«Οι ηρωες του 1940 περιμενουν»

Με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία παρακολούθησε το κοινό της Κομοτηνής -σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου- την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιου Σούρλα «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», που έγινε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής και του Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης.

Εντός του Δεκεμβρίου, όπως τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου, θα υπογραφεί -από τους αρμόδιους υπουργούς- το κείμενο του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που περιλαμβάνει τη λειτουργία δύο Στρατιωτικών νεκροταφείων στην Κλεισούρα και στο Βολιαράτι, καθώς και την περισυλλογή των οστών των πεσόντων. Επίσης, θα στηθεί και Μνημείο Πεσόντων στο Καλπάκι, με τα ονόματα όλων των 13.936 πεσόντων στο μέτωπο της Αλβανίας.

Την πρόταση για την τοποθέτηση επιτύμβιας στήλης θα προτείνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, όπου θα συμπεριληφθούν τα ονόματα των ηρώων που κατάγονται από την Ροδόπη. Ο Δήμος Κομοτηνής, από πλευράς του, θα αγοράσει αντίτυπα για την Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και για τις σχολικές βιβλιοθήκες.

Ως ένα μνημόσυνο για τους 13.936 νεκρούς πολεμιστές του Ελληνοιταλικού πολέμου στα βουνά της Αλβανίας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εξαιρετική εκδήλωση που έγινε προχθές στην πόλη μας, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Οι ήρωες του ‘40 περιμένουν» που έγραψε ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας.

Εξήντα οκτώ χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και οι χιλιάδες νεκροί μας, άταφοι οι περισσότεροι (οι 8.000 περίπου), εγκαταλελειμμένοι στα πεδία των μαχών, ακόμα περιμένουν δικαίωση από την πατρίδα. Μαζί μ’ αυτούς και οι συγγενείς τους που δεν έχουν πού ν’ ανάψουν ένα κερί και ένα καντήλι στη μνήμη τους.


Αυτό το θέμα που αποτελεί εκκρεμότητα της χώρας μας πραγματεύεται στο βιβλίο του ο κ. Σούρλας το οποίο γράφτηκε με αφορμή ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε πριν από μερικά χρόνια ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής από έναν βορειοηπειρώτη, ο οποίος του είπε ότι δεν αντέχει άλλο να οργώνει το χωράφι του στην Αλβανία και να θρυμματίζονται κόκαλα και κρανία Ελλήνων πολεμιστών που απέμειναν άταφοι, ή στοιβαγμένοι σε ομαδικούς τάφους.

Γεώργιος Σούρλας: «Εθνική εκκρεμότητα οι άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι ήρωες»

Ο κ. Σούρλας, μιλώντας για το βιβλίο του αυτό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ήρωες δεν είναι μόνο οι επικεφαλείς αξιωματικοί. Ήρωες είναι εκείνοι οι οποίοι υπερβαίνουν το ανθρώπινο, θυσιάζονται για την πατρίδα, για τα ιδανικά. Κατά το έπος του ΄40 βρήκαν την πλήρη έκφρασή τους τα ιδανικά της φυλής μας, η ομοψυχία, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση και η προσφορά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Οι ήρωες αυτοί, κατά τον ίδιο, βρίσκονται στην κορυφή όλων εκείνων των αγωνιστών στην παγκόσμια κοινότητα.

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή μια εθνική εκκρεμότητα με τις κυβερνήσεις Ελλάδας-Αλβανίας να μην υπάρχουν στρατιωτικά νεκροταφεία, με αποτέλεσμα να παραμένουν άταφοι 7.976 πεσόντες. «Πρόκειται για εθνική εκκρεμότητα με τους πεσόντες να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στους ομαδικούς τάφους για 68 ολόκληρα χρόνια. Τι κάνουμε όμως από κει και πέρα; Στο βιβλίο μου προσπάθησα να αναδείξω αυτή την εθνική εκκρεμότητα και προς την ελληνική πλευρά, αλλά ιδιαίτερα προς την αλβανική πλευρά που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησα στον πρόεδρο της Αλβανίας αλλά και στον πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό ρωτώντας πώς μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια όταν έχουν ομαδικούς τάφους στην Πρεμετή με 1.400, στην Κλεισούρα με 400 μαχητές. Η Κομοτηνή έδωσε σ’ αυτή τη θυσία των 7.976 πάνω από 203 πολεμιστές και πόσοι άλλοι που πέθαναν στη συνέχεια. Πόσοι απ’ αυτούς δεν τιμήθηκαν όταν επέστρεψαν και πόσο τα παιδιά τους δεν έτυχαν αυτής της μίας επιβράβευσης, όπως γινόταν στην αρχαία Ελλάδα, όπως η θρησκεία μας το υπαγορεύει και ο πατριωτισμός το επιβάλλει».

Δικαιώνονται οι προσπάθειες μετά από 68 χρόνια…

Όμως, θα πάψει να ισχύει αυτή η εκκρεμότητα, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, καθώς εντός του Δεκεμβρίου θα υπογραφεί -από τους αρμόδιους υπουργούς- το κείμενο του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο Στρατιωτικών νεκροταφείων στην Κλεισούρα και στο Βολιαράτη, καθώς και την περισυλλογή των οστών των πεσόντων.

