Οι φοιτητες και οι καινοτομιες του ΔΠΘ κερδισαν τις εντυπωσεις στην ΔΕΘ

Τα ερευνητικά και καινοτόμα projects που παρουσιάστηκαν

Τους καλύτερους εκπροσώπους του, ήτοι τους φοιτητές του έβαλε «μπροστά» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση των καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιούνται στις «τάξεις» του.
 
Επιλογή διόλου τυχαία μίας και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές κλήθηκαν να μιλήσουν και να παρουσιάσουν – ενώπιον μάλιστα υψηλά ιστάμενων όπως ο πρωθυπουργός, ο Υπουργός Παιδείας και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού κοινοβουλίου – το έως τώρα αποτέλεσμα των ερευνητικών τους έργων που φυσικά υλοποιούν υπό την καθοδήγηση και την υποστήριξη των εκλεκτών καθηγητών του ΔΠΘ.
 
Μία επιλογή άκρως επιτυχημένη καθότι το περίπτερο του ΔΠΘ, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος της ΔΕΘ για την εκπαίδευση “Akademia” κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο των προαναφερθέντων όσο και χιλιάδων επισκεπτών που άκουσαν και γνώρισαν ιδίοις όμασι λίγα μόλις παραδείγματα του έργου που συντελείται στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της περιοχής μας.
 
Χαρακτηριστικά στο περίπτερο του ΔΠΘ παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων: 

  • Η  πρώτη «έξυπνη πανεπιστημιούπολη» με χρήση της τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) που υλοποιεί η COSMOTE στην Ξάνθη, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μαζί με τις ελληνικές εταιρείες Fuelics και Wings, με τη χρήση έξυπνων εφαρμογών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης της πανεπιστημιούπολης.
  • Το πρόγραμμα ODYSSEA (χρηματοδότηση Horizon 2020) και αντικείμενο τη δημιουργία πλατφόρμας με στόχο τη συλλογή δεδομένων από ένα δίκτυο εννέα πρότυπων παρατηρητηρίων γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα για την κάλυψη και υποστήριξη των εξειδικευμένων αναγκών των τελικών χρηστών σε θαλάσσια δεδομένα (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Καθηγητής Γ. Συλαίος).
  • Τα αποτελέσματα του έργου FIGARO, με αντικείμενο την ανάπτυξη πλατφόρμας  ευέλικτης και ακριβούς άρδευσης για τη βέλτιστη χρήση νερού σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Καθηγητής Γ. Συλαίος).
  • Ανάπτυξη νέας τεχνολογίας επεξεργασίας αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων με βάση την αναερόβια χώνευση με ταυτόχρονη παραγωγή αναβαθμισμένου βιοαερίου και περαιτέρω ηλεκτρικής ενέργειας (έργο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στο πλαίσιο της δράσης του ΕΠΕΑΕΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ». Παράλληλα ιδρύθηκεΤεχνοβλαστός (spinoff) του ΔΠΘ, η act4energy για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στη διαχείρισηυγρών αποβλήτων και την ανάκτηση ενέργειας μέσω βιοαερίου(Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Καθηγητής Αλ. ΑΪβαζίδης).
  • Η βελτιστοποίηση διεργασιών & μικροβιολογική παρακολούθηση σε συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αν. Καθηγητές Π. Μελίδης και Σ. Ντούγιας).
  • To σύστημα ψηφιακής κατευθυνόμενης χειρουργικής που επιτρέπει την πλήρη διόρθωση της πρεσβυωπίας, με τις τεχνικές της μεταβλητής αμφοτερόπλευρης μυωπικής αφεστίασης και της προσαρμοσμένης αμφοτερόπλευρης ένθεσης πολυεστιακών εμφυτευμάτων, που εφαρμόζεται από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Αναπλ. Καθηγητής Γ.Λαμπίρης).
  • Το νέο σύστημα του ΕΛΚΕΘΟΠ – Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων, για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) (Καθηγητής Ιατρικής Β. Κοζομπόλης).

Η εξέλιξη του 5G στα χέρια των φοιτητών του ΔΠΘ 

Πέραν των προαναφερθέντων παρουσιάστηκαν επίσης και άλλα δύο projects. Για το πρώτο εξ αυτών μίλησε στον «ΠτΘ» η φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ κ. Βασιλική Πατίκα η οποία εξήγησε πως πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει στην εύρεση της ακριβούς τοποθεσίας πομπού (κατεύθυνση και απόσταση), με στόχο την προώθηση και την εξέλιξη των τεχνολογιών 5G.
 
To project όπως εξήγησε για το οποίο εργάστηκαν η ίδια, καθώς και οι κ.κ. Αντιγόνη Κυριακού, Μιχάλης Κοτσίδης και Χριστόφορος Σακελλάρης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Γ. Κυριακού, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της ΙΕΕΕ Antennasand Propagation στη Βοστώνη, όπου  η ομάδα διακρίθηκε μέσα στις 6 καλύτερες του κόσμου. 

Ο «έξυπνος» σκαντζόχοιρος 

Το δεύτερο project παρουσίασε στον «ΠτΘ» ο κ. Γιώργος Κεφαλάς και αφορά στο τηλεκατευθυνόμενο όχημα “Arduino Car” που κινείται μέσω κινητού τηλεφώνου, με ενσωματωμένο 3D Printed σκαντζόχοιρο μέσω του οποίου αναγνωρίζονται τα εμπόδια για αποφυγή συγκρούσεων, το οποίο όπως εξήγησε αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός τριημέρου που υλοποιήθηκε για την εκπαίδευση των φοιτητών του ΑΠΘ και του ΔΠΘ με στόχο την εκμάθηση της πλατφόρμας. 

Η έκθεση ευκαιρία ανατροφοδότησης 

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης τα projects αυτά πραγματοποιούνται με την εθελοντική συμμετοχή των φοιτητών, οι οποίοι  όπως τόνισε ανταποκρίνονται θερμά στο έργο των καθηγητών. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα ελλιπούς εξοπλισμού, ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» υπογράμμισε επισημαίνοντας τέλος πως η συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών στην ΔΕΘ αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία εξέλιξης και για τους ίδιους καθώς «ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο και ανατροφοδοτούμαστε από τις αντιδράσεις τους όταν παρουσιάζουμε τα έργα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.