Οι νεοι της ΑΜΘ οραματιζονται τη δικη τους Ευρωπη

200 νέοι συμμετέχοντες από όλη την Περιφέρεια, 28 εκπρόσωποι φορέων, 4 συντονιστές, 8 rapporteur θα συμμετάσχουν στην Περιφερειακή Συνάντηση Νέων

Απαντήσεις στα βασικά αλλά και τα λιγότερο ουσιώδη ερωτήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, 60 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης, θα αναζητήσουν 200 νέοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, ηλικίας από 15 έως 30 χρονών, που θα συμμετάσχουν στην Περιφερειακή Συνάντηση Νέων με τίτλο: «Οι Νέοι στο Βήμα: Προβληματιζόμαστε, Συζητούμε, Προτείνουμε για την δική μας Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στον χώρο του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ένα σύντομο καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Τσαλικίδη, τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη, τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνο Καρβούνη και τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας κ. Αρμόδιο Δρίκο.
 
Στη συνέχεια της ημέρας οι τέσσερις ομάδες εργασίας, με την ενεργό συμμετοχή των συντονιστών και των εικοσιοκτώ εκπροσώπων φορέων και θεσμών, θα αναπτύξουν προβληματισμούς και θα καταγράψουν τα συμπεράσματά τους με τη βοήθεια των rapporteurs.
 
Στην Ολομέλεια θα συζητηθούν τα συμπεράσματα των ομάδων εργασιών μεταξύ των νέων και των εκπροσώπων φορέων και θεσμών και συγκεκριμένα από τους: κ.  Παυσανία Παπαγεωργίου Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και  Νέας Γενιάς, τον κ. Πέτρο Άγγο Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Εξωτερικών Υποθέσεων), τον κ. Πάνο Καρβούνη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την κα. Αναστασία Φιλίνη Συντονίστρια του Προγράμματος Erasmus+/Youth, τον κ. Μιχάλη Ραγκούση Γενικό Διευθυντή Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία – Δικηγόρος και την κα. Λουίζα Σαλτσίδου Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect Κομοτηνής.
 
Για τη συνάντηση, την οποία διοργανώνει το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου οι συντελεστές του την Πέμπτη 16 Μαρτίου.
 

«Μαγιά» για συνεργασίες 

Η συνάντηση γίνεται με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στο πνεύμα της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και προωθώντας την αρχή του Δομημένου Διαλόγου (Structured Dialogue), τόνισε η υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου,
 
Ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί μέσα από τέσσερις ομάδες εργασίας (working groups), με διαφορετικές θεματικές που έχουν επιλέξει οι ίδιοι, (α) εκπαίδευση, κατάρτιση και κινητικότητα των νέων, (β) ενεργός πολίτης – συμμετέχω και επηρεάζω, (γ) ανεργία των νέων και δεξιότητες του 21ου αιώνα και (δ) νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία.
 
«Θα συζητήσουν οι φορείς με τους νέους, αλλά θα συζητήσουν και μεταξύ τους οι νέοι, με σκοπό να επηρεάσουν αποφάσεις που τους αφορούν αλλά και να συναντηθούν, να δικτυωθούν και να δουν τι συνεργασίες μπορεί να προκύψουν μέσα από αυτή τη διαδικασία» σημείωσε, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα θα αποσταλούν τόσο σε εθνικούς όσο και σε ευρωπαϊκούς φορείς, στο πλαίσιο ενός διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.
 
 

Στόχος οι νέοι όλης της Περιφέρειας 

Συντονιστής της ομάδας εκπαίδευσης, κατάρτισης και κινητικότητας των νέων θα είναι ο κ. Χρήστος Δερβεντλής, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ και στέλεχος  Europe Direct Κομοτηνής, που τόνισε πως κάθε ομάδα, μέσα από μια μεθοδολογία που εγγυάται τη διαδραστικότητα και την κατάθεση απόψεων από όλους τους συμμετέχοντες ανεξαιρέτως, θα καταλήξει σε κάποια τελικά συμπεράσματα τα οποία θα αναγνωστούν στην ολομέλεια.
 
Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με κυριότερο κριτήριο το ηλικιακό, με άξονα τα προγράμματα της ΕΕ που απευθύνονται στην νεολαία, που είναι από 15 έως 30 ετών. Επιπλέον, επιθυμώντας να δώσουν την ευκαιρία κυρίως σε νέους από απομακρυσμένες περιοχές και από την υπόλοιπη Περιφέρεια, απευθύνθηκαν στους νέους των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με μια σειρά προτεραιότητας. Έτσι η σύνθεση των ομάδων είναι πολυσυλλεκτική ώστε να ακουστούν οι απόψεις από όλες τις πλευρές.
 