Επίσης, θα στηθεί και Μνημείο Πεσόντων στο Καλπάκι, με τα ονόματα όλων των 13.936 πεσόντων στο μέτωπο της Αλβανίας. «Όταν για πρώτη φορά ένας συμπατριώτης μου είπε ότι δεν θέλει τίποτα περισσότερο να γίνει παρά να υπάρχει ένα μνημείο όπου θα μπορούσε να διαβάσει το όνομα του πατέρα του, τότε αφυπνίστηκα και είδα ότι δεν υπάρχει μνημείο για τους πεσόντες. Γι’ αυτή την εκκρεμότητα κάναμε τον αγώνα μας. Το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να γίνει το Μνημείο στο Καλπάκι. Τα πρώτα χρήματα προέρχνοται από τα έσοδα του βιβλίου. Στη Βουλή ανακοίνωσαν το ποσό των 500.000 ευρώ, ενώ υπάρχει μια προσφορά των 300.000 ευρώ από τα Γιάννενα», είπε ο κ. Σούρλας υπογραμμίζοντας ότι πέραν από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, «πρέπει να είμαστε αντάξιοι των αγώνων, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αγαπάμε την πατρίδα, να υπηρετούμε τον τόπο, να αφήσουμε τα μικροκομματικά μας, τα ανούσια, τα ανέντιμα και να ετοιμάσουμε το έδαφος στη νέα γενιά να πορευθεί καλύτερα από εμάς».

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Το θέμα πρέπει να ευαισθητοποιεί τον κάθε Έλληνα»

Στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης παραβρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε τη σημαντική προσφορά του αντιπροέδρου της Βουλής Γεώργιου Σούρλα στα εθνικά ζητήματα. «Η αναφορά του στα εθνικά ζητήματα είναι συνεπής σ’ όλα αυτά τα χρόνια και το θέμα το οποίο αγγίζει σήμερα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιεί τον κάθε Έλληνα».

Ο κ. Στυλιανίδης
ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αλβανική κυβέρνηση και είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, να αναγνωριστεί το DNA των οστών των πεσόντων Ελλήνων -που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κλεισούρα και σε άλλα σημεία της Αλβανίας- και να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους. «Είναι διπλά σημαντικό κάθε φορά να σεβόμαστε αυτούς οι οποίοι πάλεψαν για εμάς, να τους αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή για να υπενθυμίζουμε στις νεότερες γενιές τι θα πει να αγαπάς πραγματικά την πατρίδα σου και την ελευθερία».

Δηλώσεις των τοπικών φορέων

«Σημαντική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου Γεώργιος Μηνόπουλος την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του αντιπροέδρου της Βουλής Γεωργίου Σούρλα, που αφορά «την εποποιία του ΄40 και κυρίως την μεγάλη μας ενοχή που ύστερα από πολλά χρόνια παραμένουν άταφα τα οστά πολλών ηρώων εκείνης της περιόδου, εκείνης της περιοχής».

Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, έτσι ώστε «να είμαστε ενεργοί, να είμαστε μπροστάρηδες για να αποκατασταθεί ένα έλλειμμα τιμής, ένα έλλειμμα ηθικής, ένα έλλειμμα αναγνώρισης μεγάλης θυσίας ανθρώπων, οι οποίοι έπεσαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι».

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, από πλευράς του, τόνισε ότι το βιβλίο του Γ. Σούρλα έρχεται να αποκαταστήσει μια διαχρονική ιστορική παράλειψη, «να προσδιορίσει, να ονοματίσει όλους εκείνους τους ήρωες-πολεμιστές του 1940 και να τους τιμήσει. Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής θα στεφθεί με επιτυχία και οι λευκές σελίδες του βιβλίου του θα γεμίσουν με τα ονόματα των ηρώων-πολεμιστών. Επιτέλους, θα πρέπει το ελληνικό κράτος να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την δημοκρατία και την ελευθερία». Την πρόταση για την τοποθέτηση επιτύμβιας στήλης θα προτείνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο κ. νομάρχης, όπου θα συμπεριληφθούν τα ονόματα των ηρώων που κατάγονται από την Ροδόπη.

«Σπουδαία» κίνηση αποτελεί η συγγραφή του βιβλίου του Γ. Σούρλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη, διότι «αφιερώνεται σ’ ένα κομμάτι της ιστορίας μας, των άταφων αγωνιστών του αλβανικού έπους, που πραγματικά πιστεύω ότι η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να γίνουν κοινοτάφια για να μπορούν οι μετέπειτα συγγενείς να βρίσκουν τους αγνοούμενους και τους άταφους».

Ο Δήμος Κομοτηνής θα αγοράσει αντίτυπα για την Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και για τις σχολικές βιβλιοθήκες, διότι «θεωρούμε ότι είναι πολύ σπουδαίο το βιβλίο αυτό, το οποίο όχι μόνο αναφέρει πτυχές του αλβανικού έπους, αλλά και αναφέρεται ιδιαίτερα σ’ αυτό το πολύ σπουδαίο θέμα. Καλώ όλους να το διαβάσουν».



Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.