«Οι Οικολογοι ηρθαν για να μετασχηματισουν το πολιτικο σκηνικο»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έστησαν το περίπτερό τους στην πλατεία Ειρήνης και το επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μιχάλης Τρεμόπουλος, μαζί με τον επίσης υποψήφιο Αλέκο Γεωργόπουλο, Αν. Καθηγητή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. «Πράσινη λύση στην κρίση» είναι ένα από τα συνθήματα που μεταφέρουν αποφασίζοντας να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τις αθροίσουν μαζί μʼ αυτές των Πρασίνων της Ευρώπης που είναι ο τέταρτος πόλος στην Ευρώπη.

Ο κ. Τρεμόπουλος θεωρεί ότι η απήχηση που έχουν στον κόσμο θα αποτυπωθεί και στην κάλπη και ότι κερδίζουν διαρκώς έδαφος από τον προβληματισμό και την ευαισθησία των πολιτών για θέματα περιβάλλοντος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται πως κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την αποδοχή ενός σημαντικού τμήματος των πολιτών. Οι πολίτες σκέφτονται σε τι κόσμο ζουν, τι τρώνε, πού κολυμπούν, πού θα παίξουν τα παιδιά τους, αν υπάρχει ρύπανση στις πόλεις, το μποτιλιάρισμα, τα αδιέξοδα, την οικονομική κρίση, την διαφθορά και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Έχουν κουραστεί από τα παραδοσιακά κόμματα το καθένα από τα οποία μηδενίζει το άλλο και προσπαθεί να αναβαθμίσει την αξίωσή του να κυβερνήσει. Όλα αυτά είναι έξω από την κουλτούρα των Οικολόγων Πρασίνων. Εμάς, μάς ενδιαφέρει η ίδια η ζωή, το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις θανάτους προέρχεται από κάποια μορφή καρκίνου, άρα υπάρχουν σημαντικότερα θέματα να δει κάποιος καθημερινά. Πρέπει να διαπιστώσει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να υπηρετούν τον πολίτη, όχι για παράδειγμα να μάς τάζουν νοσοκομεία αλλά να εξασφαλίσουν ότι θα έχουμε υψηλό επίπεδο ζωής και λιγότερη θνησιμότητα».

Για τον κ. Τρεμόπουλο οι θέσεις τους πάνω σε ουσιώδη ζητήματα προκαλούν ανησυχία στα κόμματα που ζουν μια άνετη ύπαρξη σε μια πεντακομματική βουλή. «Βλέπουν ότι εμφανίζεται ένας νέος πολιτικός πόλος, όπως σε όλη την Ευρώπη όπου οι Πράσινοι είναι ο τέταρτος πόλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι έχουν μετασχηματίσει ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης Ευρώπης: υπάρχουν πόλεις χωρίς σκουπίδια, πόλεις χωρίς αυτοκίνητα, πολιτικές που δίνουν έμφαση στα φωτοβολταϊκά και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ο κόσμος αλλάζει και στην εποχή της κλιματικής αλλαγής που η γενιά μας είναι υποχρεωμένη να πατήσει το φρένο μιας ανάπτυξης που απειλεί την ίδια την προϋπόθεση της ζωής δε μπορούμε παρά να υποστηρίζουμε τη δημιουργία αυτού του ανεξάρτητου πόλεμου»
υποστήριξε.

Έμφαση στα πραγματικά

ζητήματα της ζωής

Ο κ. Τρεμόπουλος εξήγησε ότι οι Οικολόγοι ήρθαν για να μετασχηματίσουν το πολιτικό σκηνικό και να δώσουν έμφαση στα πραγματικά ζητήματα της ζωής, αλλά και την ήπια αντιμετώπιση των διεθνών σχέσεων. «Πρέπει να δώσουν έμφαση στα δικαιώματα των πολιτών, τα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και θεωρώ ότι ήδη αρχίζουν κι αλλάζουν τα άλλα κόμματα. Κάποιοι κατανοούν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτά τα ζητήματα και υποστηρίζουν πως πάντα τα έλεγαν.

