Οι μετεγγραφες εγκρινονται, αλλα οι φοιτητες επιμενουν… ΔΠΘ!

Πέρυσι τέτοια εποχή, ίσως λίγο νωρίτερα, κυριαρχούσε στην τοπική επικαιρότητα το θέμα της «αιμορραγίας», που υφίσταντο οι σχολές και τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, εξαιτίας των αθρόων μετεγγραφών φοιτητών τις οποίες επέτρεπε το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Και όχι άδικα, πρέπει να παρατηρήσουμε, καθώς οι συνολικές «απώλειες» του εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θράκης, όπως αντικατοπτρίζονταν στους «ψυχρούς» αριθμούς, άγγιζαν το 40% των νεοεισαχθέντων φοιτητών του. Τα σχετικά μεγέθη δικαιολογημένα προβλημάτισαν, αν όχι τρόμαξαν αρκετούς την εποχή εκείνη, μιας και η αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου θα συνεπάγετο αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για το ίδιο το ίδρυμα, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται.
 
Μόνο που οι «ψυχροί» αριθμοί δε λένε πάντοτε την αλήθεια! Αυτός ο κανόνας βρήκε εφαρμογή και στην περίπτωση των φοιτητών του Δημοκριτείου, οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση για μετεγγραφή στην έναρξη της περσινής ακαδημαϊκής σαιζόν. Όπως γνωστοποίησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, παρόλο που το «πράσινο φως» για μετεγγραφή εξασφάλισαν πέρυσι γύρω στους 1.800 φοιτητές, χρήση του σχετικού δικαιώματος έκαναν τελικά οι 1.100.
 
Αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και την έγκριση της μετεγγραφής, σχεδόν ένας στους τρεις φοιτητές άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Δημοκρίτειο.
 
Η συμπεριφορά αυτή κάθε άλλο παρά καινοφανής είναι, καθότι διαχρονικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και οι πόλεις, όπου εδρεύουν τα τμήματά του, κατάφερναν να «γοητεύουν» και να συγκρατούν στη Θράκη έναν αρκετά μεγάλο αριθμό φοιτητών, που αρχικά επιδίωκαν να επιστρέψουν με μετεγγραφή κοντά στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.  Εκείνο, που εν προκειμένω μπορεί να προκαλέσει εντύπωση, είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παραμένει ισχυρό στα χρόνια της κρίσης, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τις περισσότερες οικογένειες φοιτητών.
 
Μία πρώτη εξήγηση, που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι ότι η «γοητεία» της περιοχής μας, η ζεστασιά και η έντονη φοιτητική ζωή που υπόσχονται στους νέους οι φοιτητουπόλεις της Θράκης, καταφέρνουν τελικά να υπερκεράσουν τα μειονεκτήματα οικονομικού χαρακτήρα, που σχετίζονται με τις μεγάλες αποστάσεις από την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Από την άλλη, βέβαια, το κόστος ζωής σε μία φοιτητούπολη εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και σίγουρα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί στη Θράκη να χαρακτηριστεί ανταγωνιστικό, συγκρινόμενο με  αρκετών άλλων πόλεων της ελληνικής επικράτειας.
 
Όπως και να ‘χει, τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κρίνονται ευχάριστα και ενθαρρυντικά για τον τόπο μας, ενώ αναδεικνύουν την ευθύνη των τοπικών κοινωνιών να συμβάλλουν στη διατήρηση, αν όχι στην επαύξηση, αυτής της διάθεσης των φοιτητών να παραμείνουν και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Θράκη.

Περίπου 500 οι νεοεισαχθέντες φοιτητές του ΔΠΘ που θα αποκτήσουν δικαίωμα μετεγγραφής φέτος

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά τη φετινή ακαδημαϊκή σαιζόν, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές μεταξύ των πανεπιστημίων, αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη να αποκτήσουν το σχετικό δικαίωμα περί τους 500 συνολικά φοιτητές. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν προκαλεί ανησυχία, ιδίως αν ληφθεί υπόψιν ότι και φέτος ένα ποσοστό των αιτούντων φοιτητών θα προτιμήσει τελικά να μην κάνει χρήση του δικαιώματος της μετεγγραφής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.