 

Ώσμωση μεταξύ φορέων και νέων 

«Η εκπαιδευτική κοινότητα του ΔΠΘ αγκαλιάζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες ιδιαίτερα όταν όπως η συγκεκριμένη είναι πολύ μεγάλης κλίμακας σε βάθος και σε ποιότητα» σημείωσε ο συντονιστής της ομάδας «Ενεργός Πολίτης – Συμμετέχω και Επηρεάζω κ. Περικλής Πολυζωίδης» Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ.
 
Το Europe Direct Κομοτηνής, σημείωσε,  έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα αυτή η συνάντηση με διπλό όφελος. Το πρωτογενές όφελος είναι ότι έρχονται σε επαφή άτομα που ανήκουν σε φορείς λήψεις αποφάσεων και έχουν ρόλο στη λήψη τους, με τους νέους που αισθάνονται αποκομμένοι από αυτά. «Με την πρωτοβουλία αυτή προσγειώνουμε αφενός αυτά τα άτομα που κατά κάποιο τρόπο έχουν χάσει την επαφή με την καθημερινότητα, απογειώνοντας παράλληλα τους νέους οι οποίοι νομίζουν ότι είναι τελείως αποκομμένοι από τα κέντρα αποφάσεων» σημείωσε.
 
Το δευτερογενές όφελος προέρχεται από τη συμμετοχή σε μια συλλογική διαδικασία αυτή καθ’ αυτή, όπου κατανοούν τη διαδικασία που απαιτείται σε μια σύγχρονη δυτική δημοκρατία της λήψης πιο σύνθετων αποφάσεων. «Η διαδικασία λήψης αποφάσεων, η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι και να ακούς τα επιχειρήματα των άλλων και η σύνθεση όλων αυτών είναι κάτι πολύπλοκο, μια διαδικασία μάθησης και ένα σχολείο στο οποίο όλοι συμμετέχουμε και μας δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσα από αυτή τη διαδικασία» κατέληξε. 

Απενοχοποιώντας την επιχειρηματικότητα 

Τη σημασία οι νέοι όλης της Περιφέρειας να μιλήσουν και να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες ή δυνητικούς επιχειρηματίες, σημείωσε ο συντονιστής της ομάδας Νεανική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία κ. Ορέστης Πισκιούλης φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
 
«Έχουμε δομήσει έτσι όλη την Περιφερειακή συνάντηση που μέσα από τις αρχές του δομημένου διαλόγου θα προκύψουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και για τις δύο πλευρές» επισήμανε, ενώ παράλληλα θεωρεί πως δημιουργείται μια προστιθέμενη αξία για το μέλλον, μιας και βοηθούν να ωριμάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιούνται όσοι θα έχουν επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.
 
Αυτό θα γίνει, τόνισε, μέσα από την παράθεση των απαραίτητων δεξιοτήτων που πρέπει να έχει ένας νέος επιχειρηματίας, το περιβάλλον, την απομυθοποίηση του φόβου της αποτυχίας αλλά και πώς το μάρκετινγκ μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε όλο το περιβάλλον. 

Πανταχού παρόντες οι rapporteur 

Σημαντικός καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα είναι ο ρόλος των rapporteur, σημείωσε η συντονίστρια τους κ. Σοφία Χατζησαββίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, μιας και θα καλύψουν όλες τις φάσεις της.
 
Έτσι σε πρώτη φάση θα μετακινούνται από ομάδα σε ομάδα, καταγράφοντας τις ιδέες και τις συζητήσεις που θα γίνονται πάνω στα θέματα, ενώ στη συνέχεια, αφού ομαδοποιήσουν τις ερωτήσεις και τα συμπεράσματα, θα καταγράψουν ένα προσχέδιο, που θα οριστικοποιήσουν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, ώστε να το παρουσιάσουν στην ολομέλεια.
 
«Θα γίνει μια συζήτηση επάνω σε αυτά τα συμπεράσματά, και όποιες αλλαγές προστεθούν και τελικά θα καταθέσουν τα συμπεράσματά τους στους συντονιστές που θα τα προωθήσουν στο Europe Direct, όπου θα μεταφραστούν και θα εκδοθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.