Οι «Κυκλοι» της Βασιλικης Κοντογιαννη παρουσιαστηκαν στην Κομοτηνη

Για την ποιητική συλλογή μίλησαν οι φιλόλογοι Ελισάβετ Αρσενίου, Σοφία Βούλγαρη και Γεωργία Ντεμίρη

Η πρώτη ποιητική συλλογή της «Θρακιώτισσας» Βασιλικής Κοντογιάννη παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 8 Μαΐου στην Κομοτηνή. «Θρακιώτισσα» από επιλογή, καθώς οι επαγγελματικές της επιλογές και αργότερα οι προσωπικές, την κατέστησαν από το 1993 και έπειτα μόνιμη κάτοικο Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει γεννηθεί στην Αθήνα.
 
Η Βασιλική Κοντογιάννη είναι καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, γνωστή στην ακαδημαϊκή και όχι μόνο κοινότητα της Θράκης, ιδιαίτερα για το ερευνητικό της έργο,  την πανευρωπαϊκή της παρουσία στον ακαδημαϊκό χώρο, τις εξαιρετικές εκδόσεις   ανάδειξης προσώπων και ζητημάτων της νεοελληνικής γραμματείας,  αλλά και τον ρόλο της ως καθηγήτριας  στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.
 

Η  συστηματική  ενασχόλησή της με τη λογοτεχνία και τα πολλά αναγνωστικά της ενδιαφέροντα δεν την απέτρεψαν από  την δημιουργική ενασχόλησή της με την ποίηση και την έκδοση  της πρώτης της ποιητικής συλλογής που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γκοβόστη» με τίτλο «Κύκλοι».
 
Οι «Κύκλοι» της Βασιλικής Κοντογιάννη αποτέλεσαν με τη σειρά τους αφορμή συνάντησης του «ΠτΘ», των εκδόσεων «Γκοβόστη» και του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» που διοργάνωσαν την παρουσίασή τους, με ένα εκλεκτό πάνελ ομιλητών, αποτελούμενο από τις κ. Ελισάβετ Αρσενίου, καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, την κ. Σοφία Βούλγαρη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος και την κ. Γεωργία Ντεμίρη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια.
 

Παρουσία της ποιήτριας, η οποία απήγγειλε ποιήματά της, αλλά και εκλεκτού ακροατηρίου που έδωσε το «παρών» στο Καφέ-Μπαρ «Σβούρα», μεταξύ των οποίων η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΦ-ΔΠΘ κ. Σμαρώ Νικολαΐδου, ο Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος και ΕΔΙΠ του ΤΕΦ-ΔΠΘ, η γλωσσολόγος και μέλος ΕΕΠ του ΤΕΦ κ. Λυδία Μίτιτς, ο υπεύθυνος της ομάδας Γαλλοφωνίας του ΔΠΘ κ. Στέφανος Γραβάνης, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σχοινά, ο εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας» και των ομώνυμων εκδόσεων κ. Κώστας Κρεμμύδας, ο κ.Ραϊμόντο Τότσι, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦ-ΔΠΘ, ο γιος της ποιήτριας κ.Νίκος Καμπασελέ και αρκετοί φοιτητές.
 

Το βιβλίο της κ. Κοντογιάννη αποτελείται από τέσσερις ποιητικές ενότητες με τίτλους: «Νερά», «Σώμα», «Μητέρα», «Ποίηση», στις οποίες  και τα φιλοξενούμενα ποιήματα της καθεμιάς αναφέρθηκαν  αναλυτικά οι εισηγήτριες, με την κ. Αρσενίου* να εστιάζει μεταξύ άλλων  στη λειτουργία του νερού στη συλλογή, αλλά και στην έμφυλη, τη γυναικεία ταυτότητά της,  την κ. Βούλγαρη* να αναφέρεται στην ποιητική συγγένεια  της ποιήτριας με τον Γιώργο Χειμωνά και τη Γεωργία Ντεμίρη* να αποκαλύπτει τη σχέση του κοσμήματος του εξωφύλλου με το ποίημα της συλλογής «Πενταγιού».
 

Η κ. Κοντογιάννη, συγκινημένη, από τις εξαιρετικά διεισδυτικές αλλά συνάμα ευαίσθητες  εξ  ου και οξυδερκείς αναγνώσεις των ποιημάτων της από τις συναδέλφους της, ευχαρίστησε θερμά, αναφέρθηκε στο συναίσθημα δικαίωσης της επιλογής της να είναι στο Δημοκρίτειο ανάμεσα σε ανθρώπους που την αγαπούν, αφιέρωσε ένα από τα ποιήματά της στην παρευρισκόμενη κοσμητόρισσα της ΣΚΑΕ, και εξέπληξε το ακροατήριο με το δώρο της ανάγνωσης ποιήματος που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό «Ποιητικά» των εκδόσεων Γκοβόστη, είναι μεταγενέστερο των ποιημάτων της συλλογής κατά περίπου δυο χρόνια,  και ανοίγει την ποίησή της σε μεγαλύτερους κύκλους ζητημάτων, πολιτικών, κοινωνικών και υπαρξιακών  του καιρού μας.
 
Ένα ποιητικό απογευματινό, μοναδικής  ποιότητας που δικαίωσε όσους προτίμησαν από την απογευματινή σιέστα την ποίηση μιας γυναίκας, το έργο της ζωής της οποίας αφιερώθηκε στις λέξεις και τις αποτυπώσεις τους στα γράμματα και τον πολιτισμό. 
 
*Οι  εισηγήσεις τους θα φιλοξενηθούν ως έχουν  στο web αφιέρωμα στην εκδήλωση παρουσίασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.