Οι Καναδοι ξαναρχονται

Νέες αιτήσεις για γεωτρήσεις στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας Σαπών φέρεται να έχει καταθέσει η εταιρεία χρυσού

Την αναζωπύρωση της δραστηριότητας της Εldorado Gold, σε Χαλκιδική και Θράκη, φαίνεται πως φέρνει η ανάδειξη νέου Διευθύνοντα Συμβούλου, του κ. Δημήτρη Δημητριάδη, στις δύο εταιρείες της, την Ελληνικός Χρυσός A.E. και στα Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.
 
Η Εldorado Gold φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις Σάπες καταθέτοντας τις σχετικές αιτήσεις προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για ένα κοίτασμα που η εταιρεία υποστηρίζει ότι βλέπει για μακροπρόθεσμα οφέλη διάρκειας 15 έως 20 ετών.
 
Να σημειωθεί πως η προσπάθεια εξόρυξης χρυσού τόσο στις Σάπες όσο και το Πέραμα στον Έβρο έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.
 
Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογες αιτήσεις έχουν κατατεθεί στην περιφέρεια ΑΜΘ, όμως τουλάχιστον για «την Χρυσωρυχεία Θράκης», η Περιφέρεια απέρριψε τρείς αιτήσεις για μεταλλευτικές έρευνες της εταιρείας, μία του 2003, και δύο του 2014, σε χώρους 3.163,54 στρεμμάτων, 8.431 στρεμμάτων και 7.082 στρεμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ασφάλεια της χώρας, γιατί και στις τρεις περιπτώσεις το ΓΕΣ δεν παρείχε τη σύμφωνη γνώμη για την χορήγηση άδειας στην αιτούμενη έκταση.
 
Να σημειώσουμε πως οι γεωτρήσεις είναι το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, ώστε η εταιρεία στη συνέχεια να πάρει την εκμετάλλευσή τους.
 
Ο νέος μάνατζερ της εταιρείας πάντως «μπήκε» δυναμικά στο παιχνίδι, μιας και έπλεξε το εγκώμιο των επενδύσεων σε ορυκτούς πόρους στην Ελλάδα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου παρεμπιπτόντως ήταν χορηγός και η «Χρυσωρυχεία Θράκης», όπου εξέθεσε στους παρευρισκόμενους την άποψή του για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.