Οι γυναικες πηραν το «πανω χερι»

Αναβίωσε για ακόμα μια φορά το έθιμο της «Γυναικοκρατίας» σε οικισμούς της Ροδόπης

Για μια ακόμη φορά αναβίωσε στις 8 Ιανουαρίου, ένα από τα πιο παλιότερα θρακιώτικα έθιμα, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Δομνίκης ή Δόμνης, σε πολλά μέρη της Θράκης, κυρίως στη Ροδόπη αλλά και στον Έβρο, η λεγόμενη «Ημέρα της Μπάμπως» ή αλλιώς η ημέρα της «Γυναικοκρατίας».
 

Είναι μια γιορτή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη στις νέες τους πατρίδες και τιμά την γιαγιά, την μάμμη όπως την έλεγαν οι αρχαίοι, η οποία με τη σοφία και την πείρα της βοηθούσε τις εγκύους γυναίκες στη γέννα.
 
Το μοναδικό αυτό έθιμο κρατά από τις αλησμόνητες πατρίδες και σχετίζεται με την τιμή στο ρόλο της γυναίκας στη ζωή της κοινότητας. Φέτος αναβίωσε σε οικισμούς όπως η Ξυλαγανή, οι Προσκυνητές, η Στρύμη και οι Σάπες.
 

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης συνοδευόμενος, κατά περίπτωση, από τους νέους Αντιδημάρχους Χαράλαμπο Τσάτσα και Κική Πατσάρα καθώς και τον τέως Πρόεδρο της ΚΕΜΑΣ Πέτρο Δουδουλακάκη.
 
Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία ο δραστήριος Σύλλογος των Προσκυνητών (φωτο Πάνος Παρασκελίδης), καθώς και από την εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σαπών.
 

Να σημειώσουμε πως μια διαφορετική αναβίωση της Γυναικοκρατίας θα γίνει στην Ξυλαγανή, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, με την αφιερωματική εκδήλωση στον Ξυλαγανιώτη Δημήτρη Δουμπουλάκη και στην προβολή της ταινίας «Γυναικοκρατία στην Ξυλαγανή 1977» στο πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής στις 19.00.Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.