Οι γυναικες στις χωρες των Βαλκανιων

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι στις χώρες των Βαλκανίων οι νόμοι και οι πρακτικές περί ισότητας των φύλων δεν διασφαλίζονται πλήρως εκφράζει με μια έκθεση πρωτοβουλίας του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επισημαίνει, την διαφορά προόδου που υφίσταται μεταξύ των χωρών που έχουν ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και εκείνων που δεν τις έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Η έκθεση, με εισηγήτρια την Zita Gurmai επικεντρώνεται στις υποψήφιες χώρες (Κροατία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο).

Μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις χώρες που δεν το έχουν ήδη πράξει, να προωθήσουν τη γυναικεία εκπροσώπηση και, όποτε ενδείκνυται, να εφαρμόσουν αποτελεσματικά ποσοστώσεις για τα πολιτικά κόμματα και τις εθνοσυνελεύσεις. Προτρέπει δε τις χώρες που έχουν ήδη λάβει αυτά τα μέτρα να συνεχίσουν αυτή την πορεία, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες μπορούν να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή και να ξεπεράσουν την υποεκπροσώπησή τους προκειμένου να αρθεί μια για πάντα η «γυάλινη οροφή».

Οι ευρωβουλευτές διαπιστώνουν επίσης με ανησυχία ότι οι χώρες των Βαλκανίων είναι χώρες διέλευσης στην αλυσίδα της εμπορίας ανθρώπων και ότι γενικώς τα θύματα της εμπορίας είναι γυναίκες και παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι η ισότητα των φύλων, οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης, τα μέτρα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος έχουν καίρια σημασία για την πρόληψη αρνητικών φαινομένων στις βαλκανικές χώρες, όπως είναι η πορνεία, η εμπορία, και η προστασία πιθανών θυμάτων.

Επιπλέον, το Ε.Κ. θεωρεί ότι η συνέχιση της πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης και η δημιουργία δημοκρατικών θεσμών στις χώρες των Βαλκανίων απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των γυναικών (δεδομένου ότι αποτελούν κατά τι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού).

Τέλος, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει προενταξιακούς πόρους για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών στα Βαλκάνια.

Επιμέλεια: Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.