Οι κατασκηνωτες του Φαναριου κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου

«Από την 1η Μαΐου εκάστου έτους, έπρεπε να ανοίγει το κάμπινγκ» - Υπόμνημα από του Σύλλογο προς τη διοίκηση της ΕΤΑΔ

Μπορεί τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Κομοτηνής να απέσπασε τη δέσμευση από τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Γιώργο Τερζάκη ότι θα ενσκήψει με μεγαλύτερη θέρμη στην εκμίσθωση παραλιακών τμημάτων στην παραλία Φαναρίου και σε ό,τι έχει σχέση με το κάμπινγκ Φαναρίου, ωστόσο εύλογες είναι οι περί του αντιθέτου ανησυχίες του Συλλόγου Κατασκηνωτών Κάμπινγκ Φαναρίου Ροδόπης, σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο σκέλος των δεσμεύσεων, καθώς και κατά το παρελθόν είχαν αποσπάσει αντίστοιχες δεσμεύσεις από τους ιθύνοντες.
 
Έτσι λοιπόν ο σύλλογος συνέταξε φέτος ένα πολυσέλιδο υπόμνημα, αποστέλλοντας το στη διοίκηση της ΕΤΑΔ στο οποίο καταγράφει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάμπινγκ, κάνει τις δικές του προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξή του, σκιαγραφώντας παράλληλα μια εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας έως τώρα εκ μέρους των ιθυνόντων.
 
«Από την 1η Μαΐου εκάστου έτους, έπρεπε να ανοίγει το κάμπινγκ Φαναρίου Ροδόπης. Εν τούτοις, όσοι θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους σε κάμπινγκ δεν έχουν την δυνατότητα να δουν στον ιστότοπο της εταιρίας, τίποτε, σχετικά με το παραπάνω κάμπινγκ» επισημαίνει αρχικά στο υπόμνημά του ο Σύλλογος για να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αδράνεια, η γραφειοκρατία, η αγκύλωση και η αναποτελεσματικότητα  του δημόσιου τομέα».
 
Στη συνέχεια ο Σύλλογος θέτει το θέμα των τιμών στο κάμπινγκ καταθέτοντας την πρόταση για δημιουργία Γ’ ζώνης. «Πέρυσι έμειναν, στο βόρειο μέρος του κάμπινγκ,  κενές,  περί τις 60 θέσεις. Έχοντας αυτόν τον φόβο, έγκαιρα, προτείναμε στη Διοίκηση  να δημιουργήσει και Γ’ Ζώνη, ώστε υποψήφιοι κατασκηνωτές χαμηλών εισοδημάτων να μπορούν να έλθουν στο κάμπινγκ, πληρώνοντας ένα μικρότερο ποσό της τάξης π.χ. 700 ευρώ. Είναι αυτονόητο  ότι με τις εισπράξεις  περίπου ποσού 40.000 ευρώ,  θα μπορεί να καλυφθεί ένα σημαντικό ποσοστό των ετήσιων εξόδων λειτουργίας και συντήρησής του. Αυτό θα είχε ως συνέπεια και την μείωση των τιμών των άλλων ζωνών, κάτι που θα ήταν κίνητρο για την προσέλκυση νέων κατασκηνωτών» σημειώνεται στο υπόμνημα για να υπογραμμιστεί πως «κάθε χρόνο περιορίζονται οι κατασκηνωτές με τα αντίσκηνα, που είναι, κυρίως, νέοι και νέες, (που δίνουν ζωή και κίνηση σε μια κατασκήνωση), γιατί θεωρούν ότι οι τιμές που χρεώνονται είναι υπερβολικές» φέρνοντας το παράδειγμα νέων που πέρσι με το Φεστιβάλ Φαναρίου θέλησαν να μείνουν στο κάμπινγκ όμως τους απέτρεψαν οι υψηλές χρεώσεις.
 

Παράλληλα στο κομμάτι των προτάσεων ο Σύλλογος Κατασκηνωτών Κάμπινγκ Φαναρίου καταθέτει μια σειρά από προτάσεις για την βελτίωση των υποδομών και συνακόλουθα τη μεγιστοποίηση της ελκυστικότητάς του παρατηρώντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι η επιχείρηση «μπαίνει μέσα» και να μην γίνεται κάτι για να σταματήσει να φέρει το κάμπινγκ ζημιές». Ανάμεσα στις προτάσεις του συλλόγου η  τοποθέτηση μιας κεραίας internet, για την διευκόλυνση της επικοινωνίας των κατασκηνωτών εργασίες αποκατάστασης στον τάπητα των δρόμων, εργασίες στους χώρους πρασίνου του κάμπινγκ, ανανέωση της οικοσκευής στην παραλία και εργασίες επισκευής στις τουαλέτες και στην κουζίνα του κάμπινγκ
 
Τέλος ο Σύλλογος θίγει το θέμα των υποδομών παρατηρώντας πως «για να λειτουργήσει ένα κάμπινγκ και να συγκρατήσει κατασκηνωτές, καταρχήν νέους, θα πρέπει να υπάρξει, τουλάχιστον, ένα καφέ-μπαρ, ως σημείο αναφοράς των διαφόρων συναντήσεων, καθώς και ένα μίνι μάρκετ». «Γνωρίζουμε ότι όσοι ιδιώτες-τρίτοι ανέλαβαν, τις τελευταίες περιόδους, την εκμετάλλευση μιας τέτοιας επιχείρησης, δεν μπόρεσαν να ορθοποδήσουν, κυρίως λόγω της μικρής συμμετοχής στο κάμπινγκ κατασκηνωτών» σημειώνει ο σύλλογος για να προτείνει «τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο, έως ότου «ευημερήσει» ο αριθμός των κατασκηνωτών, μια τέτοια επιχείρηση να την αναλάβουν, στα πλαίσια της αυτεπιστασίας, οι υπάλληλοι του κάμπινγκ».
 
«Υπάρχουν και άλλα θέματα και προβλήματα στο κάμπινγκ Φαναρίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα δεν μπορούν να λυθούν με μαγικό τρόπο. Πιστεύουμε όμως ότι, τουλάχιστον, θα πρέπει να εκδηλωθεί στη πράξη μια αρχή, η οποία θα πιστοποιεί την βούληση και καλή πίστη της Διοίκησης της εταιρίας να προχωρήσει μπροστά γρήγορα και όχι με βήματα σημειωτόν» υπογραμμίζει ο σύλλογος κλείνοντας το υπόμνημά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.