Οι «Λαληταδες της Ροδοπης» στο Γκετεμποργκ της Σουηδιας

Θα εκπροσωπήσουν τη χώρα και την περιοχή μας στο Φεστιβάλ Μεσογειακής Μουσικής 2016

Από τη Ροδόπη στο Γκέτεμποργκ, της Σουηδίας αλλά και σε 4 ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις θα βρεθούν κατά το διάστημα 1 έως 6 Μαρτίου, οι «Λαλητάδες της Ροδόπης», το παραδοσιακό μουσικό μας συγκρότημα, που φέτος επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την περιοχή και την χώρα μας γενικότερα, το Φεστιβάλ Μεσογειακής Μουσικής 2016 που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παράλληλα σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις και συγκεκριμένα στη Ζυρίχη, τη Βέρνη, την Φρανκφούρτη, το Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη.
 
Η ιδέα του Φεστιβάλ Μεσογειακής Μουσικής, ανήκει στον δεξιοτέχνη στο κανονάκι κ. Άλκη Ζοπόγλου («Εν χορδαίς» και «Κοντραμπάντο»), ο οποίος διαμένει στην Ζυρίχη και κατά τα δύο πρώτα χρόνια πραγματοποίησής του, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία καταφέρνοντας τον βασικό στόχο υλοποίησής του, δηλαδή την δημιουργία γεφυρών και την προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς.
 
Φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, 23 μουσικοί από έξι διαφορετικές χώρες, το Ιράν, την Τουρκία, την Τυνησία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ελβετία ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν επί σκηνής ποικίλες μουσικές παραδόσεις, του χθες και του σήμερα της Μεσογείου. Η τούρκικη παραδοσιακή μουσική, συναντά την μουσική των νότιων Βαλκανίων και συγκεκριμένα της Θράκης και ενώνονται με παραδοσιακά τυνησιακά ακούσματα, την ανεξάντλητη μουσική της Περσίας, τα «πολύχρωμα» λαϊκά της Σικελίας και τον ειδικό ρυθμό του ρεμπέτικου.
 
Ανάμεσα στους μουσικούς αυτούς που θα συνθέσουν τη φετινή διοργάνωση και οι «δικοί μας» Λαλητάδες, που θα εκπροσωπήσουν την λαϊκή παραδοσιακή μουσική της Θράκης.
 
Οι Νίκος Αγγούσης, Κυριάκος Πέτρας, Γιώργος Παγκοζίδης, Άλκης Ζόπογλου και Δρόσος Κουτσοκώστας θα ανέβουν στην σκηνή του φεστιβάλ για να μεταφέρουν το γνήσιο ηχόχρωμα της τοπικής ελληνικής παραδοσιακής θρακιώτικης και όχι μόνο μουσικής.
 
Σε ότι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, πέραν των «Λαλητάδων» κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και το “the rembetko gutar project” όπου οι κ.κ. Δημήτρης Μυστακίδης, Γεώργιος Τσαλαμπούνης και Δημήτριος Παππάς θα παρουσιάσουν ελληνικά ρεμπέτικα υπό τους ήχους κιθάρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.