Οι καπνοπαραγωγοι Ροδοπης-Σουφλιου… πριν πεινασουν μαγειρευουν

Ενημερωτική συγκέντρωση, της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου πραγματοποιήθηκε χθες μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΕΑΣ Ροδόπης και της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Σουφλίου, Δαμιανού Μαρουφίδη.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Φιλία» και περιστράφηκε στα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια του καπνού και τις επιδοτήσεις της Ε.Ε., ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη μαζικών κινητοποιήσεων, όταν η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας θα διαπραγματεύεται με τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της «Καπνικής» κ. Ιορδανίδης ενώ χαρακτηριστική ήταν η έντονη παρουσία των καπνοπαραγωγών και ειδικότερα αυτών της μειονότητας. Ταυτόχρονα η παρουσία των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γκαλήπ Γκαλήπ και Αχμέτ Μεχμέτ καθώς και του Νομάρχη Ροδόπης κ. Στέργιου Σταυρόπουλου, αλλά και του διευθυντή της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης Ροδόπης, αναδεικνύει την σοβαρότητα του θέματος για την οικονομία της περιοχής.

Την εναντίωσή του στην κατάργηση των επιδοτήσεων καπνού και ειδικότερα χωρίς να έχουν προταθεί οι όποιες εναλλακτικές καλλιέργειες εξέφρασε ο κ. Γκαλήπ Γκαλήπ και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αμέσως μετά ο κ. Αχμέτ Μεχμέτ.

«Κάνουμε αυτήν την συγκέντρωση σήμερα των καπνοπαραγωγών για να τους ενημερώσουμε για όλα τα θέματα τα οποία διέπουν την υπόθεση του καπνού. Ειδικότερα όμως, θα γίνει μια ενημέρωση για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το καθεστώς που θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2002 για τις επιδοτήσεις καπνού», δήλωσε ο Πρόεδρος Ε.Α.Σ. κ. Δαμιανός Μαρουφίδης αμέσως μετά την εκτενή ενημέρωση που έγινε από τον ίδιο και από τον Πρόεδρο της Καπνικής κ. Ιορδανίδη.

Ο κ. Μαρουφίδης μίλησε για ένα κάλεσμα του αγροτικού κόσμου της περιοχής για το ενδεχόμενο μαζικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη ή των Αθήνα ώστε εκεί να εκφραστεί η αντίθεσή των καπνοπαραγωγών στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή ή εξ΄ ολοκλήρου περικοπή των επιδοτήσεων.

Η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί, εφόσον υπάρξει κατάργηση των επιδοτήσεων, θα είναι άνευ προηγουμένου, ισχυρίσθηκε ο κύριος Μαρουφίδης και πρόσθεσε ότι αυτό δεν συμφέρει τη χώρα μας, αλλά ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προς το θέμα της μεταβίβασης ποσοστώσεων καπνού, ο πρόεδρος της ΕΑΣ φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός τονίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά και πως είναι θέμα, το οποίο ρυθμίζεται από την ίδια την Ελλάδα.

«Έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε στα κέντρα αποφάσεων. Άλλωστε ο Οργανισμός Καπνού αυτοδιαλύθηκε. Εκχωρήθηκαν σοβαρές αρμοδιότητες στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το σημείο, εμείς σαν κοινοπραξία με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, τον Νομάρχη και τους επιτελείς του θα ρυθμίσουμε τις μεταβιβάσεις και ό,τι άλλο απλό υπάρχει γύρω από τον καπνό» κατέληξε, δείχνοντας μεγάλη πεποίθηση για την ευνοϊκή έκβαση του θέματος.

Ο Στέργιος Σταυρόπουλος για το αγροτικό πρόβλημα της Ροδόπης

-image1-leftΓια το θέμα της πιθανής κατάργησης των ποσοστώσεων στον καπνό, όπως και για τις διπλές τιμές στο βαμβάκι, ρωτήθηκε από τον Παρατηρητή ο Νομάρχης Ροδόπης Στέργιος Σταυρόπουλος ο οποίος τόνισε:

«Ο αγροτικός κόσμος όχι μόνο στη Ροδόπη αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη περνάει δύσκολα χρόνια, διότι οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και τα μεγάλα έργα υποδομής στον αγροτικό τομέα που ήταν να γίνουν δεκαετίες πριν δεν έγιναν.

Εμείς έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι έχουμε μονοκαλλιέργειες καπνού και βαμβακιού. Ό,τι συμβαίνει στον καπνό και το βαμβάκι περνάει, θα έλεγα, από την τσέπη και την καρδιά των κατοίκων της Ροδόπης.

Γίνανε προσπάθειες και για τον καπνό. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε τη συγκέντρωση των Νομαρχών των καπνοπαραγωγών περιοχών και να τους αποδείξουμε ότι ο καπνός βλάπτει το περιβάλλον λιγότερο από το στάρι! Υπήρξε μια αναδίπλωση.

Νομίζω ότι θα έρθει κάποια μέρα που σταδιακά αυτές οι επιδοτήσεις θα κοπούν. Ίσως αυτό δε γίνει αύριο, ίσως έχουμε το χρόνο να δούμε το μέλλον στη γεωργία και μπορούμε να το δούμε παράγοντας ανταγωνιστικά προϊόντα.

Για να παράγεις ανταγωνιστικά προϊόντα χρειάζεται να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα μειώνουν και θα συμπιέζουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Εννοώ αναδασμούς, επαρχιακή-αγροτική οδοποιία, εγγειοβελτιωτικά και γενικά νέες καλλιέργειες. Όλα αυτά τα πράγματα δε μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό και εκτιμώ ότι τα προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά θα τα παλεύουμε.

Τώρα όσον αφορά το βαμβάκι, για το αν θα υπάρξουν δύο τιμές, ο κ. Αργύρης σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα τα ξεκαθάρισε όλα αυτά. Εκείνο που μπορώ, επίσης, να πω είναι ότι ο οργανισμός καπνού περνάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχω δώσει εντολές να κινηθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα το σύστημα ούτως ώστε να μην υπάρξουν κενά και δημιουργήσουν ταλαιπωρία στον κόσμο. Πρέπει και ο κόσμος να καταλάβει ότι είναι κάτι καινούριο που έρχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δώσει μια μικρή πίστωση χρόνου, χωρίς μεμψιμοιρίες.

Νομίζω ότι υπάρχει μια άριστη συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης της Αγροτική Ανάπτυξης, της Ε.Α.Σ αλλά και όλων των άλλων εμπλεκομένων φορέων. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Είναι εύκολο πράγμα η κριτική στο καφενείο για την τιμή του βαμβακιού αλλά είναι τεράστια τα προβλήματα που αναφύονται.

Εκείνο που νομίζω ότι πρέπει να ισχύσει τα επόμενα χρόνια είναι να δούμε μέσα από τα νέα προγράμματα που έχουν έρθει για τους νέους αγρότες τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στις γεωργικές περιοχές, π. χ. έχουμε ελιές στους Προσκυνητές, στη Μαρώνεια κ.λ.π. Ευκαιρία είναι λοιπόν, να γίνει ελαιοτριβείο στην περιοχή. Έχουμε το κεράσι στον ορεινό όγκο, να μια ευκαιρία να γίνει συσκευαστήριο. Πάγια προτεραιότητα θα πρέπει να είναι λοιπόν η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και σύγχρονης γεωργίας στο νομό Ροδόπης»
.

Ντιλέκ Χαμπίμπ

Δάμων Δαμιανός


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.