Οι κατοικοι της Ροδοπης σχολιαζουν την κηρυξη προωρων εθνικων εκλογων και τα υψηλα επιπεδα αποχης σε μια ακομα εκλογικη διαδικασια

8 συμπολίτες μας κρίνουν την απόφαση του πρωθυπουργού και τεκμηριώνουν τα υψηλά επίπεδα αποχής από τις κάλπες

Η πρώτη Κυριακή των εκλογών στους περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες δεν έδωσε νικητή παρά μόνο προβάδισμα στις έδρες των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Αντίθετα, κερδισμένη της διαδικασίας των Ευρωεκλογών ήταν η Νέα Δημοκρατία που είδε να «αυξάνει» η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό της χώρας να κηρύσσει πρόωρα Εθνικές εκλογές μέσα στο επόμενο διάστημα. Επιπλέον, θλιβερή πρωτιά σημείωσαν και τα ποσοστά της αποχής καθώς σε πολλές περιπτώσεις πλησίαζαν ή ξεπερνούσαν το 50%.
 
Όλα αυτά τα δεδομένα κλήθηκαν να σχολιάσουν 8 συμπολίτες μας και να αναλύσουν τόσο το γεγονός των υψηλών ποσοστών αποχής αλλά και να κρίνουν την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας για κήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών μέσα στο καλοκαίρι. 

Κώστας Στεφάνογλου «Με την αποχή δεν τιμωρούνται τα μεγάλα κόμματα αλλά δυναμώνουν» 

Ως κίνηση αιφνιδιασμού χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας ο κ. Κώστας Στεφάνογλου, τονίζοντας πως οι κομματικοί μηχανισμοί οφείλουν μέσα στις επόμενες 40 ημέρες να «τρέξουν μια γρήγορη και εύστοχη προεκλογική εκστρατεία σε έναν αγώνα επί ίσοις όροις». Ο κ. Στεφάνογλου στάθηκε στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα, όπου «προσπέρασε το 62% του ελληνικού λαού και αποφάσισε για ένα νέο μνημόνιο  και εν συνεχεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου υποστήριξε πως  θα πάμε σε μνημόνιο, αλλά θα κάνουμε καλύτερη διαχείριση και μέχρι το τέλος της θητείας, θα έχουμε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια». Ο κ. Στεφάνογλου σχολίασε και το υψηλό ποσοστό αποχής από τις κάλπες, εκφράζοντας την άποψη πως «η μικρή συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία δείχνει κάποιας μορφής πολιτική αδιαφορία». Ο ίδιος προσωπικά τονίζει πως έχει ψηφίσει σε όλες τις εκλογές από τότε που μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα αυτό. «Πιστεύω ότι με την αποχή δεν τιμωρείς κάποιο από τα μεγάλα κόμματα αλλά τα δυναμώνεις», εκφράζοντας την ευχή πως θα μειωθεί στο μέλλον η αποχή, τουλάχιστον από τους  νέους. 

Γιάννης Παπαδόπουλος «Ανεξαρτήτως κόμματος στην κυβέρνηση οφείλουν όλοι να προβούν στη μείωση του ΦΠΑ» 

Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, διατηρώντας το δικό του κατάστημα εξέφρασε περισσότερο την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ για τη διατήρηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να πάρουν ανάσα. «Νομίζω πως για τις τοπικές επιχειρήσεις το μείζον θέμα είναι η μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να ανασάνουμε και κατ’ επέκταση να μπορέσουν να γίνουν και επιπλέον προσλήψεις για τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας» επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας πως απαιτείται μία χάραξη ενός προγράμματος που θα διατηρηθεί για χρόνια ανεξαρτήτως κόμματος που θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά αποχής από τις κάλπες, ο κ.  Παπαδόπουλος το δικαιολόγησε στην αδιαφορία των νέων κυρίως για τα κοινά, εξηγώντας πως περισσότερο οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 40 ετών συμμετέχουν πιο ενεργά σε αυτήν τη διαδικασία και λιγότερο οι νέοι. Μάλιστα παρουσιάστηκε απαισιόδοξος ως προς τη συμμετοχή του κόσμου στον δεύτερο γύρο, αναφέροντας πως θα υπάρχει μεγαλύτερη αποχή από τον πρώτο γύρο. 

