«Οι ομορφιες της Ροδοπης μας»
20 μαθητές και μαθήτριες της τάξης Ε2 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής εργάστηκαν, χωρισμένοι σε ομάδες, για να εκδώσουν τον τουριστικό οδηγό με τίτλο «Οι ομορφιές της Ροδόπης μας», ο οποίος παρουσιάστηκε χθες, κατά την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο χώρο του σχολείου.
Βασικές αρχές οργάνωσης της εργασίας, στοιχεία για το νομό Ροδόπης, ήθη και έθιμα, ιστορικά στοιχεία, συνταγές μαγειρικής, παραδοσιακά κάλαντα, παραδοσιακές φορεσιές αναφορές στους μουσουλμάνους της Θράκης αλλά και γενικά στους πομάκους της περιοχής, τους σαρακατσάνους περιλαμβάνει ο τουριστικός οδηγός «Οι ομορφιές της Ροδόπης μας» που αποτελεί μια πλήρη εργασία. «Υπάρχουν μέσα κάποιες βασικές αρχές οργάνωσης της εργασίας, δηλαδή γιατί κάναμε τη συγκεκριμένη εργασία, τι θέλαμε να μάθουν τα παιδιά κλπ. Ο τουριστικός οδηγός έχει στοιχεία για το πώς έρχεται κανείς στο νομό Ροδόπης μέχρι και τα ήθη και τα έθιμα που πολλές φορές τηρούνται ακόμη. Υπάρχουν συνταγές μαγειρικής, αναφορές στους μουσουλμάνους της Θράκης, αλλά και γενικά στους πομάκους της περιοχής, για σαρακατσάνους κ.ά. Υπάρχουν παραδοσιακά κάλαντα και από τις περιοχές των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Υπάρχει αναφορά στις φορεσιές αλλά και ιστορικά στοιχεία», ανέφερε ο δάσκαλος στο Τμήμα Ε2 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής Γιώργος Γούλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο τουριστικοί οδηγοί, ένας εκ των οποίων ήταν έτοιμος από πέρσι και αναφερόταν περισσότερο στο Δήμο Κομοτηνής. Η εργασία αυτή είχε γίνει στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, ενός προγράμματος που έχει ολοκληρωθεί πλέον. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το σχολείο είχε δύο ελεύθερες ώρες για την προετοιμασία κάποιων εργασιών από τους μαθητές όπου η εργασία θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε μέγεθος και οποιοδήποτε θέμα, ανάλογα με τις επιλογές του μαθητή.
Ο δεύτερος οδηγός ολοκληρώθηκε φέτος και αποτελεί, όπως και ο προηγούμενος, εργασία των μαθητών της Ε΄ τάξης. Αναφέρεται σ’ όλους τους δήμους και τις κοινότητες του νομού Ροδόπης. «Έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, αλλά επειδή μες στη χρονιά σταμάτησε το πρόγραμμα αυτό, πήραμε βοήθεια από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και από την θεατρική αγωγή και προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν τουριστικό οδηγό για τους δήμους του νομού Ροδόπης, ο οποίος θα έχει γεωγραφικά, πολιτιστικά στοιχεία αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας τουρίστας. Δηλαδή, μιλάμε για γιορτές, για ήθη και έθιμα και οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο κ. Γούλας.
Μοναδική ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για το νομό τους είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Δημοτικού που συμμετείχαν στην επιμέλεια του τουριστικού οδηγού. «Τα παιδιά έψαξαν πάρα πολύ. Βρήκαν καινούριες και παλιές εκδόσεις ιστορικές, πολιτιστικές, βιβλία και τους άρεσε πολύ γιατί οι ίδιοι έγιναν ερευνητές».
Τη βιβλιοθήκη του σχολείου θα διακοσμεί αυτός ο οδηγός, ενώ όσο για τις κινήσεις που αφορούν στην περαιτέρω προώθησή του ο κ. Γούλας τόνισε ότι στο παρελθόν είχε προηγηθεί συνεργασία με τη νομαρχία, το δήμο και την περιφέρεια αλλά «δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση, αν και είχαν γίνει εκ μέρους τους ημιτελείς προσπάθειες».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
