Οι μαθητες του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνης αποκτουν προσβαση στην αγορα εργασιας

Μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος για πρακτική άσκηση δύο φορές την εβδομάδα

Ευχάριστες και διδακτικές εμπειρίες επιφύλαξε η χθεσινή επίσκεψη μαθητών του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής στα γραφεία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κομοτηνής. Οι περίπου 40 μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς τους, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της, μέσα από τις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ευρωπαιχνιδούπολη: μαθαίνω για την Ευρώπη παίζοντας». Το πρόγραμμα ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών, με σκοπό να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή τους μέσα από το παιχνίδι και τη διάδραση. Περιλάμβανε τα επιδαπέδια παιχνίδια «Ευρωγνώστες», «Ευρωταξιδεύοντας» και «Σκάσε το μπαλόνι, φτιάξε το παζλ», καθώς επίσης online παιχνίδια σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαρία Ζαχαρακοπούλου
 
«Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να ενσωματώσουμε τα παιδιά στην τοπική κοινωνία»

Επρόκειτο για ένα από τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιεί το ΕΕEΕΚ Κομοτηνής σε συνεργασία με άλλους φορείς του τόπους μας. Σκοπός των προγραμμάτων είναι η εξωστρέφεια και η κοινωνικοποίηση των μαθητών και η πλήρης ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Αυτό υπογράμμισε και η εκπαιδευτικός του ΕΕΕΕΚ, κ. Μαρία Ζαχαρακοπούλου, η οποία διαπίστωσε ότι τα παιδιά δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στο Europe Direct, όπου οι μαθητές του Εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα πέρασαν ευχάριστα στη διάρκεια των διαδραστικών παιχνιδιών.

Στα ήδη υλοποιούμενα προγράμματα από το ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, σε λίγο καιρό, όπως αποκάλυψε η κ. Ζαχαρακοπούλου, θα προστεθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που θα επιτρέπει στους μαθητές να κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις της περιοχής μας. «Θα είμαστε το πρώτο ΕΕΕΕΚ, στα πλαίσια του σχολικού συνεταιρισμού, που έχουμε», εξήγησε, «που τα παιδιά θα βγουν για πρακτική άσκηση και θα δουλεύουν δύο ημέρες την εβδομάδα». Η κ. Ζαχαρακοπούλου απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, καθότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση για το πρόγραμμα, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι «γενικώς προσπαθούμε όσο το δυνατόν να ενσωματώσουμε τα παιδιά στην τοπική κοινωνία και ευτυχώς η τοπική κοινωνία, ο δήμος και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μας στηρίζουν πολύ σε όλο αυτό το έργο που κάνουμε».

Λουίζα Σαλτσίδου
 
«Όλη αυτή η συνεργασία έχει αποτελέσματα, αφού τα παιδιά γυρνάνε στο σχολείο τους, συζητούν με τους εκπαιδευτικούς και η όλη εμπειρία είναι γι’ αυτά θετική»

Εκ μέρους του Europe Direct, η υπεύθυνη του Κέντρου, κ. Λουίζα Σαλτσίδου, εξέφρασε τη χαρά της για τη συμβολή της δομής και των εθελοντών της στο έργο του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, υπενθυμίζοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία υφίσταται εδώ και 4 χρόνια περίπου.  «Αυτή η συνεργασία βλέπουμε ότι δίνει χαρά στα παιδιά, αλλά και εμάς μας χαροποιεί ιδιαίτερα», τόνισε. «Είναι σημαντικό ότι εμπλέκονται και οι εθελοντές μας, οι οποίοι έχουν αναλάβει να παίζουν με τα παιδιά», επισήμανε, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι «όλη αυτή η συνεργασία έχει αποτελέσματα, αφού βλέπουμε ότι μετά τα παιδιά γυρνάνε στο σχολείο τους, συζητούν με τους εκπαιδευτικούς και η όλη εμπειρία είναι γι’ αυτά θετική».

Ανοικτό σε επισκέψεις από σχολεία το Europe Direct Κομοτηνής

Καταλήγοντας η κ. Σαλτσίδου υπενθύμισε πως το Europe Direct δέχεται συχνά επισκέψεις από σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την Κομοτηνή αλλά και από πιο μακρινές περιοχές. Εντός του τρέχοντος μήνα, όπως επισήμανε, έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις μαθητών από το 3ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης, από το Λύκειο της Χαλάστρας Χαλκιδικής, όπως επίσης και από το Γυμνάσιο Ξυλαγανής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.