Θοδωρής Τσιακμάκης «Με στενοχωρεί η απάθεια των νέων για τα κοινά» 

Εκπροσωπώντας τη νέα γενιά της Κομοτηνής, ο κ. Θοδωρής Τσιακμάκης θεώρησε χρέος του να κατευθυνθεί στις κάλπες και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. «Αν και είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία, βλέπω πως από τη νέα γενιά υπάρχει μία απάθεια που με στενοχωρεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακμάκης ρίχνοντας την ευθύνη για αυτό στις εσφαλμένες παλιότερες πολιτικές τακτικές που οδήγησαν τον κόσμο σε αγανάκτηση. Σχετικά με την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, ο κ. Τσιακμάκης δεν θέλησε να πάρει θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που τον ενδιαφέρει ανεξαρτήτως αποτελέσματος είναι να έρθει ξανά η ελπίδα στο πρόσωπο των νέων ανθρώπων. 

Νίκος Μηνάς «Οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες αποδείχθηκαν αυταπάτες και ο λαός το έδειξε με την ψήφο του» 

Την ικανοποίησή του για το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της  χώρας κ. Τσίπρας προχώρησε στην προκήρυξη εθνικών εκλογών εξέφρασε ο κ. Νίκος Μηνάς. «Η απόφαση Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι επιβεβλημένη και αναγκαία για τη νέα γενιά» ανέφερε ο κ. Μηνάς τονίζοντας πως πρόκειται για μία κυβέρνηση «που δεν είχε σχέδιο για τη χώρα, για τη νέα γενιά παρά μόνο για τους ημέτερους». Μάλιστα, τεκμηρίωσε τη μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές στο γεγονός πως  παρά τις όποιες παρεμβάσεις με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει για τα σχέδιά της.  «Η παιδεία γυρίζει πίσω αντί να προοδεύει, η αγορά εργασίας προσφέρει part time θέσεις που μόνο στα χαρτιά μειώνουν την ανεργία» είναι μερικά από τα προβλήματα της κοινωνίας σύμφωνα με τον κ. Μηνά, ο οποίος υπογράμμισε πως «επιτέλους η νέα γενιά δείχνει την έξοδο στον κ. Τσίπρα, αποδεικνύοντας ότι τα ηνία της χώρας τα λαμβάνουν άξιοι και μορφωμένοι πολίτες. Πολίτες που δεν θαμπώνονται από προεκλογικά πυροτεχνήματα»
 
Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά αποχής σε μία εκλογική διαδικασία, ο κ. Νίκος Μηνάς επισήμανε πως η γενικότερη αποστροφή της πολιτικής από τους νέους δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. «Στην πολλαπλώς χτυπημένη από την κρίση ελληνική κοινωνία η εν λόγω αποστροφή ισχύει σε κάθε ηλικιακή ομάδα» ανέφερε ο κ. Μηνάς τονίζοντας πως οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες απεδείχθησαν αυταπάτες και το μόνο αφήγημα που πείθει είναι ο ρεαλισμός και οι άμεσες λύσεις. «Μια κοινωνία βαθιά κομματικοποιημένη που προέταξε επί δεκαετίες το ατομικό έναντι του συλλογικού συμφέροντος δεν αλλάζει εύκολα νοοτροπία» υπογράμμισε ο κ. Μηνάς εξηγώντας πως  η αποχή θα μειωθεί μόνο όταν οι πολίτες δουν αποτέλεσμα στην πράξη, όταν η πολιτική θα δίνει λύσεις και δε θα δημιουργεί προβλήματα. 

