνια.

Τα Βαλκάνια είναι ένας μεγάλος χώρος όπου ο Ελληνισμός πρέπει να προλάβει να επεκταθεί για πολλούς λόγους, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από άλλα συμφέροντα όπως τα Τουρκικά, τα Γερμανικά και τα Ιταλικά. Ο Ελληνισμός πρέπει να προλάβει να πάρει ένα μερίδιο»
.

«Ε»: Σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές (Θράκη – Αιγαίο – Κρήτη) η Κύπρος βρίσκεται σε ευνοϊκότερη οικονομική θέση;

Ρ.Β.:
«Βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση αν οι Ελλαδίτες επιχειρηματίες επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. Είμαστε πιο κοντά και μπορούμε να βοηθήσουμε, όπως γίνεται, και το αντίστροφο στα Βαλκάνια όπου βασιζόμαστε σε Ελλαδίτες Επιχειρηματίες».

«Ε»: Πως βλέπετε τη διοργάνωση μέχρι στιγμής;

Ρ.Β.:
«Η διοργάνωση είναι άριστη και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Μαζί μου είναι μια αποστολή από Κύπριους επιχειρηματίες οι οποίοι ήδη έχουν κάνει επαφές. Αύριο (σήμερα) θα συνεδριάσουμε όλοι οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων για να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα μας, που πάμε και πως προχωρούμε».

«Ε»: Θα συμμετέχετε και στην Έκθεση Μεσογειακής Διατροφής;

Ρ.Β.:
«Ναι βεβαίως υπάρχουν Κύπριοι επιχειρηματίες που συμμετέχουν. Ένα από τα θέματα που θα εξετάσουμε είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και πως οι περιοχές που παίρνουν μέρος στη συνάντηση μπορούν να ωφεληθούν και να βοηθήσουν».

«Ε»: Λίγο δύσκολο γιατί τα μεγάλα έργα θα γίνουν στις πόλεις του Κέντρου.

Ρ.Β.:
«Τα μεγάλα ναι, αλλά μπορούν να γίνουν τροφοδοσίες αυτών των έργων από επιχειρήσεις των περιοχών αυτών και έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές για τους ντόπιους».

«Ε»: Ένα παράδειγμα;

Ρ.Β.:
«Δεν μπορώ να πω παράδειγμα γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα, όμως υπάρχουν δύο, τρία πραγματάκια που μπορούν να γίνουν».

Πρόεδρος ΕΒΕ Λασιθίου

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λασιθίου κ. Τζανόπουλος Νίκος δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Έχω διοργανώσει εμπορικές αποστολές της Κρήτης σε πολλές χώρες στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Μαρόκο κ.ά και μετέφερα την επιχειρηματικότητα της Κρήτης και της Ελλάδας σε όλα αυτά τα μέρη.

Νομίζω ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να επιφέρουν καρπούς. Ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά και χρειάζεται πολύ δουλειά για να φτάσουμε εκεί που πρέπει».

Επιφυλάξεις για την παγκοσμιοποίηση

Ο κ. Τζανόπουλος σημείωσε: «Είμαι πολύ ανήσυχος για την παγκοσμιοποίηση. Δεν ανήκω στο ΚΚΕ όμως η παγκοσμιοποίηση θα ευνοήσει τις πολυεθνικές εταιρείες, να μην έχουμε αυταπάτες. Αυτή τη στιγμή ο Ινδός δουλεύει όλη τη μέρα για ένα δολάριο, ο Τούρκος έχει 55.000 μισθό και δουλεύει 55 ώρες την εβδομάδα, στην Αίγυπτο το ίδιο.

Πρέπει να ρίξουμε βάρος στον τουρισμό γιατί αν και ήταν η πρώτη βιομηχανία της Ελλάδας, είναι τώρα σε ρευστότητα γιατί κάνουν προγράμματα και σπρώχνουν τον κόσμο προς Τουρκία – Αίγυπτο – Τυνησία – Μαρόκο.

Αυτό γίνεται γιατί οι εταιρείες κοιτούν το κέρδος και αν από ένα τουρίστα στην Τουρκία βγάζουν 5 δολάρια και από έναν στην Ελλάδα 2, θα προτιμήσουν την Τουρκία.

Κάνω μια πρόβλεψη ότι μετά τα λυπηρά γεγονότα στην Αμερική (όπου χάθηκαν 6.000 άνθρωποι, τα καλύτερα μυαλά του κόσμου), δεν ξέρω αν θα στραφεί το κλίμα υπέρ της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους γιατί αυτές οι χώρες είναι Ισλαμικές»
.

«Ε»: Πως βλέπετε τη διοργάνωση εδώ;

Τ.Ν.:
«Πολύ καλή, πρέπει να συγχαρώ τους διοργανωτές και ιδιαίτερα το ΕΒΕΞ. Να ευχηθώ περαστικά στον Πρόεδρο και να γυρίσει γερός και δυνατός. Επίσης να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία όλους τους υπευθύνους».

Πηγή: “Εμπρός της Ξάνθης”

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.