Οι εργαζομενοι στο «Βοηθεια στο Σπιτι» ζητουν βοηθεια

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η βιωσιμότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο, όπως είναι γνωστό, στηρίζει χιλιάδες ανήμπορους πολίτες τρίτης ηλικίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα είχε υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα αποφασίζονταν η συνέχιση του προγράμματος δέκα ημέρες πριν τη λήξη του, τίποτα δεν έχει γίνει. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση θα συνεχισθεί μέχρι και το Δεκέμβρη του 2008 από το Γ΄ΚΠΣ με προοπτική κάποια στιγμή τα προγράμματα να περάσουν στο ΕΣΠΑ. Βέβαια όλα αυτά είναι προφορικές διαβεβαιώσεις.

Για ομηρία μιλά η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Δουμπά. «Οι πληροφορίες που ακούγονται, δεν αποτελούν λύση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δομές σε ομηρία εδώ και εφτά χρόνια. Υπήρχε το νομικό πλαίσιο τα 3+2, δηλαδή τα πέντε χρόνια και δύο χρόνια από ιδίους πόρους. Θα έπρεπε ήδη το θέμα της χρηματοδότησης να λυθεί μέχρι σήμερα, είτε να περάσουν το πρόγραμμα στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε σε κάποιο συναρμόδιο υπουργείο, κάτι που δεν έχει γίνει. Βρισκόμαστε στην τελευταία στιγμή και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια μέχρι να κλείσει η χρηματοδότηση. Χθες, όμως, σε επαφές που είχαμε με τα Υπουργεία και την ΚΕΔΚΕ μας πληροφόρησαν, – σημειωτέον η πληροφορία θα είναι ανακοινώσιμη την επόμενη εβδομάδα, – για τη συνέχιση των δομών μέχρι το Δεκέμβριο και τη συνέχιση του προγράμματος μέσω του Δ΄ΚΠΣ. Όλα αυτά όμως σε προφορικό επίπεδο. Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, καμία υπουργική απόφαση, κανένα ΦΕΚ Μόνο δεσμεύσεις προφορικές».

Η όλη κατάσταση είναι ψυχοφθόρα, όπως υποστηρίζει η κ. Δουμπά, και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ηλικιωμένους. «Είναι ψυχοφθόρο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν μία σχέση εργασίας εφτάχρονη η οποία δεν έχει λήξει ακόμη, αλλά και για τους εξυπηρετούμενους, οι οποίοι συνεχώς τηλεφωνούν και θέλουν να ενημερωθούν για το τι θα γίνει. Μη ξεχνάμε ότι είναι οι μοναδικές δομές σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει τίποτα για την Τρίτη ηλικία κατ’ οίκον. Το μόνο που υπάρχει είναι τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, αλλά δεν αφορούν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και διαβιούν στο φυσικό τους περιβάλλον».

Σε πάρα πολλές δομές, στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια. «Συγκεκριμένα, στη δική μας δομή οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι σε αναγκαστική άδεια, όπως και εγώ. Στην ίδια κατάσταση είναι οι δομές σε όλη την Ελλάδα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλους Αυγούστου. Και όπως καταλαβαίνετε είναι η τελευταία στιγμή. Για άλλη μια φορά η λύση της βιωσιμότητας των προγραμμάτων έχει μείνει για την τελευταία στιγμή».

Δήλωση Καστανίδη και Χριστοφιλοπούλου

Εξάλλου οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών και θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Χάρης Καστανίδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, αντιστοίχως, σχετικά με τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Χωρίς «Βοήθεια στο Σπίτι» φαίνεται ότι σκοπεύει η κυβέρνηση να αφήσει περισσότερους από 100.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ. Δέκα μέρες απομένουν πριν την 31η Αυγούστου, ημερομηνία λήξης του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος κοινωνικής φροντίδας που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη συνέχισή του.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να ευαισθητοποιείται ούτε από την κραυγή απόγνωσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα βρεθούν μόνοι και αβοήθητοι, ούτε από τις διαμαρτυρίες των 4.000 εργαζομένων που θα βρεθούν στο δρόμο. Παρά τις εξαγγελίες για μόνιμη βιωσιμότητα των δομών ή τουλάχιστον την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους έως το 2013 μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει και είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος κατάργησης του προγράμματος.

Όμως, ακόμη και αν η σχετική ΚΥΑ υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, πάλι ελλοχεύει ο κίνδυνος της διάλυσης των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», αφενός γιατί η πρόβλεψη για χρηματοδότησής τους είναι ανεπαρκής, αφετέρου διότι η κυβέρνηση συνέδεσε τη συνέχισή τους με τη μετατροπή των επιχειρήσεων των δήμων σε κοινωφελείς, έως τις 31 Αυγούστου, διαδικασία που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί!

Σε μια εποχή που η ακρίβεια καλπάζει και οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ενώ αυξάνεται ο αριθμός όσων βιώνουν βάναυσα την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό,

είναι αδιανόητο να απειλείται με διάλυση το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που προσφέρει τεράστια ανακούφιση στα πιο ευάλωτα τμήματα που πληθυσμού.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε που βρισκόμαστε τώρα, να δώσει μια άμεση και καθαρή λύση, χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η οποία θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πλήρη χρηματοδότηση και μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να λήξει επιτέλους η πολύχρονη ομηρία τους».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.