Κωνσταντίνα Λεοντίδου «Η αδιαφορία των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι σε συνδυασμό με την προκατάληψη πως δεν θα αλλάξει τίποτα με την ψήφο οδηγεί στα μεγάλα ποσοστά αποχής» 

Η κ. Κωνσταντίνα Λεοντίδου επέρριψε την ευθύνη στην απόφαση του πρωθυπουργού για κήρυξη πρόωρων εκλογών στον  φόβο για αύξηση της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία. «Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι δικαιολογημένη, καθώς  είδε το κόμμα του να χάνει με 10 μονάδες στις ευρωεκλογές  και επειδή φοβάται ότι όσο περνάει ο καιρός η ψαλίδα θα μεγαλώνει» ανέφερε η κ. Λεοντίδου, η οποία στάθηκε και στα υψηλά ποσοστά αποχής  σε μία ακόμα εκλογική διαδικασία. «Δυστυχώς είναι ένα πολύ λυπηρό φαινόμενο» υπογράμμισε η κ. Λεοντίδου, τονίζοντας πως δεν δικαιολογείται αυτό το ποσοστό παρά τις πικρίες και τις αδικίες που νιώθει ο καθένας μας για το πολιτικό σύστημα. «Δεν είναι δυνατόν το 45% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους να αποφασίζουν για τον μέλλον το δικό μας» επισήμανε η κ. Λεοντίδου ρίχνοντας την ευθύνη για τα υψηλά ποσοστά αποχής στην αδιαφορία των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι και στο ότι πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι με όποιον κι αν «βγει» στη διοίκηση. 

Ευάγγελος Σιδερούδης «Όταν αδιαφορείς για κάτι, θα αδιαφορήσει κι αυτό για σένα» 

Όντας τελειόφοιτος Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου είναι λογικό να εμβαθύνει στην ανάλυση  σχετικά με την εκλογική διαδικασία. Ο λόγος για τον κ. Ευάγγελο Σιδερούδη, ο οποίος επισήμανε πως «ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει πλέον σε αιφνιδιασμούς, ωστόσο, η απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πιστεύω πως ελήφθη εν μέσω πανικού». Χρέωσε τη μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος  «στον εγκλωβισμό μίας ψευδούς εικόνας για μία μικρή ήττα που το ίδιο καλλιεργούσε» και εξήγησε πως με την επίσπευση της εθνικής κάλπης «ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται και να αξιοποιήσει πλήρως τον κυβερνητικό-κομματικό του μηχανισμό, όσο αυτός παραμένει ‘’ζεστός’’ και αρραγής».  
 
Ο κ. Σιδερούδης στάθηκε και στη μεγάλη νικήτρια και των φετινών εκλογών που δεν ήταν άλλη από την ίδια την αποχή. «Η αποχή αποτελεί το αιμορραγούν σημείο της σύγχρονης πολιτικής κοινωνίας και συνδέεται ευθέως με την αυξανόμενη απογοήτευση που παράγει το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά και την καλπάζουσα στην κοινωνία αντίληψη πως “όλοι είναι οι ίδιοι, όλα είναι τα ίδια”, μια τάση εξομοίωσης δηλαδή και ισοπέδωσης». Ο κ. Σιδερούδης τόνισε επίσης πως ο ελληνικός λαός οφείλει να αντιληφθεί πως η πολιτική δεν είναι ασπρόμαυρη, δεν περιλαμβάνει αγγέλους και δαίμονες, καθώς εκ της φύσεώς της όσοι ασχολούνται με αυτήν βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο.  Επιπλέον στάθηκε στο γεγονός πως τα υψηλά ποσοστά αποχής δεν συνιστούν ίδιον την ελληνικής κοινωνίας, μα ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. «Όταν αδιαφορείς για κάτι, θα αδιαφορήσει κι αυτό για σένα. Σου δίνεται η επιλογή ενεργητικής δράσης. Με την παθητική αντίδραση κανείς δεν άλλαξε τίποτα» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Σιδερούδη. 

