Οι νεοι παιρνουν την κατασταση στα χερια τους

Με μεγάλη συμμετοχή και δυναμισμό πραγματοποιήθηκε η 2η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων στην Κομοτηνή

Σημαντική για ακόμα μια φορά ήταν η συμμετοχή στην 2η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων , δείχνοντας πως όχι μόνο έχει αποκτήσει δυναμική, αλλά αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς και ενεργοποίησης των νέων από όλη την περιφέρεια, που βρέθηκαν στην Κομοτηνή το Σάββατο 6 Απριλίου στο πνεύμα της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και προωθώντας την αρχή του Δομημένου Διαλόγου.
 
Στην Συνάντηση, που διοργάνωσε το Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής και υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 200 νέοι από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, 45 εκπρόσωποι εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων και θεσμών σχημάτισαν 5 ομάδες εργασίας, με στόχο την καλύτερη γνωριμία και επαφή με όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή τους.
 

Νέοι από το Σουφλί, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Δράμα, τη Σταυρούπολη και αλλού, όλων των ηλικιακών ομάδων, συζήτησαν με τους εκπροσώπους φορέων και θεσμών σε πέντε θεματικές:
1) Εκπαίδευση, κατάρτιση και πρακτική άσκηση: επενδύω στο παρόν, εξασφαλίζω το μέλλον μου!
2) Ενεργός νέος: νοιάζομαι, συμμετέχω, διεκδικώ!
3) Απασχόληση –καινοτομία και ψηφιακή αγορά: δημιουργώ και αξιοποιώ νέες ευκαιρίες!
4) Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή: παίρνω πρωτοβουλία και αναλαμβάνω δράση!
5) Μία κοινωνία ίσων ευκαιριών: για εμένα, για εσένα… για όλους! 

Κρίσιμο έτος για την Ευρώπη 

Η φετινή συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία, μιας και πραγματοποιήθηκε σε εκλογική χρονιά, διαδικασίες στις οποίες οι νέοι πρέπει να έχουν συμμετοχή, και αυτή την ενεργή συμμετοχή των νέων σε όλες τις δραστηριότητες ώστε να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας θέλησαν να τονίσουν οι διοργανωτές, σημείωσε η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Europe Direct κ. Λουίζα Σαλτσίδου, που απέδωσε τα εύσημα για την ομαλή διοργάνωση της εκδήλωσης στα μέλη του Κέντρου κ. Σοφία Χατζησαββίδου και Χρήστος Δερβεντλής.
 
Άλλωστε και η θεματική του συνεδρίου είχε έμφαση στις ευρωεκλογές και μέσα από τις 5 ομάδες έδωσαν τις δικές τους προτάσεις και ιδέες, που συγκέντρωσαν στην τελική ολομέλεια της διοργάνωσης. Άλλωστε όλοι αυτοί οι νέοι συνδιαμόρφωσαν τόσο τον τίτλο όσο και τους άξονες της Συνάντησης με τους διοργανωτές, κάτι που η κ. Σαλτσίδου δείχνει πως πρόκειται για μια δράση από τους νέους για τους νέους. Αυτό άλλωστε θέλουν να τονίσουν στο πλαίσιο του Δομημένου Διαλόγου, πως δεν πρέπει να παίρνονται αποφάσεις για τους νέους χωρίς αυτούς. 

Απαραίτητη η ενεργοποίηση των νέων 

Σήμερα οι νέοι, σημείωσε, είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι, μέσα από αυτές τις διαδικασίες όμως, όταν ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται, γίνονται πολλαπλασιαστές, κάτι που βλέπουν στη δράση των εθελοντών του γραφείου.
 
Όλες αυτές οι δράσεις λοιπόν, με τους νέους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να μπαίνουν στην διαδικασία της διοργάνωσής τους, από τη σύλληψη μέχρι την τελική υλοποίηση, δείχνει πως αν οι νέοι έχουν κίνητρο, και πιστέψουν σε κάτι, έχουν πολλές δυνατότητες και να το στηρίξουν και να το διαμορφώσουν. «Οι νέοι δεν είναι αδρανείς. Με τη στάση τους προσπαθούν να δώσουν και αυτοί το μήνυμα τους, για αυτό και το Κέντρο προσπαθεί μέσα από τις δράσεις του να τους ενεργοποιεί για να κάνουν τη διαφορά» επεσήμανε κλείνοντας η κ. Σαλτσίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.