Οι Ευρωεκλογες δεν ειναι εκλογες δευτερης ταξεως
Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Ευρωεκλογές: Αλλαγή, στασιμότητα ή πρόοδος;» την οποία διοργάνωσαν οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κομοτηνής -Jef Κομοτηνής- σε συνεργασία με το Europe Direct Κομοτηνής στο χώρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ροδόπης.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρύσανθος Τάσσης, Λέκτορας Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. αναλύοντας το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές και προς τα πού οδεύει η Ευρώπη, ο κ. Κωνσταντίνος Δικαίος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. αναλύοντας τα κριτήρια ψήφου του πολίτη στις ευρωεκλογές και τις παραμέτρους επιλογής και ο κ. Βασίλης Γραμματίκας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ. πραγματοποιώντας εισήγηση σχετικά με το Δημοκρατικό Έλλειμμα στην Ευρώπη και για το αν είναι μύθος ή πραγματικότητα.
Κώστας Δικαίος «Οι Ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές δεύτερης τάξης ούτε ένα μεγάλο δημοψήφισμα αλλά θα δρομολογήσουν εξελίξεις για σημαντικά θέματα»
Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. κ. Δικαίος στάθηκε στη σημασία που έχουν οι επικείμενες Ευρωεκλογές, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να σκεφτούμε μόνο αν μας αρέσει ο Αλέξης (Τσίπρας) ή ο Κυριάκος (Μητσοτάκης) αλλά πρέπει να εμβαθύνουμε τις σκέψεις μας». Σύμφωνα με τον κ. Δικαίο οι Ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές δεύτερης τάξεως ούτε ένα μεγάλο δημοψήφισμα αλλά τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν είναι για το ποιες ομάδες θα είναι ισχυρές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποιος θα είναι ο Πρόεδρος στο Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή και φυσικά ποια στάση θα πάρει το Ευρωκοινοβούλιο για το Brexit και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτά είναι τα ουσιαστικά που πρέπει να αναλυθούν πριν την ψήφο μας στις Ευρωεκλογές και όχι αν πρέπει να ανατραπεί ο κ. Τσίπρας και αν προωθηθεί ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε ο κ. Δικαίος λέγοντας πως αυτή είναι μία εντελώς εσφαλμένη άποψη.
Χρύσανθος Τάσσης «Η επιστροφή στο Έθνος-Κράτος και σε μία παλαιωμένη λογική δεν είναι απάντηση στα νέα δεδομένα που δίνει στη ζωή η παγκοσμιοποίηση»
Ο Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης κ. Τάσσης από την πλευρά του ανέλυσε τα πολιτικά φαινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη σχέση μεταξύ Δημοκρατίας και Καπιταλισμού, τα όρια τα οποία υπάρχουν στην προώθηση της Δημοκρατίας και παρότρυνε τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. «Η λογική των εκλογών δεύτερης τάξης είναι εντελώς εσφαλμένη» ανέφερε αρχικά ο κ. Τάσσης, λέγοντας πως αποτελεί λυπηρό φαινόμενο το γεγονός πως ο κόσμος δεν επικεντρώνεται στα διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά προτιμά να αναλώνεται στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Κύριο πρόβλημα για μένα είναι η αποχή και η απουσία των πολιτών στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της πολιτικής του τόπου» ανέφερε ο κ. Τάσσης αναλύοντας του κινδύνους που ελλοχεύουν από την αδιαφορία του κόσμου στις φετινές Ευρωεκλογές. «Υπάρχει μία εσφαλμένη άποψη πως όλες οι άσχημες εξελίξεις για την κοινωνία οφείλονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα υπάρχει αδιαφορία από τον κόσμο για τις Ευρωεκλογές» τόνισε ο κ. Τάσσης και επισήμανε πως η επιστροφή στο Έθνος-Κράτος και σε μία λογική, η οποία θα μπορούσε να ισχύει 50 ή 100 χρόνια πριν δεν είναι απάντηση στα νέα δεδομένα που δίνει στη ζωή η παγκοσμιοποίηση. «Οι Εκλογές και η Πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικά δεδομένα στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και του Φιλελεύθερου κεκτημένου που είναι το ζητούμενο των φετινών Ευρωεκλογών» ανέφερε ο κ. Τάσσης.
Βασίλης Γραμματίκας «Το γεγονός πως το 60% της νομοθεσίας μας παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση φανερώνει το πόσο σημαντικές είναι οι Ευρωεκλογές»
Ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης κ. Γραμματίκας αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, η οποία είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της νεολαίας σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό των Ευρωεκλογών, στάθηκε στη σημασία που έχουν οι φετινές Ευρωεκλογές. «Οι Ευρωεκλογές ίσως είναι πιο σημαντικές και από τις Εθνικές Εκλογές» επισήμανε ο κ. Γραμματίκας και το αιτιολόγησε λέγοντας πως το 60% της νομοθεσίας μας πλέον παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που μπορεί κάποιος εύκολα να κατανοήσει πως ποσοτικά και μόνο έχει τεράστια σημασία η λειτουργία της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Μέσα από την ομιλία του ο κ. Γραμματίκας ανέλυσε το κατά πόσο οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν δημοκρατικά, σε ποιο βαθμό γίνεται αυτό και σε τι βαθμό επηρεάζει τους Ευρωπαίους πολίτες στο σύνολο τους.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.