Ντελή Αχμέτ «Πολλοί αστάθμητοι παράγοντες καθορίζουν τα υψηλά επίπεδα αποχής» 

Σύμφωνος με την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, παρουσιάστηκε ο κ. Ντελή Αχμέτ, καθώς πρόκειται για μία απόφαση που  τους βρίσκει σύμφωνους όλους. «Ούτως ή άλλως τον τελευταίο 1,5 χρόνο η χώρα βρίσκεται διαρκώς σε μια παρατεταμένη “προεκλογική περίοδο” και πραγματικά δεν θα είχε κανένα νόημα να πάρει και άλλη παράταση και μάλιστα μέχρι τον Οκτώβριο» παραδέχθηκε ο κ. Αχμέτ τονίζοντας πως η αναμονή θα έκανε ζημιά στη χώρα παρά καλό. «Τώρα οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν με ποια πολιτική θέλουν να συνεχίσουν το μέλλον τους» τόνισε ο ιδιοκτήτης καταστήματος στις Σάπες σχολιάζοντας παράλληλα με πικρία τα υψηλά ποσοστά αποχής. «Στις τριπλές εκλογές της 26ης Μαΐου η αποχή ήταν μεγάλη και θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όσο περνούν τα χρόνια» ήταν η πρόβλεψη του κ. Αχμέτ και εξηγώντας τους λόγους για αυτό το λυπηρό φαινόμενο τονίζει πως μπορεί να ερμηνευθεί από την πολύ μεγάλη μετανάστευση (εξωτερική και εσωτερική) όπως και από την αδιαφορία του κόσμου που παραμένει ψηλά στα αίτια της αποχής. «Κάποιοι που ήρθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από άλλες πόλεις της χώρας δεν θα έρθουν την 2η Κυριακή και είναι φυσιολογικό» ενώ περιμένει να δει μετά την προκήρυξη προώρων εκλογών, αν οι πολίτες που μένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον θα δείξουν την ίδια «αδιαφορία» προβλέποντας πως η αποχή θα είναι μεγάλη και πάλι. 

Κωνσταντίνος Μάρκου «Η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την ψήφο του λαού αποτελεί μία έντιμη, αξιοπρεπή και υπεύθυνη πολιτικά στάση» 

Σύμφωνος με την κίνηση του πρωθυπουργού για κήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών παρουσιάστηκε ο κ. Κωνσταντίνος Μάρκου καθώς «μετά από το αποτέλεσμα της Κυριακής, δεν θα ήταν ηθικό για την κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση της, παρατείνοντας ένα ήδη άσχημο προεκλογικό κλίμα».  Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, αυτό θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και όλους τους τομείς. «Θεωρώ την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την ψήφο του λαού, έντιμη, αξιοπρεπή και υπεύθυνη πολιτικά στάση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκου. Επιπλέον, στάθηκε και στα υψηλά επίπεδα αποχής, θεωρώντας πως  οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη πολιτική σημασία για τον κόσμο, γιατί ψηφίζει με άλλα κριτήρια για τον δήμο και άλλα  για τις βουλευτικές. «Ο κόσμος αδιαφορεί γιατί πιστεύει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει με την ψήφο του τα πράγματα και να αλλάξει το μέλλον του και την καθημερινότητά του» επισήμανε ο κ. Μάρκου ενώ αξιολόγησε τα υψηλά επίπεδα αποχής ως μια ψήφο διαμαρτυρίας, μια πολιτική στάση, «που εκφράζει την απογοήτευση και την αμφισβήτηση των πολιτών γενικότερα στην πολιτική και το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο είναι αναξιόπιστο, ξεπερασμένο, φθαρμένο και δεν μπόρεσε ακόμη να δώσει σοβαρές και ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η ανεργία, η ανάπτυξη και άλλα μείζονα θέματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.