Όταν κάποιοι λένε μεγάλες αλήθειες, στην αρχή πολλοί αδιαφορούν, στη συνέχεια προσπαθούν να τους συκοφαντήσουν και στο τέλος αφού γίνει αποδεκτή λένε ότι πάντα ήταν οικολόγοι. Για να μπορέσουν να μετασχηματιστούν πραγματικά τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει οι πολίτες να δώσουν την υποστήριξή τους στους Οικολόγους Πράσινους και νʼ αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Να σταματήσουν να μάς εγκλωβίζουν στο παρελθόν και στα ζητήματα που αφορούν σε κοκορομαχίες».


Εκτιμώντας το ρόλο της αποχής στις 7 Ιουνίου υποστήριξε πως οι πολίτες πρέπει να δουν τις εκλογές και ως δική τους υπόθεση.

Ο κ. Τρεμόπουλος θεωρεί ότι η άποψη που θέλει πολλούς να συμφωνούν με τους Οικολόγους αλλά λίγους να τους ψηφίζουν ανήκει στο παρελθόν. Εξήγησε ότι στις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κινήσεις πολιτών κατάφεραν να κάνουν μια ουσιαστική παρέμβαση η οποία αποτυπώθηκε και σε ψήφους. «Προσωπικά είμαι για τρίτη θητεία νομαρχιακός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη και σʼ ένα πληθυσμό 1.200.000 κατοίκων πετύχαμε ποσοστό 4,6% και βγάλαμε δυο συμβούλους. Άρα, ο κόσμος έχει αρχίσει να κινείται σʼ αυτήν την κατεύθυνση, εμπιστεύεται τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα ουσιώδη ζητήματα της ζωής και μένει να μάς εμπιστευτεί και σε πολιτικό επίπεδο, όπως θα γίνει στις ευρωεκλογές».

Φωτοβολταϊκό στο περίπτερο

των Οικολόγων Πρασίνων

Με αφορμή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην πίσω πλευρά του περιπτέρου των Οικολόγων Πρασίνων ο κ Τρεμόπουλος εξήγησε πως θέλησαν νʼ αποδείξουν πως το συγκεκριμένο περίπτερο μπορεί να είναι αυτόνομο ενεργειακά. «Μπορούν να γίνουν αυτόνομα ενεργειακά σπίτια, να μετασχηματιστούν τα ήδη υπάρχοντα κτίρια. Οι Πράσινοι κάνουν μια καμπάνια για 5 εκατομμύρια νέες πράσινες θέσεις εργασίας στην κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας γίνεται αντιληπτό ότι αυτό δεν είναι θεωρητικό. Σε άλλες χώρες, έχει αρχίσει να παρουσιάζει άνοδο η πράσινη ανάπτυξη.

Τι θα γίνει; Θα φτιάξουμε όλοι αυτόνομα σπίτια, ανεξάρτητα, στα 4 στρέμματα που δίνει ο νόμος;

Όχι, πιστεύουμε ότι για να υπάρχει έμφαση κι ενίσχυση του οικονομικού τομέα που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας θα μπορούσε είτε να κατασκευάζονται νέα σπίτια είτε να μετασχηματίζονται τα παλιά, μειώνοντας τις ενεργειακές απώλειες. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική και τα παλιά σπίτια μπορούν με κάποια εκτροπή του πακέτου των 28 δις. ευρώ που πηγαίνει στις τράπεζες να πάει στην πραγματική οικονομία, να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα και να μετασχηματιστούν τα σπίτια έτσι ώστε να μειώσουμε την κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Όπως αποδεικνύει το συγκεκριμένο περίπτερο είναι κάτι το ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο, το να έχει κανείς αυτόνομη ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο, την θάλασσα που τα οργανωμένα συμφέροντα, τα λόμπι του πετρελαίου και του άνθρακα εγκλωβίζουν.

Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από την εποχή των ορυκτών καυσίμων και να περάσουμε στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας»
δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος δηλώνοντας ότι θα ξαναέρθει στην Κομοτηνή μετά τις ευρωεκλογές ως ευρωβουλευτής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.