Οι λογοι της μη παραχωρησης χωρων του 13ου δημοτικου σχολειου για το προγραμμα μαζικου αθλητισμου

Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας, με τίτλο «Ένα απροσδόκητο εμπόδιο στην υλοποίηση του προγράμματος μαζικού αθλητισμού», καταγράφαμε τα διαμειφθέντα στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη συζήτηση που αφορούσε στην υλοποίηση του προγράμματος γυμναστικής στο 13ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής. Στη συνεδρίαση είχε εισαχθεί ως κατεπείγον το θέμα της παραχώρησης του συγκεκριμένου σχολείου για τις ανάγκες του προγράμματος μαζικού αθλητισμού, με το αιτιολογικό ότι δε δινόταν η σχετική έγκριση από τον διευθυντή της μονάδας για τους χώρους του γυμναστηρίου και των τουαλετών, παρά μόνο για το ισόγειο του κτιρίου, και κατ’ επέκταση καθυστερούσε η έναρξη του ανάλογου προγράμματος.
 
Οι αναφορές σε ενέργειες του διευθυντή του σχολείου, κ. Θεόδωρου Νικολαΐδη, όπως διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου, αποδεικνύεται καταρχήν ότι ήταν αβάσιμες, καθότι η σχετική εισήγηση από την πλευρά του σχολείου ανήκε στον σύλλογο διδασκόντων.
 
Όσον αφορά στο επίδικο της διαφοράς, που είχε ως συνέπεια να οδηγηθεί το θέμα της παραχώρησης στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό άπτεται του ζητήματος της καθαριότητας των υπό παραχώρηση χώρων του σχολείου. Η σοβαρή αυτή διάσταση, που αναδεικνύεται με αφορμή τη συζήτηση επί του παραπάνω θέματος, συνδέεται με την περιορισμένη διάθεση πόρων και υλικών για τις ανάγκες της καθαριότητας του κτιρίου εκ μέρους της δημοτικής σχολικής επιτροπής. Ενδεικτικά, στις παραγγελίες καθαριστικών ειδών προβλέπονται δύο μόνο χλωρίνες για την απολύμανση των τουαλετών και των υπόλοιπων χώρων σε μηνιαία βάση. Εξαιτίας της γενικότερα φειδωλής διάθεσης υλικών, που αξιώνει η σχολική επιτροπή, την υπόθεση της καθαριότητας των χώρων του σχολείου έχουν πάρει στα χέρια τους οι γονείς των μαθητών, που μεταξύ άλλων ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καθαρίσουν το γυμναστήριο το περασμένο καλοκαίρι.
 
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, η εισήγηση από πλευράς του σχολείου προς τους αρμόδιους του δήμου Κομοτηνής ήταν μεν θετική για την παραχώρηση, αλλά με προϋποθέσεις που αφορούν στην καθαριότητα του χώρου και στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής του. Οι επίμαχες προϋποθέσεις μεταξύ άλλων απέκλειαν τη χρήση των τουαλετών από τους αθλούμενους στο πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού, πράγμα το οποίο είχε σχολιάσει με αγανάκτηση ο κ. Μανώλης Ταπατζάς στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Εκ μέρους του σχολείου αντιτείνεται ότι δεν υπήρξε έγγραφη ενημέρωση από τους αρμόδιους του δήμου για το ποιος θα αναλάβει την καθημερινή καθαριότητα των χώρων, δεδομένου ότι η υπεύθυνη καθαρίστρια του σχολείου εργάζεται συγκεκριμένες ώρες και δεν μπορεί να επανέρχεται καθημερινά τις βραδινές ώρες, με το πέρας των αθλητικών δραστηριοτήτων των αθλούμενων ενηλίκων, ώστε το επόμενο πρωί να είναι καθαροί οι χώροι και κυρίως οι τουαλέτες των παιδιών. Το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε έξαρση η εποχική γρίπη κάνει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ανησυχούν περαιτέρω για την καθαριότητα και να επιμένουν στην εξασφάλιση των ενδεδειγμένων συνθηκών υγιεινής για τους μαθητές.
 
Τέλος, αποκρούοντας τα περί καθυστέρησης 25 ημερών στην υλοποίηση του προγράμματος μαζικού αθλητισμού, που του αποδόθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο διευθυντής του σχολείου, κ. Νικολαΐδης, μας επέδειξε την αλληλογραφία που είχε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, σύμφωνα με την οποία, παρότι το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τα τέλη του Ιανουαρίου, το διαβιβαστικό έγγραφο της σχολικής επιτροπής προς το σχολείο για την παραχώρηση επιδόθηκε στις 8 του τρέχοντος μήνα. Ακολούθησε η συζήτηση στις 11 του ίδιου μήνα μεταξύ των μελών του συλλόγου διδασκόντων και την επόμενη ημέρα εστάλη η σχετική εισήγηση, που ήταν θετική για την παραχώρηση του ισογείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.