Οι εξι εκλεκτοι του Γ. Γκαρανη για τις αντιδημαρχιες του δημου Κομοτηνης

Αλλαγές στις αρμοδιότητες

Την «τράπουλα» των αρμοδιοτήτων του δήμου Κομοτηνής ανακατεύει ο νέος δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης. Χθες σε ανακοίνωση δημοσιοποίησε τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια των αντιδημάρχων του δήμου Κομοτηνής.
 
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο «Κλεισθένης» για δήμους με πληθυσμό, όπως αυτός του δήμου Κομοτηνής, ο δήμαρχος μπορεί να ορίσει μέχρι έξι θέσεις αντιδημάρχων. Ο κ. Γκαράνης αξιοποιεί στο μέγιστο αυτή τη δυνατότητα, πραγματοποιώντας αλλαγές όμως ως προς τις αρμοδιότητες τους. Έτσι μόλις δύο αντιδημαρχίες μένουν ως έχουν, μια αντιδημαρχία καταργείται, μια νέα δημιουργείται και οι υπόλοιπες δύο ενισχύουν τις αρμοδιότητες τους. 

Οι αντιδημαχίες που μένουν ίδιες 

Οι αντιδημαρχίες που παραμένουν ως έχουν είναι η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης και η Αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα και Οικισμών. Στην μεν πρώτη αντιδήμαρχος αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Μουρτίδης που στην απερχόμενη δημοτική θητεία διατέλεσε Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας. Στη δε δεύτερη αναλαμβάνει ο κ. Εμρέ Αχμέτ, που έχει εμπειρία στον εν λόγω χαρτοφυλάκιο από την προηγούμενη δημοτική θητεία. 

Η διάδοχη κατάσταση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας 

Άξιο προσοχής είναι ότι η μέχρι πρότινος Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας «σπάει» ουσιαστικά σε δύο κομμάτια. Επιλογή διόλου τυχαία αφού κατά το παρελθόν η εν λόγω αντιδημαρχία συγκέντρωσε την πλειοψηφία της κριτικής, λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων της.  
 
Έτσι ο πολύπειρος κ. Ισμαήλ Λεβέντ επιστρέφει σε θέση αντιδημάρχου με ένα χαρτοφυλάκιο που γνωρίζει καλά από προηγούμενες δημοτικές θητείες. Ο λόγος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου», που αποτελεί το ένα κομμάτι αρμοδιοτήτων της άλλοτε «Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας».
 
Το άλλο κομμάτι πηγαίνει στην Αντιδημαρχία «Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού». Πρόκειται για τη νέα αντιδημαρχία που δημιουργεί ο κ. Γκαράνης, η οποία όπως διαφαίνεται από τον τίτλο της, φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σε μια αντιδημαρχία τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τα τεχνικά έργα. Σε αυτήν την αντιδημαρχία ο κ. Γκαράνης τοποθετεί τον κ. Δημήτρη Καρασταύρου, αναγνωρίζοντας το έργο του στη ΔΕΥΑΚ. 

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες σε δύο αντιδημαρχίες 

Ακλόνητος στην Αντιδημαρχία Οικονομικών, παραμένει ο «αρχιτέκτονας» της εικόνας ευρωστίας που παρουσιάζει ο δήμος στα οικονομικά, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες, αφού σε αυτόν πηγαίνουν και οι αρμοδιότητες της καταργηθείσας αντιδημαρχίας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.
 
Την εξάδα των αντιδημαρχιών συμπληρώνει η αντιδημαρχία Διοίκησης και Συντονισμού στην οποία προστίθενται και αρμοδιότητες  της «Καθημερινότητας» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Την κ. Κατερίνα Ιωάννιδου, που δοκίμασε στις εκλογές του Μαΐου τις δυνάμεις της στο δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, διαδέχεται στην εν λόγω αντιδημαρχία ένα ακόμη πρόσωπο της «Κοινωνίας Πολιτών» που βρισκόταν στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, από τη θέση του αντιπροέδρου. Ο λόγος για τον κ. Στράτο Τσακιρίδη που έδωσε αξιοπρόσεκτα δείγματα γραφής με τη συνεχή φυσική του παρουσία, όπου παρουσιαζόταν ανάγκη. 

Οι αναπληρωτές του δημάρχου 

Να συμπληρώσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου, τα καθήκοντα του θα οριστεί να ασκεί ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτριος Πολιτειάδης, που θα αναπληρώνει τον Δήμαρχο και σε περίπτωση που κι αυτός απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντα του Δημάρχου θα οριστεί να ασκούνται από τον Αντιδήμαρχο, κ. Στράτο Τσακιρίδη.
 
Οι αναλυτικές αρμοδιότητες των αντιδημάρχων αναμένεται να γίνουν γνωστές με τη δημοσίευση σχετικής απόφασης δημάρχου, όπως ορίζει ο νόμος. 

Προσεχώς οι επικεφαλής των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Δημοτικού Συμβουλίου 

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τέλος, αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα ονόματα που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Κομοτηνής, ενώ η ειδική συνεδρίαση για την εκλογή Προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτέμβριου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.