Οι κτηνοτροφοι θα κανουν Πρωτομαγια στα Τεμπη

Ο Μαργαρίτης Θεολόγου και ο Μιχάλης Ρούφος, πρόεδροι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κομοτηνής και Σαπών, καθώς και άλλοι κτηνοτρόφοι μέλη του νέου Δ.Σ. συναντήθηκαν χθες το πρωί με το νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη και τον αναπληρωτή νομάρχη Χρήστο Τσαραμπουλίδη προκειμένου να τους ανακοινώσουν ότι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Έθεσαν το θέμα της καταβολής του ποσού των 100 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χρήματα που επρόκειτο να τους δοθούν από το πακέτο ενίσχυσης των 500 εκατ. ευρώ και μίλησαν για τα σχέδιά τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ο Μιχάλης Ρούφος από τις Σάπες εξήγησε, με το πέρας της συνάντησης, ότι σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η ενημέρωση του νομάρχη «Τού δώσαμε το ψήφισμα που εκδώσαμε το προηγούμενο Σάββατο. Τα προβλήματά μας είναι εντονότατα, έχουμε έρθει σε αδιέξοδο και δεν ξέρω πώς θα κάνουμε Πάσχα. Δώσανε 400 εκατ. στους γεωργούς και πολύ καλά έκαναν και τάξανε 100 εκατ. ευρώ σ’ εμάς, αλλά λένε στο παιδί και στον τσοπάνη μην τάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Μετέφερε ότι θα πάνε όλοι στη Δράμα για μια συνάντηση όλων των πρόεδρων της χώρας για να δούνε τις εξελίξεις. «Όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι αγανακτισμένοι. Αν δεν ήταν οι γιορτές θα είχαμε κλείσει τα πάντα, τα τελωνεία, όλα. Δυστυχώς, μάς κορόιδεψαν ότι θα μας έδιναν χθες χρήματα, πήγαμε στις τράπεζες και δεν είχε τίποτα. Μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουμε αγώνες» δήλωσε.

Ο Μαργαρίτης Θεολόγου μετέφερε την εκτίμησή του ότι την επόμενη χρονιά θα έχουν σταματήσει αυτά «ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο να πηγαίνουμε στα κρεοπωλεία και να βλέπουμε αρνί από τη Βουλγαρία να γίνεται ελληνικό. Τότε, εμείς οι κτηνοτρόφοι που έχουμε πολύ καλής ποιότητας αρνιά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.

Επίσης, από το λεγόμενο πακέτο ενίσχυσης των 500 εκατ. ευρώ παρόλο που τα 100 εκατ. ήταν για τους κτηνοτρόφους, εξανεμίστηκαν και δόθηκαν σε άλλους συναδέλφους. Το παλεύουμε γιατί για μας τίθεται θέμα επιβίωσης για μας τους κτηνοτρόφους».

Ο κ. Θεολόγου ευχαρίστησε το νομάρχη για το διάλογο και είπε ότι οι τοπικοί φορείς τους έχουν δείξει την συμπαράστασή τους. Είπε ότι μετά το Πάσχα θα πραγματοποιήσουν και δήλωσε πως «οι κτηνοτρόφοι θα κάνουν Πρωτομαγιά στα Τέμπη».

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης εξήγησε ότι παράλληλα με τη γνωριμία που είχαν με το νέο διοικητικό συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου είχαν μια ουσιαστική επικοινωνία και χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία 5- 6 χρόνια απερίγραπτα κακή. «Βιώνουν μια πολύ μεγάλη φτώχεια κι αυτό διαχέεται σε όλους τους πολίτες. Ήδη, άρχισαν οι διαβουλεύσεις με τους όμορους νομούς προκειμένου αυτή η κινητικότητα να πάρει τη μορφή μιας αγωνιστικής παρέμβασης για να ευαισθητοποιήσει επιτέλους την κυβέρνηση» και μίλησε για τα 100 εκατ. από το πακέτο των 500 εκατ.

Ο κ. Γιαννακίδης σχολίασε ότι «οι τιμές των αμνοεριφίων στους παραγωγούς είναι εξευτελιστικές ενώ στο ράφι για τον καταναλωτή και στον κρεοπώλη είναι πολύ υψηλές».


Συμφώνησε για την εντατικοποίηση των ελέγχων ως προς τις ελληνοποιήσεις με τη συμμετοχή και των κτηνοτρόφων όπως και να εξετάσουν τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των νέων σταυλικών εγκαταστάσεων.

Ο κ. Γιαννακίδης είπε ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε ελληνοποιήσεις αλλά συμφώνησε με τους ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης με την Vivartia ο νομάρχης επανέλαβε ότι συζήτησαν με τον πρόεδρο της ΕΑΣ για να δουν τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά τόνισε ότι «καλό είναι να αποτρέψουμε τη βούληση της πρώην ΔΕΛΤΑ να μην παραλαμβάνει το προϊόν μετά τις 30 Απριλίου. «Να δούμε ένα εταιρικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι κτηνοτρόφοι στο να παράξουμε καλό προϊόν, ανταγωνίσιμο και πιστοποιημένο».

Κατά την άποψη του νομάρχη «όταν προκύπτουν προβλήματα που διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή τότε θα πρέπει όλη η κοινωνία ομόθυμα και ομόφωνα να μας βρίσκει απέναντι σε όλους αυτούς».

Ο κ. Θεολόγου είπε ότι η απόφαση της Vivartia είναι χαριστική βολή για τους κτηνοτρόφους αλλά είπε ότι είναι ευκαιρία οι κτηνοτρόφοι ν’ αντιδράσουν. «Αν η Vivartia υλοποιήσει αυτήν την απόφαση θέλω να πιστεύω ότι οι καταναλωτές έχουν γνώση και θα μποϊκοτάρουν τα προϊόντα τους. Όταν η Vivartia δεν μπορεί να δώσει δυο και τρία λεπτά επικαλούμενη το κόστος, τότε πρέπει ν’ αντιδράσουμε».



Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.