Οι εξωτερικες σχεσεις της Ελλαδας

Η κυβέρνηση του Καραμανλή είναι αντιμέτωπη και με σοβαρά εσωτερικά ζητήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου, η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η οποία πριν από έξι μήνες ήταν 6,4%, σήμερα έχει φτάσει στο 1,4%. Και οι εκλογές θα γίνουν μετά από τρία χρόνια.

Η Ν.Δ, η οποία εδώ και ένα χρόνο είναι το κυβερνών κόμμα, δεν φαίνεται να είναι επιτυχημένη στον «εξωτερικό» τομέα. Στην Ελλάδα, όσο και φαίνεται ότι και με τη συμβολή του κύρους της περιόδου των Σημίτη / Παπανδρέου όλα πάνε καλά,

ωστόσο άρχισαν να εμφανίζονται κάποια μαύρα σύννεφα, τα οποία είναι:

Το μακεδονικό

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΗΕ έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας αυτής, της οποίας προς το παρόν η επίσημη ονομασία είναι FYROM (Former Yugoslav Republic of Makedonia) και προσπαθεί να συμφωνήσουν οι πλευρές σε ένα όνομα. Αλλά στην πράξη το όνομα Μακεδονία αναγνωρίζεται απ’ όλο τον κόσμο. Τέλος και οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν αυτό το όνομα (Νοέμβριος 2004). Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στη Γερμανία (21 Μαρτίου) αναγκάστηκε να ακούσει χωρίς καμία αντίδραση τον Schroeder να μιλάει για τη «Μακεδονική Δημοκρατία».

Τελευταία η Ελλάδα συγκλονίζεται και από μια καινούργια εξέλιξη. Η πρόταση του μεσολαβητή των ΟΗΕ Nimitz διείσδυσε στον τύπο. Σύμφωνα με αυτήν το προτεινόμενο όνομα θα είναι «Μακεδονική Δημοκρατία – Σκόπια» αλλά υπό έναν όρο. Οι γειτονικές χώρες δεν θα χρησιμοποιήσουν πια τη λέξη «Μακεδονία» για τις δικές της περιοχές. Έτσι η Ελλάδα είναι σαν να πήγε για μαλλί και γύρισε κουρεμένη. Υπάρχει πιθανότητα να μην μπορέσει να χρησιμοποιήσει το όνομα αυτό που θέλει να μονοπωλήσει.

Φαίνεται ότι είναι βαρύ το τίμημα της παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της γειτονικής χώρας και της ασέβειας στην ελευθερία αυτοπροσδιορισμού ενός λαού.

Ο ελληνικός λαός, που έχει συνηθίσει να κάνει εδώ και χρόνια μεγιστοποιημένους λογαριασμούς στο όνομα του λαϊκισμού και του εθνικισμού, φαίνεται ότι ζει την αντίληψη της ήττας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αργήσει για να ακολουθήσει τη λογική «όσο γρήγορα σταματήσεις τόσο το καλύτερο» και να αναζητήσει τους δρόμους του συμβιβασμού.

Το κυπριακό

Η Ν.Δ. προσπάθησε να κρατήσει απόσταση στο ζήτημα αυτόκαι με τη στάση της ενόχλησε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε. Γιατί μένοντας «ουδέτερη» την πιο κρίσιμη στιγμή έδωσε την εντύπωση ότι είναι με το μέρος του κ. Παπαδόπουλου, για τον οποίο έχει σχηματισθεί η εικόνα του ασυμβίβαστου. Η Ε.Ε. μετά από το δημοψήφισμα στην Κύπρο εξέφρασε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι «εξαπατήθηκε» από τον κ. Παπαδόπουλο. Η σιωπηλή στάση της Ν.Δ. απέναντι στο σχέδιο Ανάν, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε θετική άποψη, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει κύρος η Ελλάδα. Αλλά πέρα από το «κύρος» έφερε και στην πράξη κάποια αποτελέσματα. Υπάρχουν κριτικοί που πιστεύουν ότι η σκληρή στάση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. όσον αφορά στο μακεδονικό και τα άλλα οικονομικά ζητήματα έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Και μάλιστα αυτοί που ήταν περίεργοι να μάθουν τη μορφή του μηνύματος και του λογαριασμού του κυπριακού, αναρωτιούνται αν θα έρθουν και άλλα. Η Ε.Ε. δεν είναι μόνο μια οικογένεια, είναι μια οικογένεια που βασίζεται στο συμφέρον. Και το μεγαλύτερο μέρος της συνδέεται με την «ηθική του Λουθηρανισμού», δηλαδή είναι πολλά τα μέλη εκείνα τα οποία δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα την «εξαπάτηση».

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Σαν να είναι σχέσεις στον αυτόματο πιλότο. Τόσο η πολιτική που ξεκίνησε ο κ. Παπανδρέου το 1999 όσο και οι φιλικές σχέσεις συνεχίζονται. Αλλά αυτές οι σχέσεις, οι οποίες παλιά ήταν στην επικαιρότητα χάρη στις καινούργιες προτάσεις και στις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου, τώρα σαν να έχουν αποκτήσει πιο «ψύχραιμο» χαρακτήρα. Σε σύγκριση με τα άλλα «εξωτερικά» προβλήματα παρατηρείται σταθερότητα στο χώρο αυτό.

Κι όμως τα μαύρα σύννεφα άρχισαν να σκεπάζουν και αυτό τον χώρο. Η μικρή κρίση που συνέβη τις προάλλες στα Ίμια υπενθύμισε την ύπαρξη προβλήματος με την Τουρκία. Η Ελλάδα άρχισε να μιλάει πάλι για την Τουρκία. Οι πολιτικοί ενώ θεώρησαν ως προσβολή στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών την κρίση που συνέβη κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, δεν δίστασαν να κατακρίνουν τον κ. Μολυβιάτη γιατί δεν διέκοψε την επίσκεψή του και να γυρίσει πίσω. Το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε τον υπουργό.

Από την άλλη μάθαμε για την προσβολή που έγινε προς την τουρκική σημαία καθώς οι εκπρόσωποι της τουρκικής στρατιωτικής σχολής φιλοξενούνταν στην Ελλάδα. Το αίτημα να διακόψει η τουρκική αποστολή την επίσκεψη και να ζητηθεί επίσημη συγνώμη έδειξε ότι οι σχέσεις δεν είναι καθόλου κανονικές όπως φαίνονται. Η κυβέρνηση του Καραμανλή είναι αντιμέτωπη με ακόμα πιο σοβαρά εσωτερικά ζητήματα. Με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από το 6,4% που ήταν πριν έξι μήνες να κατεβεί στο 1,4% σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου. Ενώ οι εκλογές θα γίνουν μετά από τρία χρόνια.

Ηρακλής Μίλλας

Trakya’nin Sesi

21/04/2005

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.