Οι επενδυτες στα προθυρα νευρικης κρισης!

Ιδιαίτερα αρνητική περίοδο διάγει το Χ.Α.Α., παρόλες τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τη μη ύπαρξη ουσιαστικών λόγων που να τροφοδοτούν την κατακρήμνισή του.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει εισέλθει στις ώριμες διεθνείς αγορές και εν μέσω της πολιτικής συγκυρίας, η οποία διακρίνεται από έντονη ρευστότητα που επιτείνεται από τα σενάρια της επόμενης μέρας του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που εξαγγέλθηκε για τον προσεχή Οκτώβριο.

Πάντως, η σημερινή μέρα προσέφερε μια νότα αισιοδοξίας, αφού ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.Α. κέρδισε 4,5 περίπου μονάδες, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, το γεγονός ότι η υποτιμημένη ελληνική αγορά έχει μεγάλα αποθέματα ανόδου, ώστε να προσεγγίσει τα μεγέθη που πράγματι της αναλογούν, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η αυριανή μέρα μπορεί να είναι και πάλι «καταστροφική» για το Γενικό Δείκτη.

Ο «ΠτΘ» προσέφυγε στην εμπειρία του Διευθυντή του υποκαταστήματος της Π&Κ Χρηματιστηριακής, Χαράλαμπου Σγούρου, προκειμένου να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που ταλανίζουν χιλιάδες επενδυτές.

ΠτΘ.: κ. Σγούρε, πού οφείλεται η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών ;

Σ.Χ.:
Το συγκεκριμένο θέμα είναι θα έλεγα τεράστιο και δε νομίζω ότι μπορούμε εύκολα μέσα από μία παράγραφο να το αναλύσουμε. Αν περιοριστούμε στο τελευταίο χρονικό διάστημα, σαφώς και θα πρέπει να εξηγήσουμε την σε μεγάλη έκταση απουσία αγοραστών.

Αναλυτικά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι:

Πρώτον, οι ιδιώτες διακατέχονται από δυσπιστία πλέον απέναντι στο θεσμό και ταυτόχρονα δε διαθέτουν πλέον την απαραίτητη ρευστότητα.

Δεύτερον, οι Έλληνες θεσμικοί είναι εγκλωβισμένοι με μικρή ρευστότητα και επιφυλακτικοί γιατί ήδη καταγράφουν τεράστιες ζημιές τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και τρίτον, οι ξένοι θεσμικοί ίσως επικαλούνται την πολιτική κατάσταση.

ΠτΘ: Σε τι μπορεί να ελπίζει από εδώ και πέρα ο μικροεπενδυτής;

Σ.Χ.:
Ο μικροεπενδυτής, που σαφώς είναι αυτός που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα όλο αυτόν τον παραλογισμό του Χρηματιστηρίου τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει επιτέλους να συμπεριφερθεί διαφορετικά από ό,τι ως σήμερα. Να ρωτήσει και να ψάξει στην Αγορά αυτά που δεν είχε μάθει όταν πρωτοασχολήθηκε με το Χρηματιστήριο. Με σωστή στρατηγική και έξυπνες κινήσεις, η αγορά θα δώσει τις αποδόσεις που επιθυμεί ανάλογα με το ρίσκο που επίσης επιθυμεί.

ΠτΘ: Γιατί η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου ήρθε μετά την είσοδό του στις «ώριμες» αγορές;

Σ.Χ.:
Υπήρχε μία τεράστια προσδοκία στο εσωτερικό ότι θα εισρεύσουν κεφάλαια. Αυτό δε συνέβη, με αποτέλεσμα η απογοήτευση της προσδοκίας να επιφέρει έντονα αρνητικές επιπτώσεις στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Το γιατί δεν είχαμε μεγαλύτερες εισροές από ό,τι εκροές εκείνη την περίοδο, δεν είναι εύκολο εμείς να το απαντήσουμε για λογαριασμό των ξένων επενδυτικών οίκων.

ΠτΘ: Η ανακοίνωση μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα βοηθήσει στην ανάκαμψη;

Σ.Χ.:
Σαφώς και μπορεί μία τέτοια ανακοίνωση να εκτιμηθεί μόνο ως θετική.

Θα πρέπει όμως να υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια και όχι μόνο ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή η αγορά έχει ανάγκη από καλά νέα και βέβαια από την αποτύπωση της εικόνας της οικονομίας, που σίγουρα δεν είναι άσχημη.

ΠτΘ: Ποιος ο ρόλος τελικά των ξένων οίκων και των ξένων θεσμικών επενδυτών;

Σ.Χ.:
Θα πρέπει όλοι μας να μην ξεχνάμε ότι οποιοσδήποτε επενδυτικός οίκος στον κόσμο δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία.

Αν τώρα αναλογιστούμε το μέγεθος αυτών των οίκων και των τεραστίων κεφαλαίων που διακινούν καθημερινά στην παγκόσμια αγορά, θα δούμε ότι όχι μόνο εξαρτημένοι ως χρηματιστηριακή αγορά είμαστε, αλλά και ότι είναι δυνατόν να παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αγορά μας, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

ΠτΘ: κ. Σγούρε σας ευχαριστούμε πολύ.

Σ.Χ.:
Κι’ εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.