Οι οικολογοι κατεβαινουν αυτονομα

Μετά από το πρόσφατο ναυάγιο των συζητήσεων με τον ΣυΡιζΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι αποφάσισαν να κατεβούν αυτόνομα και να προτείνουν τον δικό τους περιφερειάρχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ο υποψήφιος δεν είναι άλλος από το ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Κίνησης και της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Θανάση Μακρή, που είναι επίσης οικονομολόγος, μηχανικός εκπαιδευτικών παιχνιδιών και εικαστικός καλλιτέχνης.

Το χρονικό που οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση τους οικολόγους, είναι λίγο-πολύ γνωστό, ενώ η συζήτησή μας με τον κ. Μακρή, έρχεται να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας όσα πρώτος και μόνος ο «Παρατηρητής της Θράκης» έγραφε πριν λίγο καιρό: «Παρ’ ό,τι είχαμε συμφωνήσει σε πάρα πολλά πράγματα -όπως στο όνομα του επικεφαλής Ανέστη Στρατιάδη, γνωστού ακτιβιστή του οικολογικού χώρου- δυστυχώς το ζήτημα της συνεργασίας ναυάγησε» λέει ο κ. Μακρής και καταθέτει το χρονικό που οδήγησε στην αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων: «Από την αρχή του χρόνου υπήρχε διάθεση για ένα οικολογικό ψηφοδέλτιο, που θα συσπείρωνε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Συνεργαστήκαμε πολύ αρμονικά στο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων της περιφέρειας και πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε μ’ ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο. Το “ναυάγιο” της προσπάθειας ήρθε μετά τη διαμάχη μεταξύ ΣυΡιζΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς και η αιτία δεν ήταν άλλη από το… ποιος θα έχει το πάνω χέρι και από πού θα προέρχεται ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Ξάνθης…»

Σημειώνεται ότι πλέον ο ΣυΡιζΑ κατεβαίνει στην εκλογική μάχη με τον δικό του υποψήφιο περιφερειάρχη (τον κ. Τάκη Χαρίτο), ενώ άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η οδός που θα ακολουθήσει η Δημοκρατική Αριστερά. Προκρίνεται –θεωρητικά- το σενάριο που τη φέρνει να υποστηρίζει την επιλογή των οικολόγων, ακολουθεί η προοπτική και δικής της αυτόνομης καθόδου, ενώ ως τρίτη και… αρκετά απόμακρη προβάλλει η πιθανότητα στήριξης στον υποψήφιο του ΣυΡιζΑ…

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις λοιπόν, μοιραία ακολούθησε το δεύτερο βήμα από πλευράς οικολόγων, το οποίο έφερε και την τελική απόφαση εν όψει της 7ης Νοεμβρίου: «Έτσι, προχωρήσαμε στη δημιουργία ψηφοδελτίου του οικολογικού χώρου, με ανθρώπους από πολλούς χώρους, ενώ δεν κρύβω ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν αυτό το κίνημα» λέει ο κ. Μακρής: «Μέσα από αυτό προχώρησε και προκρίθηκε η δική μου υποψηφιότητα, καθώς εκφράστηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπό μου».

«Αν δεν βοηθηθούν τα αδύναμα μέρη της κοινωνίας, αύριο θα είμαστε εμείς αυτά»

Στην παραπάνω φράση του συνομιλητή μας, αποτυπώνεται η κοινωνική και πολιτική αντίληψη με την οποία οι οικολόγοι κατέρχονται στον εκλογικό στίβο για να δοκιμάσει τις δυνάμεις τους: «Διεκδικούμε την εφαρμογή των ιδεών μας και τη διαμόρφωση του μέλλοντός μας» λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης και συμπληρώνει: «Δεν είμαστε κίνηση διαμαρτυρίας, ο οικολογικός χώρος δεν έχει λόγο μόνο για… δέντρα και πουλιά. Όλα αυτά είναι μέρος της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης που προβάλλουμε. Δεν θα πρέπει να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας ούτε στο οικονομικό πεδίο ούτε στο περιβάλλον. Και θα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στα πιο ευαίσθητα τμήματα της κοινωνίας, όχι φιλανθρωπικά, αλλά στο πνεύμα ότι όλοι είμαστε μέλη της ίδιας κοινωνίας. Αν δεν βοηθηθούν τα αδύναμα μέρη της, αύριο θα είμαστε εμείς αυτά. Οι παρενέργειες (αύξηση της φτώχιας, εγκληματικότητα κ.α.) έχουν άμεση επίπτωση στην ευημερία μας κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να μας αγγίζει».

Όσον αφορά το μέλλον της κίνησης και τη δοκιμασία της κάλπης, ο κ. Μακρής δηλώνει «αρκετά αισιόδοξος» λέγοντας: «Ο πολιτικός λόγος της οικολογίας είναι πλέον αποδεκτός από όλους. Δεν είμαστε γραφικοί, ο λόγος μας βρίσκεται σε όλα τα χείλη, ακόμη και σ’ αυτά του πλανητάρχη που κέρδισε τις εκλογές μιλώντας για “πράσινη ανάπτυξη και προοπτική”. Η διέξοδος δεν μπορεί παρά να είναι πράσινη, το θέμα είναι να απεμπλακεί ο κόσμος από τις πελατειακές σχέσεις. Και είναι σαφές ότι αν δεν απαντήσουμε στην κοινωνική και οικολογική κρίση, δεν μπορούμε να απαντήσουμε και στην οικονομική κρίση…» καταλήγει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.
Οικολόγοι Πράσινοι

Να φορολογηθούν και οι χρηματαγορές όπως και οι εργαζόμενοι

Να φορολογηθούν και οι χρηματαγορές όπως οι εργαζόμενοι ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των συνδικάτων, σήμερα Τετάρτη.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Με βασικό μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτό το κύριο βάρος της κρίσης να επιμερίζεται αποκλειστικά στους πιο αδύνατους, προωθούνται προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε άλλη κατεύθυνση, όπως ο Ευρωπαϊκός Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, όπως η έκδοση ευρωομολόγων για τις χώρες που μπαίνουν στο στόχαστρο των χρηματαγορών, όπως έγινε με την Ελλάδα. Τα ευρωομόλογα, που αποτελούν ομόφωνη πρόταση του ευρωκοινοβουλίου με εισήγηση των Πράσινων, μπορούν να είναι η λύση για την αποδέσμευση από το σημερινό Μηχανισμό Στήριξης, με το Δ.Ν.Τ. και την τρόικα», τονίζεται στην ανακοίνωσημ ενώ καταγγέλλονται «τα ελληνικά συνδικάτα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, ουσιαστικά απουσιάζουν από τη Διεθνή Ημέρα Δράσης. Περιμένουμε όμως να κάνουν, έστω στη συνέχεια, αυτό που τους αναλογεί ώστε οι αγώνες των εργαζομένων να μη μένουν μόνο σε μάχες οπισθοφυλακής, αλλά να συνδεθούν και με τη διεθνή τους διάσταση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.