«Οι ηρωες του 1940 περιμενουν»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων κ. Κοτσάκης και ο κ. Σερμπέζης από το Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης με αφορμή τη παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου. Τίτλος του βιβλίου «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν». Πρόκειται για τους 7976 πεσόντες που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στη Βόρεια Ήπειρο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, αντιστράτηγος, τέως διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και Γεώργιος Σούρλας, συγγραφέας του βιβλίου. Θα προηγηθεί αφιέρωμα του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκριτείου κ. Βασίλης Σερμπέζης.

Ιδιαίτερη τιμή κατά τον κ. Γιανακίδη η συμμετοχή στην παρουσίαση του βιβλίο του κ. Σούρλα «για το θεσμικό υποκείμενο αλλά και για το θεματικό αντικείμενο. Το βιβλίο του κ. αντιπροέδρου αποτελεί μια κραυγή, μια δίκαιη διαμαρτυρία για την άρση μιας θλιβερής ιστορικής εκκρεμότητας. Της ανεύρεσης και ταφής των νεκρών πολεμιστών εκείνου του πολέμου. Αν κάποιος διαβάσει το βιβλίο θα νοιώσει χρέος αρχικά αλλά στη συνέχεια οργή και πίκρα για τις τεράστιες ευθύνες μιας πολιτείας που άφησε με πρωτοφανή, προσβλητική αδιαφορία αυτή την εκκρεμότητα. Και η ιστορία της χώρας μας δεν ανέχεται τέτοιες προσβολές. Θυμάστε την Αντιγόνη που έθαψε το νεκρό αδερφό της παρά την αντίθετη διαταγή του Κρέοντα. Την θανατική ποινή που αντιμετώπισαν οι Αθηναίοι στρατηγοί των Αργινουσσών, όταν κατηγορήθηκαν ότι δεν περισυνέλεξαν τους νεκρούς πολεμιστές. Οι άγραφοι αυτοί υπέρτατοι νόμοι επιβάλλουν την επίλυση αυτής της εκκρεμότητας». Στο σημείο αυτό ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι στην προσπάθεια αναζήτησης των νεκρών συμπολιτών μας που έπεσαν στην Αλβανία, αφήνοντας πίσω οικογένειες, «ένοιωσα την ανάγκη σε συνεργασία με τον δήμαρχο Κομοτηνής να προτείνω στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την τοποθέτηση μνημειακής στήλης, όπου θα αναγράφονται τα ονόματα όλα αυτών των πολεμιστών σαν ελάχιστη τιμή για το μεγαλείο της προσφοράς τους». Ο κ. Νομάρχης κάλεσε όλους τους συμπολίτες την Κυριακή στις 11 η ώρα το πρωί να είναι όλοι παρόντες για «να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας».

«Ακούμε συχνά τη φράση ότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν», τόνισε ο κ. Κοτσάκης, συμπληρώνοντας ότι ως Έλληνες «έχουμε την τύχη και την ατυχία να έχουμε καταγράψει χιλιάδες σελίδες ιστορίας αλλά ταυτόχρονα και σελίδες ιστορίας που έχουν σχέση με ξεριζωμούς, με θανάτους και δυστυχία. Υπάρχουν άνθρωποι όπως ο κ. Σούρλας οι οποίοι έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό, να μας θυμίσουν αυτές τις σελίδες της ιστορίας που σιγά – σιγά έχουν αρχίσει να λησμονιούνται». Τη χαρά του για τη συμμετοχή στη διοργάνωση της εκδήλωσης εξέφρασε ο κ. Κοτσάκης, ενώ κάλεσε όλους τους δημότες να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «που πραγματικά αναφέρεται στις σελίδες της ιστορίας που κοντεύουν να λησμονηθούν και να δηλώσω σαν δήμος Κομοτηνής ότι θα αγοράσουμε και πολλά αντίτυπα του βιβλίου που θα κοσμούν τη βιβλιοθήκη μας αλλά και θα εμπλουτίσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες, ώστε και η νέα γενιά να διαβάσει αυτές τις σελίδες του Αλβανικού έπους, που σε πολλούς μας είναι σχετικά άγνωστες».

Τιμή για τον Βασίλη Σερμπέζη η ανάθεση του συντονιστή της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του κ. Σούρλα «με τον οποίο με συνδέει μια φιλία ετών. Μια εκδήλωση η οποία ακολουθεί μια διαδρομή ανά την Ελλάδα εφόσον την προηγούμενη ημέρα θα παρουσιασθεί στην Ξάνθη και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο παρουσιάσθηκε στην περιοχή της Κοζάνης». Ο κ. Σερμπέζης ευχαρίστησε το Νομάρχη Ροδόπης και το Δήμαρχο Κομοτηνής, οι οποίοι κατέβαλλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης «που εκτιμώ ότι θα έχει άριστα αποτελέσματα και από την πλευρά του κόσμου αλλά και από την παρουσίαση του βιβλίου. Κυρίως όμως άριστα αποτελέσματα από την απόδοση της τιμής και μνήμης που πρέπει για το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός, το οποίο εξιστορεί το βιβλίο αλλά και η παράθεση των προφορικών μαρτυριών τις οποίες θα ζήσουμε την ώρα της παρουσίασης».

Ο κ. Σερμπέζης
αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της εκδήλωσης που εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει την παρουσία δύο ανθρώπων που πολέμησαν στην Αλβανία οι οποίοι και θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Μετά την προβολή ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση.

«Ύστερα από έρευνα μέσα από τα επίσημα στοιχεία του στρατού έχουμε 197 φονευθέντες στο μέτωπο της Αλβανίας εκ των οποίων οι 25 είναι άταφοι και αυτό απετέλεσε την αρχική ιδέα για την όλη αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε ο κ. Σούρλας». Από την πλευρά του και ο κ. Σερμπέζης απηύθυνε έκκληση για ενημέρωση των συγγενών των φονευθέντων και των αγνοουμένων των οποίων τα ονόματα θα δηλωθούν στο γραφείο του νομάρχη. «Είναι στις προθέσεις του προέδρου της Βουλής να τους αποσταλεί ή να τους αποδοθεί ένα τιμητικό δίπλωμα για τη συμμετοχή των ανθρώπων που πολέμησαν στην Αλβανία».

Επίσης ο κ. Σερμπέζης αναφέρθηκε σε μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής που αφορά στην επικοινωνία της Ελλάδας με το κράτος της Αλβανίας «για την κατασκευή δύο νεκροταφείων για να συγκεντρωθούν οι τάφοι των ανθρώπων που χάσαμε στην Αλβανία». Ο κ. Σερμπέζης συνενώνοντας τη φωνή του με αυτή του κ. Νομάρχη κάλεσε όλους τους πολίτες να παρευρεθούν στην εκδήλωση, ενώ έκανε επίσης έκκληση τονίζοντας ότι «κάποιος μουσουλμάνος συμπολίτης που νομίζω ότι είναι και ανάπηρος θα ήθελα να παρακαλέσω να παρευρίσκεται στην εκδήλωση. Θα χαρεί και ο κ. Σούρλας».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.