Οι ερασιτεχνες αλιεις ετοιμαζονται για κινητοποιησεις

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ροδόπης μετά την άρνηση του Υπουργείου Γεωργίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Για το λόγο αυτό καλεί τα μέλη του την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη σε Γενική Συνέλευση κατά την διάρκεια της οποίας θα αποφασισθούν οι περαιτέρω κινήσεις του. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το Μάιο του 2000 και αριθμεί περίπου 80-100 μέλη. Έχει εγγραφεί στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ερασιτεχνών Αλιέων Ελλάδας (Π.Σ.Ε.Α.).

Για τα προβλήματα και τα αιτήματα των ερασιτεχνών αλιέων μίλησε σήμερα στον ΠτΘ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ροδόπης, κ. Αργύρης Χουρμουζέλης: «Τον Μάιο είχε γίνει η συνάντηση του προέδρου μας με τον υπουργό Γεωργίας για την επίλυση κάποιων βασικών αιτημάτων των ερασιτεχνών αλιέων, τα οποία ο υπουργός είχε υποσχεθεί να τα επιλύσει τον Σεπτέμβριο.»

Ο κ. Χουρμουζέλης σημειώνει πως πέντε μήνες μετά και μετά από επαφή που είχε ο πρόεδρος του ΠΣΕΑ με τον υπουργό Γεωργίας φαίνεται ότι «όχι μόνο ο υπουργός δεν επιλύει τα αιτήματα των ερασιτεχνών αλιέων, αλλά σχεδιάζει να καταργήσει από τους ερασιτέχνες αλιείς όλους τους τρόπους ψαρέματος εκτός από την πετονιά, δηλαδή θέλει να καταργήσει το δίχτυ και το παραγάδι.»

Οι ερασιτέχνες αλιείς έχουν ένα επιπλέον αίτημα που σύμφωνα με τον κ. Χουρμουζέλη έχει να κάνει με τις άδειες. «Να υπάρχει μια άδεια για κάθε ερασιτέχνη, για παράδειγμα ή άδεια πλοίου του σκάφους ή άδεια αλιείας, ούτως ώστε να ανανεώνεται μια φορά και να πληρώνεται ένα παράβολο και όχι τρεις άδειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και χρειάζονται κάθε χρόνο θεώρηση».

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, «τα εφόδια τα οποία έχουν υποχρεωθεί να φέρουν μαζί τους οι αλιείς φεύγοντας από το λιμάνι για το ψάρεμα, είναι ένας εξοπλισμός της τάξης 200-300 χιλιάδων δραχμών. Με την μη ικανοποίηση των αιτημάτων μας από το Υπουργείο κινδυνεύει να καταργηθεί πλέον η ερασιτεχνική αλιεία και οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αλιέων θα γίνουν πολιτιστικοί». Ένα άλλο αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων είναι ότι τον Μάϊο κάθε χρόνο απαγορεύεται κάθε είδους ψάρεμα για τους ερασιτέχνες αλιείς ενώ επιτρέπεται στους επαγγελματίες. Σε σχέση με αυτό το θέμα ο κ. Χουρμουζέλης σημείωσε ότι «καταλήγουμε να λέμε ότι οι ερασιτέχνες είναι αυτοί που καταστρέφουν το θαλάσσιο πλούτο ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν κάνουν τίποτε απολύτως» και συνέχισε «ο ερασιτέχνης είναι ίσα – ίσα εκείνος ο οποίος ούτε καταστρέφει αλλά αντίθετα συμβάλλει σε κάθε δραστηριότητα που χρειάζεται προκειμένου είτε να καθαριστούν οι θάλασσες, είτε να γίνει σωστή αλιεία».

Ήδη ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ροδόπης είχε δώσει στο λιμεναρχείο τα ονόματα των μελών του, τα οποία έχουν προσφερθεί να συμμετέχουν σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχουν άτομα τα οποία κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Ο κ. Χουρμουζέλης από την Παρασκευή βρίσκεται σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο προκειμένου πάλι εθελοντικά τα μέλη του Συλλόγου να μετέχουν στα συνεργεία καθαρισμού στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει ρύπανση της θάλασσας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χουρμουζέλης, «μας επιτρέπουν να έχουμε 100 μέτρα δίχτυ χωρίς καμία παγίδα. Κι εμείς ζητάμε να είναι 200 μέτρα το δίχτυ με κάποιες παγίδες ούτως ώστε να υπάρχει και τρόπος να βγάλεις κάποια ψάρια».

Με αφορμή τα αιτήματα αυτά, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ροδόπης καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση, που θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου 2001 και ώρα 9 μ.μ. στην αίθουσα της Αναπτυξιακής Ροδόπης με θέμα «Κινητοποιήσεις από την μη τροποποίηση του Π.Δ. 373/85 και τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Γεωργίας. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χουρμουζέλης, «κατά τη συνέλευση αυτή θα αποφασιστεί αν θα συμμετέχει ο Σύλλογος ή όχι στις Πανελλήνιες κινητοποιήσεις πλέον που γίνονται, οι οποίες ενδεχομένως θα ξεκινήσουν στις 7 Οκτωβρίου».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.